Svi parovi upadaju u tipične situacije i raspravljaju se zbog istih stvari, sumnjaju u iskrenost, imaju pitanja koja ne postavljaju, ili ih postavljaju na pogrešan način – svi grešimo i sukobljavamo se u emotivnim odnosima, ponekad se osećamo usamljeno i neshvaćeno i uspevamo – ili ne uspevamo – da sa tim izađemo na kraj. U dobrim vezama, stvari se drugačije posmatraju i rešavaju, nego u toksičnim. Evo nekih ključnih razlika u nekim tipičnim situacijama.

Oproštaj i izvinjenje

U dobroj vezi partneri jedno drugom otvoreno, pa i oštro govore o onome što im smeta, ne boje se da se konfrontiraju, ali u tom sukobu niko ne želi da bude u pravu i da pobedi, nego oboje žele da pronađu rešenje. Onaj ko je pogrešio, izvinjava se, onaj ko prima izvinjenje daje oproštaj – i te uloge se smenjuju. Nikada nije samo jedan od partnera “kriv” za neku grešku i oboje su spremni da uvide svoje slabosti, da se izvine zbog grešaka i traže oproštaj za loše postupke kojima su povredili partnera.

U nefunkcionalnoj vezi, izvinjenja se nikada ne izgovaraju glasno, a oseća se krivica i naboj, koji se kanališu kroz česte svađe, koje ništa ne rešavaju. Tu se prebacivanje krivice samo pakuje i nagomilava, par uvređeno ćuti, žustro se svađa i strastveno miri – ali problemi se ne rešavaju, nema izvinjenja i oproštaja.

View this post on Instagram

She was sugar and spring and gentle kisses. He was fire and revolution and rough hands. She was the feeling of grass beneath your feet, snow melting on your cheeks, a page between your fingers. She was the sound of music playing softly in the background, the taste of coffee in the morning. He was hot breath against on your neck, the image of fire reflecting in your eyes. He was the sound of trains passing by and he tasted like chocolate. They were opposites. But they had one thing in common. Their affection for each other burned brighter than all of the stars. The heat of his touch brought out the fire in her heart, made her stronger, braver. The gentleness of her skin made his eyes soften, his smile widen. They were not the same. But they united to create a connection that planted its roots so deep, not even a thousand men could dig them up. They were not the same. But together, they were everything.

A post shared by Whisky N’ Youth (@whiskyouth) on

Kritika – dobre i loše stvari

Parovi u stabilnoj vezi podržavaju jedno drugo i fokusirani su na dobre strane partnera i na dobre stvari u svom odnosu. Obično, kad je jedan od njih samokritičan – priznaje neke greške, ili je ljut na sebe i ne može sebi da oprosti – onaj drugi ga podseća na njegove vrline i na ono što voli kod njega, jer je to podrška koja mu je u tom trenutku potrebna. Zdravi parovi cene dobre stvari i nastoje da ih ne uzimaju zdravo za gotovo, jer im time umanjuju vrednost – a tada se čini da ima više loših stvari i više razloga za nezadovoljstvo. Parovi u toksičnom odnosu rade upravo to – stalno preispituju i jedno drugom prebacuju svoje razloge za nezadovoljstvo i time neguju i hrane nezadovoljstvo, a ne jedno drugo i svoj odnos.

Comments