Pre nego što se zapitamo kakva je budućnost bilo čega, iz ove današnje perspektive najrazličitijih kriza i nemira, možemo se zabaviti onim malo više light temama, kao što je upravo moda. Ko bi rekao da moda može da bude mnogo više od gomile odeće koju kupujemo, nosimo, bacamo ili delimo dalje? Ko bi rekao da moda može da bude društveno odgovorna i nosilac važnih poruka koje nemaju veze sa samom sobom kao takvom? Ko bi rekao da moda uopšte može da bude ugrožena?

Pa, u redu, verovatno i ne može, dokle god postoji, ali da svako drugi može da bude ugrožen od strane nje – može. Setimo se zagađenja koje proizvodi modna industrija, setimo se eksploatacije radnika, setimo se povređenih žena koje se ne uklapaju u nametnute standarde izgleda i građe. Kompleksno je pitanje, ta moda. Iako deluje krajnje površno.

Dok smo se tokom nekoliko prethodnih modnih meseci bavili pitanjem mogu li žene da spasu modne revije, u duhu dominantne zastupljenosti muških dizajnera, danas smo čak i to prevazišli pitajući se da li će modne revije i nedelje mode uopšte opstati i imaju li svrhu. Ne samo da konzumenti mode više pažnje posvećuju street style prezentaciji, već i sami dizajneri više nisu sigurni da li modne revije predstavljaju opravdani trošak. Neki smatraju da su revije samo iluzija o modnoj industriji, neki smatraju da uopšte više nije ni poenta u odeći, a neki svesno odlučuju da izađu iz tog sistema i pronađu nove načine da prikažu ono što kreiraju – kroz prezentacije u radnjama, na večerama i okupljanjima saradnika, kroz društvene mreže.

Onda, s obzirom na to da je u toku još jedan modni mesec koji nas eto ponovo navodi na razmišljanje, postavljamo ovo četiri milijarde dolara vredno pitanje – kakva je budućnost modnih revija? 

Ne možemo tek tako da ih otpišemo – i dalje će biti važne u modnoj industriji

Nešto što je tako dugo gradilo i čuvalo svoj kredibilitet ne može da propadne preko noći. Čak ni u ovo doba milenijalaca koji kao da hoće da celokupan svet okrenu naopačke svojim zdravorazumskim stavovima. Dakle, modne revije se i dalje cene, a učešće na nedelji mode je i dalje važno za jednog dizajnera. Tada ste u žiži javnosti. Tada se o vama priča, piše, sve oči su uprte u vas. To je vaših pet minuta. Osim toga, ukoliko niste poznati u modnoj industriji i tek se probijate, apsolutno ne postoji bolji način da budete viđeni nego da učestvujete na modnoj reviji. Ne postoji druga prilika koja će vam omogućiti da se nađete među toliko uticajnih ljudi i stručnjaka – modnih urednika, modnih novinara, predstavnika društvenih mreža koji vam mogu podići rejting dok ste rekli “show”. Na modnoj reviji ste viđeni, a ponekad je samo to dovoljno da se vinete u zvezde.

U duhu savremenih izazova, potreba i promena perspektive, modne revije više nisu tako isključive kao što su bile ranije. Inkluzivnost je postala reč koja se prva piše na spisku zahteva, a kroz odeću se sve češće komentarišu i aktuelna društveno-politička dešavanja na koja treba skrenuti pažnju. Modne revije su i dalje prenosioci poruka i povod da se na zabavan način zapitamo o nekim ne tako zabavnim pitanjima. 

Kalendar može u velikoj meri da prodrma modnu scenu

Niko ne očekuje od dizajnera da učestvuje na baš svakoj reviji, na baš svakoj nedelji mode. Zato i postoji kalendar pa sam dizajner ili brend može da odluči u kom delu godine će prikazati svoj rad i na taj način obezbediti sebi dovoljno vremena da kreira kolekciju vrednu pamćenja, a naravno i uštedi nešto novca. Prodajno gledano, najplodonosnije su najčešće resort i pre-fall revije te se mnogi odlučuju da se ozbiljno spreme za te prezentacije. Osim toga, jako je važno i to gde se revija održava – publika u Njujorku, Parizu, Milanu i Londonu nije ista i ne doživljava isto ono što im se prikazuje, pa dizajneri često i to uzimaju u obzir. Prava kolekcija, u pravo vreme, pred pravom publikom može da učini mnogo za vašu karijeru! Prilikom “pakovanja” kalendara i odabira brendova kada će nastupiti, uvek se uzima u obzir i to kakva je do tada bila posećenost, koji datumi su ostali na raspolaganju, a organizatori su čak počeli da se igraju i muške revije uključuju u raspored ženskih revija jer – zar u 2020. zaista moramo da ih odvajamo? To zvuči tako passé!

I mladi dizajneri, nova imena na modnoj sceni, takođe se podstiču i podržavaju da učestvuju na makar nekoj reviji u toku godine iz već navedenih razloga. Modna industrija nastoji, i već je počela sa tom praksom, da obezbedi stipendije i sponzorstva kako bi nove kreacije i ideje imale priliku da odjeknu svetom. 

Comments