Horoskop se meša i u izbor knjiga, a pojedini klasici književnosti kao da su napisani za vaš horoskopski znak. One nas opisuju, govore o našim problemima i kako da ih rešimo.

Da pređemo na stvar, evo našeg predloga knjiga koje su klasici književnosti:

Ovan – Gospodar muva

Gospodar muva je remek-delo nobelovca Vilijema Goldinga. Radi se o engleskim učenicima koji su doživeli avionsku nesreću i završili sami na pustom ostrvu. U početku im se dopada njihova novostečena sloboda, ali – kako se knjiga razvija – učenici se dele u grupe i međusobno ratuju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by france (@readsbyfrance)

Bik – Veliki Getsbi

Bikovi verovatno ne bi imali problema da se nađu u ovakvoj knjizi – da žive glamuroznim životom, u izobilju, sa pregršt žurki. No, i Bikovi i ova knjiga imaju dublju poruku. Ficdžerald je imao nameru da prikaže kako izgleda realnost američkog sna, koja nije tako savršena kako se čini.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam letnji seks horoskop – vreme je da eksperimentišemo!

Blizanci – Doktor Džekil i gospodin Hajd

Izbor je očigledan – dve ličnosti u jednoj. Blizanci nisu dvolični, samo su vrlo prilagodljivi u različitim situacijama, pa u pojedinim trenucima izgleda kao da su sasvim promenili ličnost. Doktor Džekili i gospodin Hajd je odličan roman misterije koji zalazi u dubinu ljudske ličnosti.

Rak – Okretaj zavrtnja

Okretaj zavrtnja je jedna od najstrašnijih knjiga o ukletim kućama koja će vam uterati strah u kosti, do te mere da ćete se plašiti da okrenete sledeću stranicu. Zašto horor knjiga za Rakove? Zato što se u njoj vidi Rakova privrženost porodici koju guvernanta iz knjige iskazuje.

Lav – Slika Dorijana Greja

Ovu knjigu preporučujemo svakome da pročita, a naročito Lavovima koji bi iz nje mogli nešto da nauče. Postoji veoma dobar razlog zašto je ovo delo Oskara Vajlda postalo klasik u književnosti. Radi se o Dorijanu Greju koji ne stari, jer se sve njegove godine i gresi prenose na njegovu sliku. Izuzetna priča koju ne smete propustiti.

Devica – Kandid

Device su vrlo analitičan znak koji najviše od svega ceni istinu i jasnoću. Kandid je delo filozofa prosvetiteljstva Voltera. Glavni lik, Kandid, nalazi se u školi filozofa koji uči optimizmu (misli se na Lajbnica i njegovu frazu ovaj svet je najbolji od svih svetova) i nakon toga odlazi u realan svet i doživljava ogromno razočaranje kada se suoči sa istinom.

Vaga – Gordost i predrasuda

Vage su osećajne, ali pre svega neodlučne jer vide dobru i lošu stranu svega mogućeg. Zato verujemo da će se pronaći u ljubavnom romanu Džejn Ostin, naročito u liku Elizabet Benet i njenoj ljubavnoj priči sa gospodinom Darsijem.

Škorpija – Lolita

Lolita od Nabokova je jedna vrlo intrigantna knjiga, koja definitivno nije za svačiji stomak. Ovo delo zalazi u sivu zonu, u kojoj se Škorpija dobro snalazi. One cene strast, ljubav, opsesiju – te će se sigurno pronaći u ovakvoj knjizi. Nabokov je odličan pisac jer uspeva da vas natera da glavnog lika, naratora, istovremeno razumete i mrzite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by france (@readsbyfrance)

Strelac – Guliverova putovanja

Da, da, znamo, Strelci vole da putuju i to je ono što će ih definitivno privući da pročitaju ovu knjigu, da čitaju o nepoznatim predelima i avanturama. Ali Guliverova putovanja imaju dublji značaj, a odnose se na genijalno kritikovanje Evrope i njene političke uređenosti u osamnaestom veku, a ako iko ima smisao za ironiju i inteligentan humor, to je definitivno Strelac.

Jarac – Velika očekivanja

Velika očekivanja Čarlsa Dikensa opisuju Jarčeve u ovom romanu koji prati Pipa – siromašnog dečaka koji živi u zabačenom delu Engleske zajedno sa svojom sestrom i njenim mužem. Zaljubljuje se u okrutnu i bogatu Estelu i odlučuje da se popne na vrh socijalne lestvice.

Pročitaj i ovo: Šta treba da uradite kako bi vaša veza trajala – u odnosu na vaš horoskopski znak

Vodolija – Čarli i fabrika čokolade

Vodolije žive u svetu mašte i kreativnosti. Rođeni su umetnici. Zato će se njima izuzetno dopasti roman beskrajnih mogućnosti – Čarli i fabrika čokolade. Ova knjiga će im razbuktati maštu i vratiti ih u detinjstvo.

Ribe – Sto godina samoće

Ribama koje su sklone idealizaciji će se sigurno dopasti ova knjiga koja spada u žanr magičnog realizma. Knjiga je duboko osećajna i prati sedam generacija jedne porodice u periodu od 100 godina turbulentnih dešavanja u Latinskoj Americi.

Naslovna fotografija: instagram.com/readsbyfrance

Jovana Petković

Comments