Plima i oseka emocija stalno nas zapljuskuje, a ponekad se plima pretvara u poplavu. Naučite da upravljate plimom, pre nego što vas preplavi – kontrolisanje osećanja nije potiskivanje, nego osvešćivanje i prihvatanje. To nije lako, ali je moguće.

Naučite da prepoznate emocije

Prepoznavanje i imenovanje osećanja je osnovna veština, kojoj vas niko nije naučio – od ljudi se očekuje da intuitivno shvataju i prihvataju osećanja, ali to je zapravo, veština koja se uči. Potrebno je da razumete različite vrste osećanja, zašto se i kada javljaju i kako se snalazite kada vas obuzmu.

View this post on Instagram

A photo story from this afternoon 🙂 we are printing the 2nd edition of the book @1924us wrote titled ‘Forth goes the road’. The book is entirely photographed on film and written by Christian, it’s personal to him and beautiful to me because I can see an overall intent to grow and change for the better when reading through the pages, it’s inspiring when you see it in anyone!! The book is listed on the website (this one again, is a limited addition we’re doing a run of 1000) 🙂. I also styled in here a 1930’s dress with @thomasfarthinglondon (they are an incredible clothing brand based in London:) #photography #cinemagraph #art #style #vinatge #antique #writing #book #mood #vibe #australia #oregon #alaska #portrait #blackandwhite

A post shared by Elle-May (@ellemaywatson) on

Budite otvoreni za osećanja

Ako pokušavate da ostanete hladni, gurate i potiskujete osećanja, ona će se nagomilati i stvoriti pritisak, koji će rezultirati neurozom, anksioznošću, stresom, promenama raspoloženja koja nećete moći da savladate, jer ona teže da se izraze na svaki način. Neka osećanja budu dobrodošla kod vas, u svakom trenutku. Tako ćete ih prepoznti čim se pojave i moći ćete da ih usmerite i kanališete kroz svest, pa neće otići u psihosomatiku i postati faktor destabilizacije strukture ličnosti. Sarađujte sa osećanjima, posmatrajte ih kako dolaze i odlaze, pustite ih da prođu kroz vas, dočekajte ih i ispratite.

Ispitajte okolnosti u kojima nastaju neprijatna osećanja

Osećanja su signali i način komunikacije između vaše psihe i tela – osećanja su praćena mislima i telesnim reakcijama. Prepoznajte situacije u kojima se javljaju osećanja koja su vam neprijatna, kao što je teskoba, stid, strah, tako da vas ta osećanja ne iznenađuju i da budete spremni na njih. To će vam omogućiti da se orijentišete i i da ostenete na površini kad osećanja prete da vas poplave. Ulazeći u situaciju u kojoj očekujete da ćete se osećati neprijatno, govorite sebi “da, to je ta teskoba, pomešana sa osećanjem neadekvatnosti, ali to su samo osećanja” i nastavljate usredsređeni na ono zbog čega ste se našli u toj situaciji (plaćanje na šalteru, razgovor sa šefom, odlazak kod lekara…).

Comments