Rory Gilmore je jedna od najpoznatijih savremenih fiktivnih čitateljki iz pop kulture, koja je učinila da se čitaoci ne osećaju usamljeno samo zato što vole da čitaju knjige. Međutim, nije samo Rory volela da čita. Cela planetarno popularna serija Gilmore Girls je konstantno pominjala nepregledni broj knjiga i pisaca – od Sylvie Plath do Davida Sedarisa. U toku sedam sezona serije saznali smo za toliko knjiga da je napravljen i Rory Gilmore reading challenge, a fanovi su se zarekli da će pročitati svaku pomenutu! Navedeno je čak 339 knjiga, broj koji se povećao na 408 nakon Netflixovog revivala Gilmore Girls: A Year in the Life.

Naravno da ne možemo navesti svih 408, ali smo izdvojili nekolicinu koja nas je podsetila zašto smo toliko voleli (i volimo) Rory i Gilmore Girls:

Stakleno zvono – Sylvia Plath

Jedini roman književnice i pesnikinje Sylvie Plath danas važi za kultno štivo koje čitaju generacije, trudeći se da uđu u tajne depresije i samoubistva. Radnja prati Esther Greenwood, mladu novinarku koja sanja o tome da postane književnica. Međutim, između gomile rukopisa i koktel partija, njen život izmiče kontroli. Neprestano leluja između raznih nivoa depresije dok pokušava da se nosi sa komplikovanim vezama i društvenim normama koje odbijaju da uvaže želje žena.

Freni i Zui – J. D. Salinger

Takođe kultno štivo književnosti 20. veka, Freni i Zui čine kratka priča Freni i novela Zui, koje prate dvoje natprosečno inteligentne namlađe dece porodice Glass, koja je predstavljala učestali Salingerov fokus. Franny Glass je studentkinja na malom koledžu liberalnih umetnosti (slobodnih veština). Razočarana sebičnošću i neautentičnošću koje opaža svuda oko sebe, od svega planira da pobegne kroz spiritualizam. Što se tiče Zui, radnja se odvija u porodičnom stanu u Njujorku, gde Zooey priskače u pomoć Franny, nudeći joj ono što ona misli da je bratska ljubav i razumevanje.

Mrtve duše – N. V. Gogol

U svojoj grotesknoj galeriji ljudskih karatkera, Gogol je stvorio niz upečatljivih likova svetske književnosti, uključujući Sobakevicha, Manilova i Chichikova. Mrtve duše važe za jedno od najneobičnijih književnih dela 19. veka i razarajuću satiru socijalnog licemerja. Chichikov, misteriozni stranac, stiže u provincijski grad i posećuje niz zemljoposednika da bi svakom dao čudnu ponudu. On predlaže da se otkupe imena mrtvih kmetova koji su još registrovani na popisu, spasavajući njihove vlasnike da ne plaćaju porez na njih, kako bi iskoristio ove “duše” kao zalog da se ponovo prikazao kao džentlmen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina (@890385m)

Comments