Koliko primećujete brojeve oko sebe? Da li vam se dešava da na časovniku često viđate iste brojeve, ili isti niz (na primer, 22.22, ili 12.12), da li zapažate uparene brojeve na registarskim tablicama i da li postoji nešto značajno u vašem životu, vezano za određeni broj? Numerologija je kompleksna grana još kompleksnije astrologije i povezana je sa tumačenjem i predviđanjem životnih događaja, povoljnih i nepovoljnih okolnosti, na osnovu brojeva. Kineska numerologija tumači brojeve po različitom principu od zapadnjačke i lični broj se računa drugačije.

Kineska astrologija veruje da sve u prirodi ima određen numerički niz i da je zato važan obrazac koji brojevi stvaraju. Feng šui takođe sledi principe kineske numerologije, zasnovane na filozofiji magičnog kvadrata Lo shu, u kome zbir svih brojeva, horizontalno, vodoravno i dijagonalno daje 15 – broj koji kineska numerologija smatra posebnim, jer predstavlja lunarni ciklus. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kineska numerologija i izračunavanje ličnog broja

Izračunavanje vašeg broja po kineskoj metodi potpuno je drugačije od zapadne numerološke tehnike – uzimaju se poslednje dve cifre godine rođenja i u zavisnosti od pola, određeni brojevi se oduzimaju ili dodaju. Na primer, ako je vaša godina rođenja 1993, sabirate dve poslednje cifre, 9+3=12. Dalje, ovaj broj se svodi na jednu cifru 1+2=3. Muškarci ovaj broj oduzimaju od deset, 10-3=7, a žene ovom broju dodaju pet, 3+5=8. Ako se pri dodavanju dobije dvocifren broj, on se opet sabiranjem svodi na jednu cifru. Lični broj je uvek jednocifren – od 1 do 9, a svaki broj ima svoje značenje. Takođe, ako često viđate određen broj koji se ponavlja ili je vezan za vašu ličnu simboliku, možete da odredite da li je to za vas srećan broj ili ima drugo značenje.

Pročitajte i ovo: Šta je numerologija: Otkrijte svoj broj i njegovo značenje

Značenje brojeva prema kineskoj numerologiji

Broj 1

Simbol snage, pozitivnosti i nagona, broj 1 je definitivno srećan broj, smatra kineska numerologija. Predstavlja jang princip i mušku energiju i ako je to vaš broj – ili vaš srećan broj, podstaknuti ste da ostvarite svoje ambicije i postignete profesionalni i novčani uspeh u životu.

Broj 2

Ovo je jedan od najsrećnijih brojeva u kineskoj numerologiji i predstavlja jin princip harmonije i ravnoteže. Broj 2 je dobar za partnerstva i veze bilo koje vrste i možete ga uvrstiti u simboliku kojom se okružujete u svom prostoru, za bolje funkcionisanje i postizanje harmonije u partnerskim odnosima.

Broj 3

Kineska numerologoja ovaj broj smatra brojem novih početaka, rođenja, rasta, obilja i regeneracije. Kinesko mitsko biće zvano mesečeva žaba, ima tri noge i simbol je prosperiteta. Figuricu ove žabe možete držati na kućnom oltaru, za bolju sreću i obilje.

Broj 4

Broj 4 je definitivno nesrećan – on simbolizuje smrt i predviđa propast i uništenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Broj 5

Ovaj broj se odnosi na prirodnu ravnotežu – prema feng šui principima, koji se oslanjaju na pet elemenata (drvo, vatru, vodu, vazduh i metal), broj 5 se smatra uravnoteženim i srećnim.

Broj 6

Šestica je najsrećniji broj u kineskoj kulturi, jer označava šesto čulo, koje simbolizuje tok uma. Inteligentni i veoma perceptivni, ljudi sa brojem 6 su generalno uspešni u svemu što rade. Pokloni u znaku ovog broja, daruju se mladencima za srećan brak.

Broj 7

U kineskoj kulturi broj 7 je povezan sa duhovima preminulih. Sedmi mesec u godini je mesec duhova prema kineskom kalendaru, ali simbolika nije negativna, jer smrt takođe označava kraj nečega starog i novi početak, stoga se broj sedam često tretira kao neutralan.

Broj 8

Kineska numerologoja smatra broj 8 veoma srećnim, jer označava bogatstvo i prosperitet. Dvostruka osmica se smatra izuzetno srećnom, za one koji teže da steknu bogatstvo i uspeh.

Broj 9

Poslednji broj u kineskoj numerologiji govori o sreći, slavi i bogatstvu. Fonetski, broj 9 na mandarinskom zvuči kao večnost i takođe je povezan sa drevnim kineskim carem koji je odlučio da nosi kraljevske haljine sa motivom devet zmajeva.

Pročitajte i ovo: Da li svuda viđate anđeoske brojeve? Evo šta to znači!

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments