Koliko puta vas je zabrinulo kašnjenje menstruacije, jer niste mogli da budete sigurni da niste trudni (bez obzira na kontracepciju, rizik uvek postoji i to je prvo što vam pada na pamet, kad ciklus ne počne na vreme)? Takođe, koliko puta vam je ciklus kasnio i pitali ste se zašto, jer ste bili sasvim sigurni da niste trudni?

Mnogi faktori mogu izazvati kašnjenje menstruacije, a ako ste pažljivo osluškivali i pratili svoje telo, verovatno su vam poznati najverovatniji uzroci zbog kojih se dešava da vam ciklus zakasni. Ako vam je ciklus uvek tačan, ili često počinje nekoliko dana ranije, kad prekorači rok, za vas to može biti zabrinjavajuće kašnjenje, dok je vašoj prijateljici možda normalno da ciklus „zakasni“ i do sedam dana – razlikuje se, dakle, i ono što smatramo kašnjenjem. Iako se smatra regularnim da ciklus traje 28 dana, on se može kretati u rasponu od 21 do 35 dana, a dužina ciklusa može varirati od meseca do meseca. Česte varijacije, međutim, ukazuju na nepravilan ciklus, a izostanak menstruacije zahteva pregled kod lekara.

Razlozi koji mogu (osim trudnoće) izazvati kašnjenje menstruacije

Stres

Prvi na listi uzroka svih zdravstvenih i psiholoških poremećaja, stres je vodeći i među uzrocima koji izazivaju kašnjenje menstruacije. Kada ste pod stresom, deo mozga koji je odgovoran za proizvodnju hormona koji su od vitalnog značaja za reprodukciju i regulisanje ciklusa, biva preplavljen i njegove funkcije se utišavaju i miruju. To znači da će vam menstruacija verovatno kasniti, a možda i sasvim izostati, dok pritisak ne popusti i dok se ponovo ne osetite smireno. Dugotrajni stres je loš za vaše ukupno zdravlje i blagostanje i dobro je da se posavetujete sa lekarom oko toga šta biste mogli da preduzmete.

Previše vežbanja može uzrokovati kašnjenje menstruacije

Odlazak na jogu ili u teretanu dva, tri puta nedeljno neće uticati na vaš ciklus, ali ako ste pod ekstremnim pritiskom (kao što su profesionalni sportisti), jer se pripremate za maraton, ili preduzimate radikalne mere sagorevanja kalorija, vaše telo može osećati da trošite previše energije i isključiti ono što je privremeno nebitna funkcija – poput menstruacije. To je, takođe, stanje koje organizam prepoznaje kao stres, jer postoji visok naboj, iako ste motivisani i osećate se dobro, koji će proći kada se opustite i vežbanje vratite na umeren nivo – i tada bi ciklus trebalo da se vrati uobičajenom ritmu.

Pročitajte i ovo: Trikovi za umenjenje bolova tokom ciklusa

Pojedini lekovi mogu uticati na kašnjenje menstruacije

Određene vrste lekova daće signal vašem telu da zaustavi menstruaciju. Pojedine vrste hormonskih pilula, kao i antidepresiva, mogu uticati na vaš ciklus, zbog promene ili poremećaja nivoa hormona. Recimo, pilula za „dan posle“ izaziva priličan šok u organizmu i može uticati na ciklus. Hitna kontracepcija izaziva menstrualno krvarenje van termina i sledeća menstruacija može doći kasnije nego što je očekujete. Ako zakasni više od sedam dana, svakako uradite test na trudnoću. Takođe, ako vam je ugrađena spirala, moguće su promene u ciklusu. Žene koje nose hormonsku spiralu primećuju da im menstruacija vremenom postaje sve oskudnija, dok gotovo potpuno ne prestane.

Drastična promena težine

Ako dodate, ili izgubite nekoliko kilograma, to neće imati neki uticaj na vaš ciklus, ali drastično mršavljenje ili dodavanje desetine kilograma, moglo bi da izazove kašnjenje menstruacije. Vašem telu je potrebna određena količina telesne masti, da bi se reproduktivni ritam održavao, odnosno, da bi se dešavala ovulacija, tako da, ako izgubite veoma brzo veliki broj kilograma, to može zaustaviti ciklus. Isto tako, ako se naglo ugojite, povećanje masnih ćelija može podići nivo estrogena, što bi moglo da spreči vaše telo da otpusti jajnu ćeliju i zbog toga možete propustiti menstruaciju. Variranje težine je prirodno, ako se kreće u rasponu od nekoliko kilograma, ali drastične varijacije, ili poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija, dovešće do gubitka ciklusa.

Kašnjenje menstruacije usled bolesti  

Ako se razbolite (nazeb, grip, stomačne tegobe), to može da izazove „vanredno stanje“ u vašem organizmu i da odloži ovulaciju, a time i menstruaciju. Čak i manje i „obične“ bolesti mogu uzrokovati kašnjenje menstruacije, imajte to u vidu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Pročitajte i ovo: Ovo su pojedini razlozi zašto menstruacija može da kasni

Promene u obrascima spavanja

Možda menjate ritam života jer počinjete sa noćnim ili smenskim radom, ili vam je u toku sezona, ili priprema ispita, zbog čega gubite uobičajen režim odmora i vaš obrazac spavanja se menja. Sa njim se može promeniti i vaš ciklus, zbog promene u cirkadijalnim ritmovima, koji regulišu vaš ciklus i nivo hormona.

Ako se preselite, ili otputujete u drugu vremensku zonu, ili počnete da radite u vreme kada je vaše telo naviklo da spava, menstruacija može zakasniti, ili „preskočiti“. Obično će se ponovo prilagoditi u toku još jednog ili dva ciklusa, koliko je i vama potrebno da se fizički i psihički prilagodite promenama.

Medicinska stanja

Sindrom policističnih jajnika i poremećaj rada štitne žlezde, uobičajeni su medicinski razlozi za kašnjenje menstruacije, poremećen i neredovan ciklus. Drugi simptomi policističnih jajnika mogu biti i prekomerna dlakavost lica ili tela, akne, masna koža, gojenje i stanjivanje kose. Kada se radi o štitnoj žlezdi, i prekomerno aktivna i neaktivna štitna žlezda može ometati ciklus. Simptomi hipertireoze (preterane aktivnost) uključuju anksioznost, razdražljivost, dijareju, dok hipotireoza može doneti umor, povećanje telesne težine, loše raspoloženje i zatvor. Ako sumnjate na probleme sa jajnicima, ili štitnom žlezdom, obratite se lekaru, ovo su stanja koja se uspešno tretiraju i drže pod kontrolom.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments