Svi smo nekada imali tremu pred intervju za posao i uglavnom smo tražili informacije o tome šta bismo mogli da očekujemo da će nas potencijalni budući poslodavac pitati, ili šta se od nas očekuje. Ali, sada je vreme da i sami pripremimo svoju listu pitanja, kako bismo bili sigurni da je mesto na kojem želimo da se zaposlimo dobar izbor za nas. Ukoliko ste sigurni u sebe i svoje sposobnosti, spremni da učite, radite i napredujete, ovo su pitanja koja bi trebalo da smognete hrabrosti da pitate svog poslodavca – jer će vam uštedeti vreme i ukazati na to da li je mesto na kojem se zapošljavate vredno vašeg vremena i truda. I više je nego okej da postavite svoja pitanja pored pitanja koja su postavljena vama, pogotovo ako neka od njih nisu određena ugovorom i sam poslodavac nije diskutovao o njima.

Koje su opcije za dalje napredovanje na mojoj poziciji?

Ukoliko ste osoba koja želi da napreduje, kako u svojoj kompaniji tako i u industriji u kojoj ste zaposleni – ovo je krucijalno pitanje. U tom slučaju, vi ne želite da se zatvorite na poziciji bez mogućnosti napredovanja, u ulozi koja će stagnirati. Zato je najbolje u startu pitati koje su vaše opcije za napredovanje i poslovni “okvir” u kojem će se vaša karijera razvijati u okviru nove firme. Sa ovom informacijom bićete sigurniji da li da svoju novu poziciju prihvatite ili ne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Kako ova kompanija meri uspeh i određuje povišice?

Prvo sledeće pitanje trebalo bi da bude upravo ovo, a mnogo ljudi nije svesno da ga može postaviti. Sasvim je legitimno da unapred znate šta možete očekivati od unapređenja u firmi u kojoj se zapošljavate – bilo da se radi o promeni pozicije ili novčanoj povišici. Pojedine velike kompanije na razgovoru za posao naglase koji je period evaluacije rada i po kom sistemu daju povišice, ali ako ste na razgovoru za posao gde ove stavke nisu naglašene – slobodno pitajte!

Da li ova kompanija nudi dodatne benefite i prednosti?

Mnoge kompanije uključuju dodatne benefite, poput bonusa usled određenih projekata, bonusa na kraju godine, poslovnih putovanja, povećanih dnevnica, nagrada… uz one standardne, kao što su zdravstveno osiguranje, plaćanje prevoza i slično. Predlažemo vam da postavite ovo pitanje kako biste stekli širu sliku o kompaniji u kojoj radite i procenili da li je ona radno mesto sa potencijalom, koja brine o svojim zaposlenima i želi da zadrži kvalitetne ljude.

Comments