Na početku svake godine volimo da postavljamo ciljeve, posebno u vezi sa karijerom – ali često zaboravljamo šta je prioritet kada je reč o našem uspehu. Sve ono što postignemo neće nam doneti zadovoljstvo ako se pritom istrošimo, ,,proključamo”, premorimo i izgubimo motivaciju

Ako vam ovo zvuči poznato, možda se upravo suočavate sa ,,sagorevanjem na poslu”, odnosno sa burnout sindromom. Hajde da u 2024. godini naš poslovni cilj bude jednostavan – hajde da imamo više vremena za sebe!

Kvalitetan odmor i briga o sebi su neophodni ako želimo da na poslu budemo produktivniji, kreativniji i uspešniji. Kada svoje blagostanje stavimo na prvo mesto, lako ćemo na radnom mestu moći da damo sve od sebe – jer ćemo imati energije, volje i snage za sve što dolazi. Zato, pauza je jednako važna kao i rad!

Ukoliko se i vi mučite da odvojite više vremena za sebe, donosimo vam nekoliko ideja koje možete jednostavno da primenite u užurbanom ritmu života. Niko ne želi da doživi burnout, ali gotovo svi smo došli do tog trenutka – vreme je da to zauvek promenimo. Evo i kako:

3 Hajde da imamo vremena za sebe: Ovo su rituali koji vas čuvaju od stresa   a lako ih je praktikovati svaki dan

Organizujte dan prema svom tempu

Već na poslu možete preduzeti korake koje vaš tempo i potrebe stavljaju u prvi plan, a rad oblikuju prema tome. Na početku dana odradite najteži posao, da biste maksimalno povećali svoju produktivnost. Takođe, rasporedite svoje zadatke na periode od dva sata jer će vam to pomoći da ostanete puni energije tokom dana. Ne radite vikendom i vežbajte da ne odgovarate na poruke van radnog vremena – postavite svoje granice.

Odvojite vreme za trening

Znamo da ovo zvuči dosadno i da ste to čuli više puta, ali fizička aktivnost i redovan san, uz pravilnu ishranu, predstavljaju najvažniji oblik brige o sebi. Vežbanje uvek pomaže u ublažavanju stresa, a takođe ćete osetiti povećanu energiju i doprineće da imate dobar san. Studije su pokazale da redovni časovi joge, na primer, mogu značajno umanjiti nivo stresa i simptome “sagorevanja”.

6 Hajde da imamo vremena za sebe: Ovo su rituali koji vas čuvaju od stresa   a lako ih je praktikovati svaki dan

Naučite nešto novo

Možda zvuči kontraintuitivno – jer nam ne treba dodatni umor, ali učenje novih stvari je sjajan način da sprečite burnout. Ako redovno radite na svojim veštinama, razvijaćete kreativnost, bićete ispunjeni, ali i spremniji za nove izazove. Recimo, novi hobi može biti optimalan način da se opustite nakon dugog, stresnog dana. Bilo da radite na umetničkom projektu ili odvajate vreme za čitanje, najvažnije je da u tome uživate!

5 Hajde da imamo vremena za sebe: Ovo su rituali koji vas čuvaju od stresa   a lako ih je praktikovati svaki dan

Upoznajte sebe na terapiji

Mentalno zdravlje ne treba da bude tabu – hajde da otvoreno pričamo o odlasku na terapiju. Stručna pomoć može biti izuzetno efikasna u poboljšavanju kvaliteta našeg života. Razgovor sa savetnikom, psihologom ili drugim stručnjakom za mentalno zdravlje može vam pomoći da upoznate sebe, ublažite problem i naučite strategije za prevenciju burnouta. Terapija možda nije uvek rešenje, ali je opcija vredna razmatranja.

pexels nurgul kelebek 13713480 1 Hajde da imamo vremena za sebe: Ovo su rituali koji vas čuvaju od stresa   a lako ih je praktikovati svaki dan

Napravite pauzu za male rituale, poput uživanja u šoljici kafe

Od svih rituala koji nas čuvaju od burnouta, jedan treba da bude čist hedonizam! Kafa je naše ,,gorivo” za rad, ali je i mnogo više od toga – kafa je uživanje za sva čula. Kada smo to zaboravili?

Hajde da ponovo uživamo u kafi natenane – u procesu pripreme, u opojnom mirisu koji se širi prostorijom, prvom gutljaju i raskošnom ukusu koji nam donosi iskonsko zadovoljstvo. 

Možda volite da popijete kafu ujutru, pre posla, u tišini svog doma, dok se spremate za dnevne obaveze. Možda volite da napravite pauzu sa kolegama i uživate u aromama kafe, uz smeh i razgovor. Možda je vaše vreme za uživanje u kafi sa porodicom, kada se svi okupite nakon napornog dana. Šta god da je vaš izbor, ključ je u lepoti jednostavnosti koje donosi ritual ispijanja kafe.

Hajde da u radnom danu izdvojimo vremena za potpuno uživanje u kafi koja će svaku vašu pauzu ispuniti mirisom, ukusom i aromama za sva čula, jer zaslužujete da se posvetite uživanju u malim stvarima koje život čine lepšim! 

I ne zaboravite – najvažniji cilj koji možete da ostvarite u ovoj godini jeste život sa mnogo manje stresa i mnogo više uživanja.

Comments