Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Kako žena treba da se ponaša da udovolji svom dragom? (priručnik iz 1955. godine)

Kako žena treba da se ponaša da udovolji svom dragom? (priručnik iz 1955. godine)

Neki su pobornici potpune ravnopravnosti muškog i ženskog pola, dok drugi smatraju da žena ipak treba da ostane žena. Postavlja se pitanje šta to zapravo znači. Zanimljivo bi bilo da neko napravi uputstva za ponašanje kako bi žene mogle da vide kako se uklapaju u standard ponašanja našeg društva.

Davne 1955. godine, štampan je veoma interesantan priručnik za žene koji ih savetuje kako treba da se ponašaju prema svom suprugu da bi mu udovoljile.

Upravo ova pravila svedoče koliko su se mnoge stvari promenile i verovatno bi se žene na njih danas samo slatko nasmejale, a potom poslale svog dragog da postavi ručak na sto.

Neke od stavki koje sadrži ovaj priručnik su sledeće:

  • Pripremite večeru na vreme. Planirajte je ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati sa posla.
  • Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kad stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte sveže.
  • Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i podstaknite decu da se i ona utišaju.
  • Budite srećni što ga vidite. Saslušajte ga. Iako mu možda morate reći mnogo toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, sigurno ima važnije stvari na umu od vas.
  • Ne žalite se ako vaš muž dođe kući kasno uveče ili ako želi da ode negde na večeru bez vas. Ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja i integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav uvek će sprovoditi svoju volju, pošteno i pravedno.
  • ZAPAMTITE, DOBRA ŽENA ZNA GDE JOJ JE MESTO.

Kada sam ovo pre nekog vremena pomenuo svojoj koleginici njen komentar bio je: “Taj priručnik služio bi mi samo da ga gađam u glavu kada me iznervira”.  Zapravo, činjenica je da danas žene dobijaju mnogo više saveta kako da savladaju i ukrote muškarca, kako da mu “zabibere čorbu”  i od njega dobiju ono što žele. Takođe, činjenica je da je sve više single osoba, pa se pitam da li bi priručnici za ponašanje pomogli današnjim muškarcima i ženama da uspostave bolje odnose, pa makar to značilo da  neko naizgled mora više da udovolji onom drugom.

Dok neko ne smisli priručnik za 2011. godinu, vi proučite ovaj iz 1955. Možda naučite i primenite nešto pametno. Znate da kažu da treba da slušamo starije.


Milan Maglov je marketing menadžer koji ne dozvoljava da mu životom zavlada svakodnevna rutina, te planira da bude jedan od prvih stanovnika Marsa. Voli svoje prijatelje, voli da putuje, sve bi da proba , i u duši je još uvek dete. Omiljeni citat: “Be the change you wish to see in the world!”

Editors choice