Životni prostor veoma lako (i uz ne tako veliki trošak) možete ulepšati unošenjem biljaka. Biljke će vašem domu dodati opuštajuću atmosferu koja je svima preko potrebna nakon napornog dana provedenog u kancelariji – a sa biljkama praktično ne možete preterati. One su zgodne kako za dnevni boravak, tako i za druge prostorije u vašem stanju, a ukoliko vam fali inspiracije kako da ih rasporedite, imamo savršene predloge za vas. U nastavku teksta vam otkrivamo koji tip biljke možete staviti u koju prostoriju, a verujte nam, jednom kada unesete nekoliko biljaka, poželećete da ih unesete još i uhvatićete sebe kako istražujete različite vrste biljaka po internetu.

Velika biljka u dnevnom boravku

Dnevni boravak je idealno mesto za jednu veliku biljku, koju možete držati i uglu prostorije i koja će u vašem dnevnom boravku stvoriti opuštenu atmosferu. Možete se odlučiti za biljku fig leaf, dracenu, palmu, monsteru ili pak različite vrste fikusa – a jedino što je važno za njih je da u sobi imate dovoljno svetla. Velika biljka je akcenat na kojem možete zasnovati celokupnu estetiku svog dnevnog boravka, a unošenjem zelenila u velikoj površini u stan osećaćete se kao da ste u prirodi svaki put kada uđete u dnevnu sobu.

Začinske biljke u kuhinjskom prostoru

Kuhinja je takođe savršeno mesto za male biljke, ukoliko u njoj imate makar malo prirodnog svetla. U suprotnom slučaju vam ne preporučujemo da biljke unosti u nju. Ipak, ako ste srećnici sa kuhinjskim prozorom – predlažemo vam da u kuhinju unesete male, začinske biljke poput nane ili bosiljka, koje možete koristiti i pri kulinarenju. U svakom slučaju, u kuhinji možete držati i male biljke drugog tipa, sve u zavisnosti od toga koje vam se biljke dopadaju. Ipak, s obzirom na kulinarenje, isparenja od hrane i veliku toplotu usled njenog spremanja, bolje je da se odlučite za biljku koja je izdržljivija.

Biljke na tremu ili na terasi

Čini nam se da svaka od naših baka ima terasu ukrašenu biljkama, ili pak trem, ukoliko živi u kući. Sada je vreme da konačno poslušamo njene savete i eksterijere svog doma ukrasimo biljkama, a u zavisnosti od toga da li ukrašavate predeo ispred ulaznih vrata ili terasu – birajte i biljke. Terasa je zahvalna za ukrasno cveće poput ljubičica, petunija, hrizantema ili karanfila, dok bi trem mogli da ukrasite izdržljivijim žbunjem, kao što su jorgovani, jasmin, beli biserak ili magnolije.

Comments