Ideja kapsula ormara (capsule wardrobe) je drugačija za svakoga, ali se svakako odnosi na kreiranje jake baze u vašem garderoberu – što znači komadi koji su veoma minimalni, udobni i mogu da se nose iznova i iznova. To su komadi koji su klasični i bezvremeni, a koji će se uklapati sa svim ostalim stvarima koje nosite. U takvu kolekciju možete, naravno, dodati i pojedine dizajnerske i trendi komade ili printove koje volite, kako biste s vremena na vreme razbili “monotoniju”.

Gornji delovi

Postoje tri kategorije gornjih delova koje su svima potrebne – majice, košulje i majice bez rukava.

Majice

Bilo bi poželjno da posedujete barem jednu crnu i jednu belu majicu (mada je uvek bolje imati po više komada). Sve zavisi kakve majice volite, ali one mogu biti tanje, malo deblje i teže – u zavisnosti od prognoze i ličnog afiniteta. Takođe, obratite pažnju da kupujete majice koje izgledaju dobro kada se uvuku u pantalone, jer biste se iznenadili kada biste znali da ne ide svaka majica sa svakim pantalonama.

Košulje

Kada su u pitanju košulje, takođe je važno imati barem jednu crnu i jednu belu, ali bismo ovde ubacili i jednu svetloplavu. Za košulje bismo preporučili pamučne ili svilene – kada se radi o svakodnevnim kombinacijama. Košulje od lana su, na primer, dobre za letnje odmore, ali često umeju da izgledaju veoma izgužvano, pa vam neće možda biti prva opcija za svaki dan. Materijal i tip košulje svakako zavisi od vremena koje vas je trenutno zadesilo, ali i od vaše profesije ili načina života. Predimenzionirane košulje su se pokazale kao najučestaliji komadi, jer se mogu nositi i leti i zimi (npr. ispod džempera), uvučene ili poluuvučene.

Kada su u pitanju plave košulje, one često mogu ići dobro uz farmerke ili uz bež komade. Plava ne mora da bude jedina boja koju ćete uzeti, jer to opet zavisi od vašeg načina života i ličnih afiniteta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @djukicevaaa.inspo

Majice bez rukava

Ove majice su odlične pogotovo ako živite na mestu gde je često previše vruće. Ponovo, najbolje je imati crne i bele, ali i sive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sylwia (@_sylvika)

Džemperi

Svakom garderoberu je potreban makar jedan debeli preuveličani džemper. Ovaj tip džempera je savršen za hladne dane, a boje možete izabrati prema vašim preferencijama – mi volimo bež, ali su crni, teget ili krem u potpunosti u redu.

Pročitajte i ovo: Crno, belo i bež – staro modno trojstvo na novi način!

Gornja odeća

Pre svega, preporučujemo posedovanje mantila, i to bež boje. Mantili su relativno tanki, tako da vam u njima neće biti mnogo vruće, ali su dobri i jer vam mogu izdužiti figuru.

Pored mantila, važno je imati i vuneni kaput. Dobre boje koje mogu ići uz sve su crna, siva, teget ili braon/bež. U zavisnosti od toga gde živite, možda će vam biti potreban samo jedan, ali nije na odmet imati i više. Preporučujemo da pregledate koje boje već dominiraju vašim garderoberom, pa da tako odlučite koja boja kaputa će biti najbolja za vas.

Takođe, svakoj garderobi je potreban barem jedan crni blejzer. Mi vam preporučujemo double breasted blejzere, ali možete uzeti i uži ako ne volite šire stvari. Veliki sakoi na preklop su dobri jer ih možete nositi otkopčane ili zakopčane, sa pantalonama i, na primer, štiklama. Kada su blejzeri u pitanju, često predimenzionirani mogu izgledati lepše, ali pazite da vam ne budu preveliki.

Poslednji tip jakne koji je potreban svakom garderoberu jeste kožna jakna. Nisu baš savršene za zimu, ali su za prolećne i jesenje kombinacije savršene. Potrebno je da posedujete samo jednu kožnu jaknu jer su one toliko prilagodljive da ih možete ukombinovati sa bilo kojim autfitom.

Haljine

Svakome je potrebna makar jedna savršena mala crna haljina. Na vama je, zapravo, da izaberete da li ćete se odlučiti za kraću ili dužu, za opušteniju ili elegantniju varijantu. Ovakve haljine su veoma prilagodljive i možete ih ukombinovati na različite načine. Kada ste u potrazi za savršenom malom crnom haljinom, bitno je da gledate vaš tip tela i šta je ono u čemu ćete se osećati najbolje.

Pročitajte i ovo: Kako da pametnije kupujete odeću ovog proleća?

Donji delovi

Farmerke

Kada su u pitanju donji delovi, definitivno su najčešći izbor plave farmerke. Farmerke su dostupne u različitim modelima i nijansama, ali mislimo da je najbolje imati jedne svetlije, malo šire, koje se mogu nositi u opuštenijim situacijama, ali isto tako i jedne malo uže, tamnije, koje možete lako ukombinovati sa čizmama ili štiklama, pa čak i patikama za svaki dan.

Pored plavih, treba imati i crne farmerke. Možda bi najbolji izbor bio straight leg model, ali to svakako odlučite sami, u zavisnosti šta najviše volite da nosite.

Pantalone

Crne pantalone su, takođe, važan komad koje treba posedovati. Opet, kao i farmerke, one su dostupne u najrazličitijim modelima – bilo široke ili uske. Možete ih ukombinovati sa štiklama, čizmama ili patikama. Nije na odmet da posedujete i jedan svetliji par pantalona – bež, krem ili bele. Straight cut svetle pantalone često umeju da izgledaju veoma lepo, ali je to sve stvar ličnog odabira.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Thi🍵 (@daily.thi)

Suknje

Ako volite da nosite suknje, možete izabrati varijantu mini ili midi-suknje u materijalima koje najviše volite da nosite. Crne ili teget suknje uglavnom možete ukombinovati sa svim odevnim komadima, ali ako više volite zagasite ili zemljane tonove – bež, braon i krem su uvek dobra opcija!

Pravljenje kapsula garderobe je, zapravo, proces od mnogo pokušaja i grešaka, tako da nemojte da se obeshrabrite ako odmah ne nađete ono što vam treba ili odgovara. Ako mislite da trenutno ne posedujete sve bitne komade, ne brinite se – vremenom ćete sakupiti sve važne komade koje ćete moći da nosite uvek, a nadamo se da smo vam mi pomogli u odabiru.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Nenad Grubanoski

Comments