Iskusne majke ponekad kažu „najlakše je roditi bebu“ kao da znaju nešto što vi u trudnoći ne znate i to je istina – izazovi majčinstva su pred vama, ali vi ih ne poznajete i ne možete ni da ih zamislite. Spremajući se za porođaj, očekujete najvažniji događaj u svom životu (i u životu vašeg deteta), ali to je samo prvi stepenik, od mnogih koje morate savladati na dugom i napornom usponu, koji ćete prelaziti zajedno sa svojim detetom.

Niko vas ne može dovoljno pripremiti za majčinstvo i ne postoji neki sveobuhvatni priručnik, velika knjiga o majčinstvu, koja će vam rešiti sve dileme. Ali možete steći uvid kroz iskustva koje sa vama dele autori nekih dobrih knjiga.

Majka u meni – Zvjezdana Debić

Autorka opisuje svoja iskustva i dileme – šta je majčinstvo u odnosu na ono što očekujemo, kako pomiriti sopstvene ideale i uverenja sa svakodnevicom mlade majke, koja ne ispunjava sopstvena očekivanja. Ova vredna knjiga o majčinstvu može vam pomoći da se osećate bolje kada pokušavate da shvatite i prihvatite svoje postupke i da pronađete rešenja u kriznim periodima.

Osvešćena porodica – Shefali Tsabary

Ova knjiga daje smernice majkama (i očevima) o tome kako da odgaje samostalno dete, puno samopouzdanja, slobodno i zadovoljno sobom. Svi imamo sposobnost da odgajimo emocionalno stabilnu i snažnu decu, prevazilazeći predrasude i pogrešna uverenja o vaspitanju, mitove o roditeljstvu i sopstvena ograničenja, smatra doktor Tsabary, klinički psiholog i autorka svetskog hita Svesni roditelj.

Pročitajte i ovo: Obavezna literatura za mame – Slobodna deca Samerhila

Mame: strogo poverljivo – Joanne Fedler

Ova knjiga o majčinstvu utemeljena je na privatnim razgovorima autorke sa svojim prijateljicama i na šokantan i duhovit način razotkriva ponekad sirovu i surovu realnost majčinstva. Ni jedna tabu tema nije izostavljena – Joanne piše o maštarijama, osećanju krivice, partnerima, beskrajnoj borbi da uskladimo posao i porodicu i ostanemo normalni.

Svesno majčinstvo – Nada Bučević

Knjiga edukatorke Nade Bučević upućuje nas na duhovnu dimanziju nošenja i rađanja deteta, na samorazvojni potencijal koji buduća majka nosi. Trudnoća vas može pokrenuti da obratite pažnju na svoj unutrašnji svet i pronađete životni balans.

Godine prve – zašto su važne – Milivoj Jovančević

Možda to nije knjiga o majčinstvu, ali je svakako odličan izvor saveta cenjenog pedijatra, doktor Jovanović, o motoričkom razvoju deteta,  strahovima, izboru igračaka, ishrani – praktične teme o psihofizičkom razvoju deteta, sa uputstvima koja će svim mladim roditeljima biti korisna.

Pročitajte i ovo: Pitanja trudnoće i roditeljstva o kojima treba iskreno govoriti

Vodič za moderne mame – Liz Fraser

Spisateljica i voditeljka Liz Fraser, podelila je svoje iskustvo odgajanja četvoro dece (četvrto je rodila u četrdesetim), napisavši duhovit i praktičan vodič, pun korisnih saveta, koje možete naslutiti iz podnaslova, kao što je „Kako uživati u majčinstvu i biti zadovoljna i seksi“.

Mama zna najbolje (i tata) – Marina Knežević Barišić

Ova knjiga o majčinstvu objedinjuje hiljadu saveta iskusnih savremenih roditelja – najviše ćete naučiti od onih koji najbolje razumeju kako se osećate, prošli su i sami kroz mnogo situacija kroz koje vi prolazite, a i sami su u svojim nedoumicama tražili savete mladih roditelja. Jedinstven i koristan priručnik za snalaženje!

Knjiga za nesavršene roditelje – Irina Mlodik

Autorka je dečiji psiholog, i tokom svoje karijere imala je prilike da upozna I dečiju i roditeljsku stranu priče i uvidela je koliko ih je teško uskladiti. Uprkos dobrim namerama, roditeljima je teško da pronađu zajednički jezik sa decom i ova knjiga je namenjea svima koji žele bolje da razumeju svoju decu, da se sa njima povežu i bolje komuniciraju.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments