Nažalost, postoji mnogo neuzvraćenih ljubavi i nije prijatno kad ste i sa jedne, i sa druge strane. Više pažnje se obraća na onog kom je ljubav neuzvraćena, jer se zna da ta osoba pati, ali – šta je sa onima koji su dobili izjavu ljubavi od osobe koju ne vide na romantičan način?

Kako se nositi sa tim kada vam prijatelj izjavi ljubav, a vi ga gledate kao brata? Šta raditi kad vas neko voli, ili kada se nekome dopadate, a vi ne delite takva osećanja? Hajde da sagledamo kako neuzvraćena ljubav izgleda sa druge strane.

Iz iskustva znam da to uopšte nije zavidna situacija, jer sam imala druga kome sam se dugo dopadala. Ne mogu reći da toga nisam bila svesna, jer na određeni način jesam, ali sam govorila sebi da umišljam i da mi je samo drug. I sad, sa vremenske distance, mislim da sam se tako ponašala zato što sam se sve vreme plašila da ću ga izgubiti kao druga ako u to poverujem, a mnogo mi je značilo njegovo prijateljstvo.

No, u jednom trenutku je došlo dotle da mi je rekao da je zaljubljen u mene. I kad to čujete, više nema dalje, menja se čitava priroda prijateljstva. Svaki njegov pokret, kompliment, gledala sam kao na njegov pokušaj da me “smuva”, pa sam bila hladna, a ni on nije tačno znao kako da se ponaša. Jasno sam mu stavila do znanja da želim samo prijateljstvo i da to nikad neće prerasti u nešto više. I znam da ga je to mnogo povredilo, ali povredilo je i mene.

Bila sam na neki način i ljuta što se to uopšte dogodilo i što naše prijateljstvo ne može da bude onakvo kakvo je bilo pre, što je sad sve tako čudno, što moram da premeravam sve šta kažem. Kao što vrlo često biva nakon ovakve situacije, ovo prijateljstvo se nije nastavilo, a meni je i dalje žao zbog toga.

Kako se nositi sa ljubavlju koju niste želeli? Odgovor na pitanje je prost ako je to neka osoba koja vam nije bliska i do koje vam nije stalo, ali – ako to nije slučaj, onda se sve komplikuje. Ne postoji lep način da odbijete nekog i u ovakvoj situaciji ne postoji način da neko od vas dvoje ne bude povređen. Zato, pripremite se na to da ćete povrediti osobu koju volite kao prijatelja, i da će to da boli.

Jasno recite kako se osećate i nemojte dati ni tračak nade. Znam da to zvuči surovo, ali je surovije dati tu nadu, a da to ne mislite ozbiljno. I izbegnite grešku koju sam ja napravila, jer mi je ta osoba nedostajala – pokušavala sam da obnovim kontakt i to nije dobra ideja. Možda je moguće da ponovo budeš prijatelj sa osobom koja je nekad bila zajubljena u tebe, samo ako ona zavoli nekog drugog, ako ta osećanja prođu. Ovako ćete samo otvarati stare rane i opet će neko biti povređen.

Dakle, najbolji savet koji imam da dam jeste da, ako ste sigurni da vam se vaš prijatelj ne sviđa na taj način, to prijateljstvo sasečete, na vašu i njegovu dobrobit, jer će u suprotnom nastati samo pregršt komplikacija.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Jovana Petković

Comments