Da li vam nešto od ovog zvuči poznato: “Šta ti je?” – “Ništa.” – iako intonacijom i gestikulacijom jasno daje do znanja da nešto nije u redu? Tu je i kritikovanje sa osmehom na licu, ili kada nešto pitate, a ta osoba se pravi kao da vas nije čula, tretira vas drugačije od ostalih i ignoriše vas.

Pasivna agresija se prepoznaje i kod davanja komplimenata koji se mogu shvatiti i kao uvreda – takve osobe sebe večito doživljavaju kao žrtve, nikad ne zaboravljaju kad ste im učinili nešto nažao – setiće se svađe od pre tri godine, namerno se ponašaju tako da vas iznerviraju. Oni su zapravo, agresivni i ljuti, ali to ne pokazuju direktno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Ono što morate da shvatite je da je pasvina agresija, takođe, agresija i da ne zaslužujete takvo ponašanje šta god da ste uradili. Zato morate sebe odbraniti i dati do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Evo šta sve možete da uradite kada je neko pasivno-agresivan.

Ukažite na šablon u ponašanju

Svi smo mi ljudi, i svima nam se događa da ponekad kolutamo očima, kažemo sarkastičan komentar i pokažemo pasivnu agresiju, ali stvar je sasvim drugačija ako se ovakvo ponašanje ispoljava toliko da je deo karaktera.

Osobe koje se ponašaju na ovakav način, zapravo, žele da izbegnu konfrontaciju, ali njihov bes ipak isplivava na površinu, pa se pokazuje na ovaj vrlo neprijatan način.

Zato vam preporučujemo da uradite tačno ono što ovakva osoba neće – otvoreno razgovarajte. Nemojte napadati, to nikuda ne vodi, samo ukažite na njenu pasivnu agresiju i tačno recite kako se ponašala u datim situacijama.

Ukažite na to da može da vam se otvori

Pasivna agresija nastaje iz različitih razloga, a čest razlog je da se neko, naprosto, plaši da sa vama podeli kako se oseća, jer misli da će to otići u svađu. Zato je bitno da budete pribrani i kažete da može slobodno da vam kaže šta se događa i da to možete sasvim mirno da rešite.

Bilo da je u pitanju partner, roditelj, bilo koji drugi član porodice, prijatelj ili kolega – nikad nije dobro da pustite da pasivna agresija bude nezapažena. Očigledno je da osoba koja je agresivna nikada neće to otvoreno reći, samo će se povećavati njen bes. Ukažite na to da je u sigurnom okruženju, u kom može sve da podeli sa vama.

Pokažite im empatiju

Iza pasivno-agresivnih osoba se, takođe, krije strah da će biti ismevane da nisu dovoljno dobre, manjak samopouzdanja i velika nesigurnost u sebe, čim nisu u stanju da otvoreno komuniciraju.

Zato pričajte sa njima sa stanovišta empatije. Dajte im do znanja da ih razumete, da ste tu za njih, da nema potrebe da se tako ponašaju kada mogu lepo da vam kažu šta nije u redu.

Oni su odgovorni za svoje ponašanje

Pored sveg razumevanja i ljubavi, nije na vama da rešavate tuđe probleme i da budete odgovorni kako se neko drugi ponaša. Uvek pokušajte da budete što ljubazniji, jer je moguće da će posle toga promeniti svoje ponašanje. Ipak, to ne mora uvek biti slučaj, jer se može desiti da će još dublje otići u pasivnu agresiju i ponašati se još gore prema vama.

Ako neće lepo da razgovaraju sa vama – više nema ništa što biste mogli da uradite, već se klonite takvih osoba ako možete i sačuvajte svoju energiju. A ako iz nekog razloga ne možete, radite na tome da sačuvate svoje mentalno zdravlje, jer život sa pasivno-agresivnom osobom je posebno izazovan.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments