Svako uređuje svoj dom i životni prostor u zavisnosti od navika, ali i onoga što deluje privlačno oku i dopada mu se. Hedonizam je često prisutan, pa čak i u odabiru nameštaja za enterijer. Ljudi se trude da to bude nešto udobno i da pruža mir i komfor. Međutim, treba obratiti pažnju na detalje, a posebno se fokusirati na mesto gde provodite najviše vremena. Bila to soba za spavanje, dnevni boravak ili soba rezervisana za rad… treba da odiše mirom i toplinom.

Ukoliko postoji stvar koja može mnogo toga reći o vama, onda je to vaš dom. Zato, potrudimo se zajedno da definišemo stvari koje bi pomogle i nama, a i vama pri funcionisanju u životnom prostoru.

Veoma važna stavka jeste imati dovoljno prostora. Ne smete prenatrpavati sobu nepotrebnim sitnicama i jednostavno se morate pomiriti sa činjenicom da neke stvari jesu za podrum. I sama znam koliko je teško odvojiti se od od starih haljina, ali ukoliko ih ne nosite, njima nije mesto u garderoberu. Ista stvar važi i za lampe koje ne rade, držače koji su polomljeni ili pak, saksije sa uvenulim cvećem. Znam da retko ko to dozvoli, ali dešava se.

Ukoliko se ugledamo na svetske arhitekte i njihove predloge, slika koja sledi je jedan od primera kako treba da izgleda spavaća soba.

Slika15 Kako urediti dom?

Prostor na Menhetnu, savršen za izležavanje

Prostor u sivoj boji, sa zanimljivim detaljima i komfornim krevetom može biti odličan izbor, ali šta ako to nije ono što vi tražite? Veoma popularna pojava je i dekoracija zidova. Ukoliko se i vama dopada ova ideja možete sami ili uz pomoć stručnog lica ulepšati svoj vidik i to u vidu šarenih zidova.

Treba se pozabaviti stilovima i pustiti maštu na volju. Kreativni komadi su dobrodošli, a ideje nisu neostvarive ukoliko imate jasnu zamisao i viziju prostora u kome želite da boravite.

Slika23 Kako urediti dom?

Predivan prostor za sve romantične duše

Prostor mora biti podjednako komforan, koliko i zabavan. Inspiracija ne dolazi niotkuda, već nas slike koje gledamo navode da mislimo o određenim stvarima. Stoga, obratite pažnju i na fotografije, ali i umetničke slike koje su uvek dobrodošle. A ukoliko ne možete da priuštite umetnički komad po želji, tu su male figure od keramike koje odlično ukrašavaju sobu.

Slika31 Kako urediti dom?

Kutak u kome se možete posvetiti sebi i svojim mislima

Obavezno treba nabaviti najosnovnije stvari bez kojih se ne može. Trpezarijski sto, kreveti (količina varira u zavisnosti od potrebe), mali sto za čavrljanje uz kafu, komoda za TV uređaj, ali i ormar za garderobu. Ne treba žrtvovati nijedan segment života i treba živeti kvalitetno i udobno.

Kada je reč o kupatilu, najčešće, izbor pada na belu boju. Ipak, ako volite eksperimentisanje, ovo će biti odlično mesto da pokažete koliko ste maštoviti.

Slika42 Kako urediti dom?

Malo kupatilo koje zadovoljava sve potrebe

Lusteri i ostali detalji vaš su lični  izbor. Da li vam se dopada nešto drugačije ili ste pristalica običnih lampi?

Slika51 Kako urediti dom?

Drugačiji i poseban luster

Nezaobilazna kuhinja je sveto mesto svih žena. Pustite da osoba ženskog pola odluči kako će izgledati, jer će ona definitivno provoditi tu najviše vremena.

Slika6 Kako urediti dom?

Jednostavna kuhinja od drveta u kombinaciji sa sivom bojom

Za kraj, prostor obogatite mnoštvom fotografija, jer će one vratiti toplinu i onda kada nema nikog i kada se osećate usamljeno i tužno. Sa osmehom na licu sredite dom, da bi osmeh i sačuvali!


Violeta Stojanović

Comments