Modni svet je uvek bio izvor fascinacije i inspiracije. Kroz stranice knjiga, možemo da zavirimo u živote i umove legendarnih modnih dizajnera koji su oblikovali industriju kakvu danas poznajemo. Predstavljamo vam najbolje knjige o modnim dizajnerima koje će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz svet visoke mode. Bez obzira da li ste strastveni ljubitelj mode ili početnik u ovom glamuroznom svetu, ove knjige će vam pružiti pogled u živote i rad pojedinih od najuticajnijih figura modne industrije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Najbolje knjige o modnim dizajnerima 

The Beautiful Fall: Fashion, Genius, and Glorious Excess in 1970s Paris – Alicia Drake

Ova knjiga vas vodi u srce pariske modne scene sedamdesetih godina prošlog veka, otkrivajući rivalstvo između dva modna genija: Karla Lagerfelda i Yvesa Sainta Laurenta. Drake majstorski prepliće priče o njihovim životima, stvaralaštvu i uticaju na modni svet, istovremeno oslikavajući živopisnu sliku Pariza tog vremena. Čitaoci će osetiti uzbuđenje i glamur ere koja je redefinisala savremenu modu. Autorka ne štedi ni mračnije strane ovog sveta, pružajući uravnotežen i iskren prikaz jednog od najuzbudljivijih perioda u istoriji mode.

Gods and Kings – Lynn Austin

U ovom fascinantnom delu, Austin se fokusira na dva modna titana: Alexandera McQueena i Johna Galliana. Knjiga prati njihove paralelne puteve, od skromnih početaka do vrtoglavih visina modne industrije, a zatim i njihove dramatične padove. Kroz stranice ispunjene intrigom, kreativnošću i ljudskom dramom, čitaoci će dobiti jedinstven uvid u psihologiju ovih izuzetnih stvaralaca. Austin vešto balansira između prikaza njihovog genijalnog dizajna i ličnih demona, stvarajući priču koja je istovremeno inspirativna i upozoravajuća.

Vivienne Westwood – Vivienne Westwood

Vivienne Westwood, ikona pank mode i jedna od najkontroverznijih figura u svetu dizajna, u autobiografiji otkriva svoju neverovatnu životnu priču. Od skromnih početaka do statusa modne revolucionarke, knjiga prati Vivienne kroz decenije inovacija i provokacija. Čitaoci će biti fascinirani njenim beskompromisnim stavom, kreativnom vizijom i strašću za održivost u modi. Westwood otvoreno govori o svojim uspesima, neuspesima i borbama, pružajući intiman pogled na život žene koja je promenila granice mode i umetnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nancy (@nancyreadss)

Elsa Schiaparelli: A Biography – Meryle Secrest

Meryle Secrest nam donosi detaljnu biografiju jedne od najuticajnijih modnih dizajnerki 20. veka – Else Schiaparelli. Kroz bogatstvo istorijskih detalja i anegdota, autorka oslikava život žene koja je promenila lice modne industrije, uvodeći nadrealizam i avangardni pristup u svet visoke mode. Od saradnji sa umetnicima poput Salvadora Dalíja do revolucionarnih dizajnerskih rešenja, knjiga donosi fascinantan prikaz u um kreativnog genija. Autorka vešto prepliće Elsinu priču sa širim kontekstom umetnosti i mode između dva svetska rata, stvarajući sveobuhvatan portret izuzetne žene i njenog vremena.

Manolo Blahnik and the Tale of the Elves and the Shoemaker: A Fashion Fairy Tale Memoir – Camilla Morton

Morton nas uvodi u jedinstvenu kombinaciju biografije i fantazije, pričajući o legendarnom dizajneru cipela Manolu Blahniku. Kroz kreativno preplitanje čuvene bajke o vilenjacima i obućaru sa Blahnikovim životom, autorka stvara magičan narativ koji će očarati čitaoce svih uzrasta. Ova knjiga nije samo biografija, već i umetničko delo samo po sebi, bogato ilustrovano Blahnikovim originalnim crtežima.

Dior: New Couture – Patrick Demarchelier

Dior: New Couture predstavlja vizuelno impresivno putovanje kroz svet modne kuće Dior, viđen kroz objektiv legendarnog fotografa Patricka Demarcheliera. Ova knjiga nije samo kolekcija fotografija, već i svojevrsna studija evolucije modnog brenda kroz vreme. Stranice su ispunjene zapanjujućim detaljima haute couture kreacija, od klasičnih Diorovih silueta do savremenih interpretacija. Demarchelier fotografijom uspeva da uhvati suštinu Diorovog dizajna – eleganciju, sofisticiranost i vanvremensku lepotu.

Pročitajte i ovo: Knjige sa radnjom u Italiji – za ultimativno mentalno putovanje leta

Naslovna fotografija: instagram.com/nancyreadss

Nikola Gudelj

Comments