U vremenu kada su estetski zahtevi sve pristupačniji i popularniji među svim starosnim grupama, ne razgovara se dovoljno o starenju i načinima na koje mi sami na njega utičemo. Čaša, dve ili tri, rozea petkom uveče, višesatno sunčanje na najvećim vrućinama i nedostatak sna, samo su neki od načina na koji ubrzavamo starenje kože, a na koje ne obraćamo dovoljno pažnje. Iako prepustiti se lošim navikama s vremena na vreme nije loše, niti može značajno naštetiti našem zdravlju i koži, konstantno ponavljanje nekih radnji može znatno ubrzati starenje – a da toga nismo ni svesni.

Sunce

Pretpostavljamo da je vaš omiljen način za opuštanje tokom leta upravo sunčanje – bilo da se zracima prepuštate na obali mora ili na svojoj terasi. Izlaganje Suncu u umerenim količinama doprinosi proizvodnji vitamina D i neophodno je svim ljudima, međutim, preterivanje može da dovede do kožnih bolesti, ali i preranog starenja. Previše UV zraka naštetiće proizvodnji elastina u koži, što će dovesti do pojave bora. Ono će joj, takođe, onemogućiti da se sama obnavlja. Iako se Suncu najviše izlažemo tokom leta, SPF zaštitu neophodno je nanositi tokom cele godine na telo i vrat.

View this post on Instagram

Working on my tan with @eres 🍓

A post shared by Adenorah ♏️ (@annelauremais) on

Eksfolijacija

Novi beauty trendovi upoznali su nas sa mnoštvom novih pojmova i praksi, a jedan od njih je i eksfolijacija. Ovim procesom uklanjaju se mrtve ćelije kože i omogućava njena obnova, kao i pospešivanje proizvodnje kolagena i elastina. Iako danas postoje brojni pilinzi ili losioni koji se prema uputstvu mogu koristiti i više puta sedmično, eksfolijaciju je najbolje vršiti jednom u 7 ili 10 dana, kako ne bi došlo do potpuno suprotnog efekta. Konstantno čišćenje lica jakim hemijskim sastojcima, uništiće spoljašnji sloj kože i dovesti do upalnih procesa.

Comments