Zamislite situaciju iz noćne more: spremate se za izlazak, žurite da izađete iz kuće, pogledate se u ogledalo i vidite da vam nedostaje ogrlica oko vrata. Idete u sobu kako biste posegli za kutijom sa nakitom, ali vas je dočekao horor – svi lančići su se zamrsili. Možda je sada prekasno da uzmete telefon u ruku i ukucate “kako otpetljati lančić” na pretraživaču. Ipak, vredi pokušati, jer ne možete da zamislite vaš stajling bez nje. Nema ničeg što može više da isfrustrira nego otpetljavanje lančića koji se sam od sebe vezao u čvor, a znamo da može da izazove i veliku količinu anksioznosti i panike ako vam određeni komad nakita mnogo znači.

Srećom, postoje načini uz pomoć kojih “bezbolno” možete da otpetljate svoje lančiće – kad kažemo bezbolno, mislimo da ne mora da se završi tako što se neki od njih pokida ili napravi u još veći čvor. Koja god da je situacija u pitanju, uz nekoliko stvari koje sigurno imate kod kuće, kao što su špenadle, pinceta, pa čak i bebi ulje ili puder – mogu da pomognu u rešavanju ovog problema.

Pre nego što započnete čitav proces, treba da znate nekoliko stvari. Pre svega, klonite se što dalje od lavaboa. Iako ovo možda zvuči logično, možda se u momentu panike toga nećete setiti. Takođe, kada otpetljavate ogrlicu, nemojte vući prejako. Određeni lančići su veoma delikatni i mogu da se pokidaju lakše nego što mislite.

Kako ne bismo dužili s pričom, pogledajte našu listu trikova koji će vam pomoći da otpetljate lančić kada prsti baš nisu od pomoći.

Kako otpetljati lančić – 4 najbolja trika

Iskoristite iglu

Najjednostavnije rešenje za raspetljavanje čvora na vašoj ogrlici je korišćenje igle za šivenje, zihernadle ili čak oštrog vrha na poleđini minđuše. U suštini, možete probati bilo šta malo, šiljasto i oštro. Obavezno koristite jako svetlo kada koristite iglu kako biste izbegli da se ubodete. Takođe, pazite da ne vučete previše, jer bi se pojedini delikatni lančići za ogrlicu mogli raspasti. Biće vam potrebna igla za šivenje ili drugi oštar objekat.

Stavite svoju ogrlicu pod jako svetlo, a zatim zabodite iglu ili oštar predmet u centar čvora. Ako koristite dve igle, zabodite obe u čvor istovremeno. Nežno koristite iglu da napravite otvor u čvoru tako da imate jasniji pogled na zamršenost. Ako koristite dve igle, povucite obe jedna od druge dok su u čvoru, da biste napravili otvor. Koristite iglu da raspetljate čvor i vucite u različitim pravcima. Ponavljajte ovaj postupak dok se ogrlica ne raspetlja.

Utrljajte lančić u bebi ulje

Verovali ili ne, bebi ulje je jedno od vaših najboljih opcija kada je u pitanju raspetljavanje nakita. Sve što vam treba je malo ulja da počnete da odvezujete čvor. Šta vam je potrebno: bebi ulje, pamučni štapić i topla voda.

Položite ogrlicu na ravnu površinu i utapkajte pamučni štapić u bebi ulje. Koristite pamučni štapić da nanesete bebi ulje na čvor na ogrlici. Protrljajte čvor između prstiju da biste ga olabavili, koristeći iglu da pomognete da se raspetlja ako je potrebno. Na kraju isperite ogrlicu toplom vodom sa sapunom.

Pospite bebi puderom

Još jedan iznenađujući proizvod koji može biti od koristi kada raspetljavate svoju ogrlicu je bebi puder. Kao i bebi ulje, može u velikoj meri pomoći u otpuštanju čvora. Potrebno vam je: bebi puder i topla voda.

Položite ogrlicu na ravnu površinu. Zatim pospite puder za bebe direktno na ceo lanac. Protrljajte čvor između prstiju da ga olabavite i koristite iglu ako je potrebno. Konačno, isperite ogrlicu toplom vodom sa sapunom.

Pročitajte i ovo: Jednostavni trikovi za održavanje belih patika

Probajte pincetu

Ako nemate iglu za šivenje pri ruci, možete iskoristiti pincetu kako biste pokušali da raspetljate ogrlice. Iako pinceta može izgledati kao sigurna opcija jer ju je lako koristiti, treba da budete veoma oprezni da slučajno ne prepolovite svoju ogrlicu na pola. Ključno je biti što je moguće nežniji. Biće vam potrebna samo pinceta.

Stavite svoju ogrlicu pod jako svetlo. Pažljivo koristite pincetu i počnete da rastavljate čvor, popuštajući kada je to moguće. Kada je čvor dovoljno labav, prstima raspetljajte ogrlicu.

Kako sprečiti zapetljavanje prilikom skladištenja ogrlica

Uz bilo koju vrstu nakita, posebno finog nakita, važno je pravilno skladištiti komade kada ih ne nosite. Preporučujemo da investirate u putne torbice za nakit, za razliku od jedne veće ili kutije, gde ćete čuvati sve komade nakita. Što se tiče kutije, kutija za nakit sa kukicama ili postolje za nakit je uvek pravi izbor, i oni će vam osigurati da se problem više nikada ne ponovi.

Ako ste mislili da odgovor na pitanje “kako otpetljati lančić” ne postoji, nadamo se da smo vam ovim predlozima pomogli u tome. Trudite se da ih pakujete i čuvate sa velikom pažnjom, kako do toga ne bi dolazilo.

Pročitajte i ovo: Sweater Weather Tips: Evo kako da vodite računa o svom džemperu, tako da uvek izgleda kao nov

Naslovna fotografija: unsplash.com

Nenad Grubanoski

Comments