Pa, verovatno bi svaka žena imala sopstvenu preporuku za top pet knjiga, koje obavezno treba da pročita i svaka bi se razlikovala. Teško je odabrati samo pet knjiga, koje su baš za žene posebno prosvetljujuće, a moj lični svet knjiga uopšte nije “ženski”, mada su junakinje u mojim omiljenim knjigama krajnje upečatljive – mudre, moćne, čovečne, lepe, hrabre – često se identifikujem sa drugim (muškim) likovima u tim knjigama. Uzmimo “Gospodara prstenova” za primer – čuvena trilogija bi zaista trebalo da se nađe u lektiri, jer svako može da nađe svoje mesto u vanvremenskoj priči o borbi i balansu između dobra i zla. U toj priči, ne vidim sebe kroz Galadrijelu ili Aruenu, ili Jovajnu (nije da nešto ima mnogo žena u Gospodaru, a ipak se prepliću velike ljubavne priče), češće se nalazim u likovima Hobita, Gandalfa i Faramira. Ali, onako na blic, bez mnogo promišljanja, ovo je lista knjiga do kojih moja ćerka još nije dorasla i koje verovatno ne možete ni razumeti, bez nešto toksičnog životnog iskustva u bremenu na leđima.

knjige koje svaka žena treba da pročita 2 1 Knjige koje svaka žena treba da pročita

Bog malih stvari – Arundati Roj

Ova topla mala knjiga potrešće vas do srži – spremite mnogo papirnih maramica i zakoračite u svat bogova malih stvari, indijske spisateljice, koja će vas na svakoj stranici ubadati u srce, zapanjivati, zbunjivati. Strepećete, stideti se, uzdisati, osećati bespomoćnost koju osećaju njeni junaci, usred strasne priče o ljubavi i patnji, koja vam je istovremeno iskonski poznata i potpuno različita od onoga što poznajete. Saosećaćete sa junakinjom, ljutićete se na svet što je tako okrutan, biti zahvalni što ste savremena žena na civilizovanom kontinentu, dok ćete istovremeno osećati izvesnost da stojite na odronjavajućoj ivici ponora i da vas samo korak deli od linčovanja, žigosanja i spaljivanja na lomači. Ne, civilizacija zaista nije daleko odmakla, samo je promenila oruđa pritiska, osude i kazne.

Opasne veze – Šoderlo de Laklo

Knjiga je pisana u vidu prepiske između glavnih junaka, muškog i ženskog negativca, pa nije tako uzbudljiva kao film – a film je do sada rađen u dve verzije, stariju je režirao Miloš Forman, a u rimejku glumi Džon Malkovič – i fantastičan je. Priča se tiče dvorskih intriga i spletki – u visokom društvu su dokoni i nemaju pametnija posla nego da se igraju tuđim životima. Žene su prikazane sterotipno, pa iz ove knjige (ili filmova) možete saznati mnogo o tome šta je ono što održava stereotipe i koliko im i sami podležete. Ako su vas ubeđivali da se ne može umreti od ljubavi, Opasne veze pokazuju da može.

Comments