Kate Moss kate moss 15749772 876 1200 Kate Moss

Ketrin En Mos (Katherine Ann Mos) je rođena 16.januara 1976. u Londonu, kao kćerka konobarice i turističkog agenta. Bila je loš đak, ali talentovana za sport. Živela je uobičajenim, ako ne i dosadnim životom, dok je sa 14 godina, na aerodromu nije uočila jedna od vlasnica agencije Storm Model Management. Od tada, njen život postaje ubrzani snimak odrastanja, koji je dovodi do statusa jednog od najbogatijih modela današnjice i u društvo 100 najbogatijih žena u Velikoj Britaniji.

Interesantno je da nije bila deo prvog talasa supermodela: Klaudija Šifer (Claudia Schiffer), Kristi Tarlington (Christy Turlington), Sindi Kraford (Cindy Crawford), Naomi Kembel (Naomi Campbell) i Linda Evanđelista (Linda Evangelista). Međutim, ona i Naomi jedine su koje i danas zarađuju od modelinga. Kejt sa svojih 167 cm nije supermodel. Ona je fenomen!

Kate Moss 2446 Wallpaper1 Kate Moss

Iako niža rastom i sićušne građe, sa 16 godina je već bila seks simbol. Sa 19 je bila na FHM listi 100 najseksipilnijih žena. Mnogi to pripisuju njenoj spremnosti da se lakše od većine modela oslobodi odeće. Ona je to objasnila: “To je samo posao, znate”. Verovatno su upravo takav stav, jednostavnost i iskrenost ono što ju je učinilo popularnom iako je, zbog svoje različitosti od tada aktuelnih visokih manekenki sa oblinama, nazivana “anti-supermodel”. Ona je bila dete željno putovanja, zabave i novih avantura, a taj je duh ne napušta do danas.

Sa 17 godina, njeno mršavo telo i dečački izgled preplavili su kampanje poznatih dizajnera, svuda se pisalo o njenoj težini, čak i o anoreksiji, a tadašnji predsednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) javno se obratio naciji, upozoravajući na “nadolazeći trend heroin-šika”.

kate moss london 7 big1 Kate Moss

Tokom 90-tih se zabavljala i verila sa Džonijem Depom (Johnny Depp) i tako ušla u svet koji se razlikovao od onog koji je znala. Iako je bila popularan model, ljude nije zanimao njen uticaj, niti šta je želela da poruči. Bila je samo lice. Uz Džonija je postala svesna svoje popularnosti, živela je pod konstantnom medijskom pažnjom. U jednom intervjuu je izjavila kako se seća kada je prvi put otišla u njegovu kuću u Los Anđelesu i tek tada shvatila da je on zaista zvezda i šta to sve nosi sa sobom. Uz nekoliko navodnih raskida proveli su zajedno oko četiri godine, i iz tog vremena ostaje upamćeno Džonijevo skandalozno ponašanje i rasturanje hotelske sobe u kojoj su oboje boravili. Njen život je od tada obeležilo još mnogo skandala i padova.

Kate Moss 0089 Kate Moss

Spekulacije o biseksualnosti, nasilni raskidi, fotografije iz noćnog života godinama su ono što se vezuje za njeno ime. Kokainska zavisnost dovela ju je u septembru 2005. na naslovne strane tabloida. Modna industrija pokazala je svoje licemerje i Kejt je ostala bez nekoliko milionskih ugovora sa modnim kućama koje nisu želele da se vezuju za kokainski skandal. Međutim, u sledećih godinu dana zaradila je više novca nego ikad! Javno se izvinila za svoje ponašanje, iako nije konkretno priznala da je zavisnik.

kate moss by mert marcus interview magazine 1 Kate Moss

Dok su tabloidi tražili nove žrtve, ona je dobila dizajnerski angažman za Top Shop: pristupačne kolekcije koje obične devojke sebi mogu da priušte i koje se rasprodaju za samo nekoliko dana. Kejt modele bazira na garderobi koju privatno nosi i kaže da joj veliku radost pričinjava oblačenje chest model lutke koju ima kod kuće. Iako zarađuje milione, njena garderoba često ne odaje takav utisak.

kate moss 1024x768 25586 Kate Moss

U stanju je da elegantnu svilenu haljinu do poda podvrne i nosi kao mini, ali i da makazama skrati trap ako joj smeta dok pleše u noćnom klubu. Mnoge trendove koje smo prihvatili, upravo je ona popularizovala: teksas šortseve, Ugg čizme, uske farmerice, kratke sakoe i ešarpe s lobanjama Aleksandra Mekvina.

Kate Moss at the Yves Saint Laurent photoshoot in Paris 2220 122 375lo Kate Moss

Jednostavan stajling koji neguje održava je godinama na listi najbolje obučenih žena na svetu. Novac koji je stekla, umesto u garderobu (koju ionako od dizajnera dobija na poklon), ulaže u mnoge humanitarne projekte, pre svega u borbu protiv raka, AIDS, i pomoć deci sa Tajlanda. Međutim, do danas je na meti PETA aktivista jer često nosi krzno.

KateMossLongchampSS20113 Kate Moss

Posebna poslastica za njene fanove širom sveta je i zlatna statua, vrednosti milion i po funti, koja se 2008. našla u kolekciji British Museum. Šuplja statua težine 50 kg, delo autora Marka Kvina (Marc Quinn), najveća je zlatna statua od vremena drevnog Egipta. Umetnik je Kejt nazvao “Afroditom našeg vremena”. Uprkos slikama na kojima je nenašminkana ili “dopingovana”, jedan pogled na video kampanju za YSL Parisienne, na primer, svedoči da i dalje suvereno vlada Olimpom modelinga.


Jelena Ignjatić previše priča, premalo filtrira. Jedinstveni nosilac dijagnoze labrofagija. “Ćutanje je zlato, a ja ne volim zlato…” Kad pretera – laje, kad promukne – izvinjava se. Mrzi dugmiće. Uradila neke psihološke testove koji tvrde da je pali moć. Lažu!

Comments