Sigurno ste se više puta zapitali da li su stres i anksioznost okidač za pojavu akni i bubuljica? Odgovor je – da. Kada smo tužni ili nervozni, emocije utiču i na našu kožu, a verovatno ste i sami primetili da se tokom stresnog perioda života češće susrećete sa upalnim procesima na koži.

Nakon što je prošle godine na kampusu jednog američkog univerziteta sprovedeno istraživanje tokom ispitnog roka, tim dermatologa i psihijatara došao je do zaključka da je stres jedan od glavnih okidača za pojavu bubuljica, akni ili čak i težih kožnih bolesti poput ekcema. Iako je utvrđeno da je tokom ispitnog roka pojava bubuljica učestala pojava, poslednih meseci dermatolozi nas upozoravaju da je život na planeti u ovom trenutku kao stresan ispitni rok – koji traje već 6 meseci. Usled višemesečne izolacije, restrikcija u društvenom životu, nošenja maski i osećaja anksioznosti, mnogi koji ranije nisu imali problema, se žale na pojavu akni. Svi ovi faktori u kombinaciji predstavljaju veliki udarac na našu psihu i organizam, koji proizvodi kortizol u prevelikim količinama.

Inače poznat kao hormon koji se luči u cilju borbe protiv bolest i regulisanja nivoa šećera u krvi, stres dovodi do toga da se proizvodi previše kortizola, što će dovesti do upale. Što je pojedinac duže pod stresom ili se oseća anksiozno, to je veća šansa da dođe do ozbiljnih upalnih procesa. Ogromna količina kortizola takođe dovodi do rastvaranja kolagena u organizmu, zbog čega vaše lice gubi sjaj. Koža će postati dehidrirana, a podočnjaci sve vidljiviji, čak i kada dovoljno spavate. Ljudi koji su pod prevelikim stresom duži vremenski period, često izgledaju kao da su ostarili za kratak vremenski period. Nakon nekog vremena, vaša koža se može u potpunosti promeniti. Ukoliko ste se godinama borili sa masnom kožom, ona za samo par nedelja može postati veoma suva, osetljiva i podložna upalnim procesima.

Comments