Svi smo svesni da kalorije koje unosimo u svoj organizam ne treba da dolaze (samo) od čokoladica, keksića, torti, grickalica… Važno je jesti prirodne, zdrave namirnice pa čak i ako su one malo kaloričnije od ovih nezdravih. Dnevni unos kalorija jeste važan i neophodno je da ne preterujemo u prekomernom unosu hrane, posebno one koja nije u najvećoj meri zdrava. Ukoliko to uvek imate na umu, sledi 5 kaloričnih namirnica koje možete ponovo da jedete (ukoliko ste ih do sada izbegavale ili su se nalazile na vašem spisku zabranjenih namirnica).

Meso bogatog ukusa

Uvek u zdravoj ishrani, kada se bira vrsta mesa koja će se jesti, najčešći izbor bude piletina. Tako nesvesno zaboravljamo i izbegavamo druge vrste mesa misleći da nisu dovoljno zdrave, jer sadrže veći broj kalorija. To su junetina i svinjetina (i u obliku šunke i slanine). Ove vrsta mesa su bogatog ukusa i zdrave masti koje sadrže su zapravo potrebne našem organizmu. Istina je da ćemo većim unosom ovih zdravih masnoća dodati i kalorije, ali će upravo one podstaći telo da bolje vari proteine i masti koje unosimo. Takođe, duže vreme nakon obroka nećete osetiti glad i to sve zahvaljujući obroku koji je sadržao neku od ove dve vrste mesa. Stoga, imaćete manju potrebu za više obroka koji sadrže veći broj kalorija, i tako ćete regulisati celokupan dnevni unos kalorija.

meso e1584292278904 Kalorična hrana koju možeš jesti bez griže savesti

Mleko

Verovatno ste uvek čitali da ne treba da pijete mleko sa većim procentom masti, jer nije dovoljno zdravo za naš organizam upravo zbog te veće masnoće. Zato svi mislimo da treba da kupujemo i pijemo mleko sa što manjim postotkom masti. Međutim, skorašnja naučna istraživanja su ustanovila da ako pijete mleko sa normalnom količinom masti, da će to poboljšati nivo holesterola u vašem organizmu, ali to se neće dešavati ukoliko pijete mleko sa veoma niskim procentom masti, jer ta svojstva gubite. Na vama da izaberete mleko u zavisnosti od toga kakav ukus preferirate. Možda će vam mleko sa manje masti omogućiti da se pridržavate broja dnevnog unosa kalorija, ali nema potrebe da to smatrate neophodnim i slobodno možete popiti čašu punomasnog mleka i ne osećati grižu savesti zbog toga, jer to neće pogoršati  zdravu ishranu niti loše uticati na vaše zdravlje.

Comments