Da li ste pročitali knjigu koja vam je zauvek promenila celokupnu perspektivu o životu? Ako jeste, doživeli ste ono što bi mogla biti najveća korist čitanja – trajna promena perspektive koja je zauvek promenila tok vašeg života. Tome služe knjige i zato i treba da se čita.

Ako i tragate za knjigama koje vas teraju da zastanete i zapitate se, a da se istovremeno osećate iskonski inspirisano, došli ste na pravo mesto. Predstavljamo vam knjige koje će vam promeniti život i način na koji posmatrate stvari.

Finite and Infinite Games – James P. Carse

Knjiga Finite and Infinite Games predstavlja teoriju da igramo mnogo različitih igara u životu, pokazujući da su posao i veze dugoročni poduhvati koje treba da održavate i neprestano iz svakog izazova izlazite kao pobednik. Zauvek će promeniti vaš pogled na posao, politiku, odnose i skoro svaki životni segment. Osim toga, naći ćete dobre razloge i inspiraciju da više razmišljate unapred i razumete zašto, najčešće, to čini trajnu, pozitivnu razliku.

Šta ćete saznati ukoliko pročitate knjigu: Konačne igre se igraju radi njihovog okončanja, ali beskonačne igre se igraju jednostavno radi igranja. Niko vas ne može naterati da igrate igru, a pobeda nije sve. Sve u životu se može i treba posmatrati kao igra.

The Psychology of Money – Morgan Housel

The Psychology of Money istražuje kako se novac kreće u ekonomiji i kako lične predrasude i emocionalni faktor igraju važnu ulogu u našim finansijskim odlukama, kao i kako da razmišljamo racionalnije i da donosimo bolje odluke kad je novac u pitanju. Ova knjiga je alhemičar finansija, ne zbog svojih inspirativnih priča, već zbog jednostavnog jezika koji nam pomaže da shvatimo i savladamo složenu temu. Houselovi primeri su zanimljivi, nekonvencionalni, a opet zdravorazumski. Knjiga se čita skoro u jednom dahu. Nakon što je pročitate, osećaćete se mnogo smirenije u vezi sa svojim finansijama, a velike su šanse da ćete doneti i mnogo razumnije odluke.

Šta ćete saznati ukoliko pročitate knjigu: Biti pohlepan može se pokazati kao najveća finansijska greška koju ćete ikada napraviti. Zavisti nije mesto na tržištu novca, jer može zamagliti svako razmišljanje. Naša rana iskustva sa novcem određuju naše kasnije finansijske odluke.

Paris in the 20th Century – Jules Verne

Paris in the 20th Century je roman smešten 100 godina u budućnost u odnosu na autora knjige, koji zamišlja napredno, hipertehnološko, ali pomalo distopijsko društvo u Francuskoj 1960. godine i kako mladi umetnik pokušava da se kreće u njemu. Ova knjiga je fascinantna ne samo svojom pričom, već i svojim predviđanjem. Tačnost sa kojom je Jules Verne predvideo pojedine od tehnoloških inovacija koje su zaista postale svakodnevni standardi do trenutka kada je 1960. krenula – zapanjujuća je. Od automobila i liftova do pisaćih mašina, Verne je sve to predvideo što vas tera da razmislite o čemu bismo mi – ili barem naša deca i unuci – mogli da svedočimo jednog dana, za sledećih 100 godina. Ako želite da naučite kako da predvidite budućnost, pročitajte ovu knjigu.

Šta ćete saznati ukoliko pročitate knjigu: Za predviđanje budućnosti nije potrebna sreća ili ludi um, već malo istraživanja i mašte. Grad bez umetnosti je kao slika bez boje. Kada ljudi prestanu da misle svojom glavom, oni potpuno prestaju da misle.

Pročitajte i: Modne coffee table knjige kao raskošna dekoracija u vašem domu

The Why Cafe – John Strelecky

The Why Cafe je knjiga o tome kako pronaći svoju svrhu i živeti život kakav ste zamislili. Zasnovano na izmišljenom susretu u jednostavnom, ali magičnom kafiću, štivo je lako i brzo za čitanje. Možda se osećate izgubljeno, poput Johna, koji završi u misterioznom, ali prijateljskom kafiću na putu ka svom preko potrebnom odmoru. Možda i vi razmišljate o tome šta da radite sa svojim životom – i zašto. A možda i vi, poput Johna, možete imati koristi od pitanja koja mu ljubazno osoblje kafea postavlja dok žvaće komad torte… Ako želite da više saznate o smislu svog života, pročitajte ovu knjigu.

Šta ćete saznati ukoliko pročitate knjigu: Materijalne stvari nas zapravo mogu učiniti još nesrećnijim. Pronađite svoju svrhu i kad to učinite, ne dozvolite da vam bilo ko stane na put. Kad shvatite šta želite od života i manifestujete to, privući ćete više sreće.

The Little Book of Ikigai – Ken Mogi

The Little Book of Ikigai će vam pokazati kako da živite dug, zdrav i srećan život otkrivajući pet stubova ikigaija. To je japanski koncept koji pomaže da se pronađu razlozi za ustajanje iz kreveta. Sreća nije daleko, neuhvatljivo stanje koje ćemo, nadamo se, naći jednog dana i onda ostati u njemu zauvek. To je svakodnevna praksa i iskustvo i potreban je napor da se to stanje i postigne, dajući nam mnogo jednostavnih, ali inspirativnih primera kako možemo dodati više radosti u svoje živote malim, gotovo beznačajnim radnjama. Mogi naglavačke okreće našu potragu za srećom. Divna knjiga za sve koji traže radost i unutrašnji mir!

Šta ćete saznati ukoliko pročitate knjigu: Koncept ikigaija nije jedna stvar, već dolazi u milion oblika i veličina. Ikigai može nastati iz jednog od pet stubova ili iz svih njih. Sreća se može naći bilo gde, ali skoro uvek u malim stvarima.

Pročitajte još i: 7 knjiga koje slave žensko prijateljstvo

Naslovna fotografija: pinterest.com/IBTblog

Marija Gavrilović

Comments