Jedno od najvećih pitanja, kad je reč o modi i odevanju, jeste: kako pronaći lični stil? To je posebno važno ako često osećate kao da nikad nemate šta da obučete. Da li vam se dešava da, svaki put kad idete u kupovinu, dođete kući sa komadom za koji verujete da će vašu garderobu učiniti kompletnom i kohezivnom – a onda ispadne da ste se prevarili?

Pronalaženje sopstvenog ličnog stila zahteva mnogo pokušaja i grešaka – uglavnom grešaka – i godine da biste shvatili šta vam se zapravo sviđa. Da biste dobili orman pun odeće koja se dobro kombinuje i koju zaista volite, pratite nekoliko saveta. Ovi trikovi će vam pomoći na putu do garderobera iz snova.

Evo kako pronaći lični stil

Provedite dan gledajući odeću, ali ne kupujte ništa

Znamo da je dnevna kupovina uvek zabavna, ali to nije uvek produktivno ako želite da pronađete svoj stil. Postoje gužve i dugi redovi za svlačionice, a ponekad vas haos može naterati da kupite stvari koje vam se zapravo ne dopadaju. Umesto toga, provedite dan gledajući odeću, a ne kupujući ništa. Obećajte sebi da tog dana nećete da upotrebljavate svoju kreditnu karticu, već ćete umesto toga bez pritiska razgledati, da bolje shvatite šta volite. Napravite listu komada u kojima ste se najbolje osećali, a zatim idite kući, razmislite o tome i osmislite strategiju o odeću koju želite da dodate u svoj orman.

Napravite Pinterest mood board

Alat koji je idealan u pronalaženju vašeg ličnog stila? Pinterest table (mood boards). Kad pronađete omiljene autfite, napravite korak unazad i pogledajte šta vam se dopada – da li su to neutralni tonovi ili, recimo, stil Gigi Hadid. Različite fotografije odevnih predmeta na jednom mestu zaista će vam omogućiti da pogledate širu sliku i analizirate sličnosti između različitih autfita.

Takođe, možete da kreirate kolekciju na Instagramu da biste je dodali svaki put kad vidite autfit koji vam se sviđa na svom feedu. Zatim, kad ste u nedoumici šta da obučete, možete pogledati šta ste sačuvali i isprobati to da saznate kako se osećate u njemu.

Izađite iz zone komfora

Kad pronađete lični stil, važno je da se podsetite da bi i odeća i moda trebalo da budu zabavni. Imate mogućnost da se igrate i isprobavate nove stvari. Ako probate nešto što ne volite, samo ste korak bliže pronalaženju onoga što volite. Na primer, ako imate tendenciju da se držite neutralnih boja, pokušajte da dodate par crno-belih pantalona sa dezenom. Ili ako obično volite velike i široke komplete, pokušajte da umesto njih stilizujete biciklistički šorts.

Preispitajte odeću koju imate

Tokom nekoliko meseci, kupujte komade strateški. Investirajte u kvalitetne komade koje zaista možete da nosite godinama, bez obzira na trendove koji dolaze i odlaze. Kako se vaš stil razvija, takođe je važno da ponovo procenite komade koje trenutno imate. Na primer, da li više ne nosite određene pantalone jer vam ne pristaju ili zato što više ne volite njihovu boju? U oba slučaja, dobili ste vredne informacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ANDY CSINGER (@andicsinger)

Pronađite ljude koji vas inspirišu

Odvojite vreme da sednete i skrolujete kroz Instagram profile onih čiji vam se stil dopada i razmislite o njihovim autfitima koje možete da rekreirate sa komadima koje već posedujete. Možete dobiti inspiraciju za kombinaciju o kojoj možda niste sami razmišljali, a možda čak i otkrijete da već imate komade koje volite – samo ih jednostavno niste stilizovali na način koji odgovara vašem stilu.

Redovno čistite ormar

Vaš orman je natrpan komadima koji ne pristaju ili vam se ne sviđaju. Ako izvučete komad koji na kraju ne nosite jer vam se ne sviđa ili je isflekan, nema svrhe da ga vraćate u svoj orman. Umesto da dozvolite da vaš ormar izmakne kontroli i da čekate da ga očistite nekoliko puta godišnje, čistite ga redovno.

Probajte “metod tri reči”

Kreirala ga je modna stilistkinja iz Njujorka, Allison Bornstein, a prošle godine je osvojio društvene mreže. Metoda sa tri reči je jednostavna: identifikujte lični stil sa tri prideva. Možda je vaš stil kul, elegantan i udoban, ili je možda šaren, klasičan i smeo. Kad izgovorite svoje tri reči, zapitajte se da li se novi komadi koje kupujete uklapaju u njih.

Napravite listu želja pre kupovine

Razmislite o svom ormaru i prazninama koje imate u njemu, a kada vidite predmet za koji mislite da bi vam zaista odgovarao, dodajte ga na listu želja. Razmislite o tome kako ćete moći da ga stilizujete sa komadima koje već posedujete. Zatim, sledeći put kada obavite kupovinu, izaberite nešto sa svoje liste želja za čim ste žudeli, a ne kupujte ništa impulsivno.

Pročitajte i ovo: Wearing vs. styling: TikTok saveti koji će upotpuniti svaki vaš autfit

Naslovna fotografija: instagram.com/jennymwalton

Božica Luković

Comments