Bilo da se radi o kuvanju večere ili obavljanju posla po kući ili dvorištu, dobijanje nekoliko mrlja na odeći je uobičajena pojava. Međutim, nisu sve mrlje stvorene jednako, jer svaka od njih ima specifična svojstva koja zahtevaju sopstvene načine za uklanjanje. Pitate se, kako ukloniti fleke sa odeće? Danas smo tu da odgovorimo na ovo pitanje, u detaljnim korak-po-korak objašnjenjima. Važno je da znate čime treba da čistite tkaninu, jer se mrlja od masnoće neće tretirati isto kao i trag od kafe. Bez obzira na to sa kojom vrstom mrlje imate posla, postoji rešenje za čišćenje koje može da vrati vaš komad odeće u prvobitno stanje. Prvi korak je da identifikujete vrstu mrlje koju tretirate.

Napravite sami sredstvo za čišćenje

Ako ste primetili fleku na svojoj omiljenoj bluzi ili pantalonama, nemojte da se brinete, jer se većina fleka može tretirati sredstvima za čišćenje koje već imate kod kuće. Važno je istaći da treba da koristite sapun bez ikakvog mirisa, kao i bez boje, i koji u sebi sadrži natrijum lauril sulfat. Evo jednog rešenja kako ukloniti fleke kod kuće. Imajte na umu da, ako čistite proteinska vlakna poput svile, kašmira, vune ili angore, ne bi trebalo da koristite ovaj konkretan recept:

  • Pomešajte jednu supenu kašiku tečnog sapuna sa 280-300ml vode;
  • Sipajte ovu mešavinu u sprej bočicu;
  • Izmućkajte bočicu dobro kako biste sve pomešali.
junko nakase Q 72wa9 7Dg unsplash1 Kako ukloniti fleke sa odeće   korak po korak

Kako ukloniti fleke od masnoće?

Jedno od najčešćih pitanja na koje se traži odgovor je “kako ukloniti fleke od masnoće?”. Bilo da pripremate ručak ili pravite svoj omiljeni preliv za salatu, često se dogodi da se nađete sa uflekanom majicom. Uklanjanje fleka od masnoće može biti veoma frustrirajuć proces, ali postoji jednostavan trik. Kako biste uklonili fleke od masnoće, počnite pokrivanjem željenog mesta suvim rastvaračem, kao što je mineralni terpentin ili aceton, ali obavezno to učinite u provetrenoj prostoriji. Koristite pipetu da mesto isperete izopropil alkoholom i dobro osušite. Zatim poprskajte razređeni rastvor sapuna za pranje sudova na preostale mrlje i potopite predmet u enzimski deterdžent. Operite komad odeće prema upustvima na etiketi.

Kako skinuti fleke od kafe i čaja?

Bilo da ste ljubitelj kafe ili čaja, svi volimo da omiljenim napitkom započnemo i završimo dan. Ipak, i u tim situacijama može doći do nezgode, a fleke od kafe i čaja su veoma čest problem, ali ih je teško tretirati. Evo kako da rešite taj problem. Koristeći pipetu, isperite područje sa flekom limunovim sokom ili belim sirćetom kako biste uklonili mrlju. Po potrebi možete koristiti i jači izbeljivač. Da biste uklonili šećer ili mleko, poprskajte mesto razblaženim rastvorom od sapuna i vode, a zatim tretirajte fleku sa enzimskim deterdžentom. Operite odeću prema uputstvima na etiketi.

Uklanjanje fleka od čokolade

Čokolada je uvek poželjna, sve dok ne završi na vašem omiljenom džemperu. Ipak, nemojte se odmah uznemiriti – imamo prirodne savete kako ukloniti fleke od čokolade. Za početak, iskoristite nož za puter kako biste sastrugali ostatak čokolade sa komada odeće. Ako je čokolada gušća, poput krema, ili tečna, poput tople čokolade, ostavite komad odeće u zamrzivaču na nekoliko minuta kako bi se čokolada stvrdnula pre struganja. Postoji nekoliko namirnica, pored smese od sapuna, koje možete koristiti za uklanjanje čokolade. Jedna od njih je sirće, treba da pomešate sa vodom (50/50), a u tu smesu potopite deo sa flekom. Sačekajte desetak minuta i zatim operite odeću kao što to inače radite.

priscilla du preez DqJMxq5ZDqA unsplash2 Kako ukloniti fleke sa odeće   korak po korak

Kako ukloniti fleku od karmina?

Dešava se – popravite ruž prstom, a zatim ga prebacite na košulju. Iako je frustrirajuće, mrlja je daleko od trajne. Ako se pitate kako ukloniti fleke od karmina, evo nekoliko rešenja. Fleku od karmina možete ukloniti na nekoliko načina – sapunom, alkoholom i sirćem. Za uklanjanje karmina možete koristiti i mešavinu koju smo naveli na početku teksta, ali možete koristiti i druge stvari koje imate kod kuće. Ako se odlučite da koristite mešavinu sapuna i vode, uradite sledeće:

Koristite nož sa tupim ivicama da uklonite višak karmina. Koristeći pipetu, nanesite suvi rastvarač u dobro provetrenoj prostoriji i prelazite četkom sa mekim vlaknima. Isperite područje izopropil alkoholom i tapkajte. Ponavljajte dok se sva mrlja ne ukloni i ostavite da se osuši. Poprskajte razblaženim rastvorom sapuna za pranje sudova. Tretirajte područje enzimskim deterdžentom. Operite prema uputstvima za negu.

Kako ukloniti ruž sapunom za suđe

Presavijte ubrus za ruke i položite zamrljanu stranu na njega. Iscedite mrlju sapuna na poleđini mrlje. Utrljajte sapun prstom u tkaninu oko 30 sekundi. Navlažite čistu krpu i ponovo trljajte otprilike isto vreme. Ostavite da odstoji 15 minuta.

Kako ukloniti ruž za usne alkoholom

Prvo, uradite mali test na neupadljivom mestu na tkanini kako biste bili sigurni da ga alkohol neće oštetiti ili promeniti boju. Alkoholom natopite vatu ili pamučni jastučić. Obrišite mrlju – ne trljajte! — sa vatom natopljenom alkoholom. Navlažite čistu krpu hladnom vodom i ponovo obrišite mrlju – ne trljajte! Ostavite da odstoji 15 minuta.

Može li sirće ukloniti mrlje od karmina?

Uradite test na neupadljivom mestu kako biste bili sigurni da sirće neće oštetiti ili promeniti boju tkanine. Natopite vatu ili pamučni jastučić običnim belim sirćetom ili sirćetom za čišćenje, koje je malo jače od običnog. Obrišite mrlju – ne trljajte! — sa vatom natopljenom sirćetom. Navlažite čistu krpu hladnom vodom i ponovo obrišite mrlju – ne trljajte! Ostavite da odstoji 15 minuta.

Verujemo da ste u ovim predlozima našli odgovor na pitanje “kako ukoniti fleke”. Uklanjanje mrlja može biti zastrašujuć zadatak, ali sa pravim tehnikama i adekvatnim namirnicama može biti veoma lako. Ne zaboravite da uvek prvo testirate malu, neupadljivu površinu tkanine i da brzo uklonite mrlju pre nego što se osuši ili stvrdne. Strpljenje i upornost su ključni, jer pojedine mrlje mogu zahtevati više pokušaja da se potpuno uklone. Uz malo truda i ispravan pristup, možete uspešno ukloniti sve dosadne fleke i vratiti svojoj odeći ili presvlakama prvobitnu lepotu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments