Kako nam se približava Međunarodni dan žena, važno je slaviti i prepoznati moćne žene koje su imale uticaj u društvu. Jedan od načina da se to uradi je da se zaroni u knjige sa ženskim protagonistima koji su moćni, osporavaju društvene norme i bore se za svoja uverenja.

U nastavku smo izdvojili romane istorijske fikcije koje pokazuju snagu, otpornost i inteligenciju žena. Na ovoj listi smo izdvojili neke od najinspirativnijih priča moćnih ženskih protagonista koje će vam uneti inspiraciju i motivaciju u život.

Knjige sa ženskim protagonistima koje će vas inspirisati

The Most Beautiful Girl in Cuba

U ovom New York Times bestseleru, tri žene revolucionarke se bore za slobodu krajem 19. veka. Autorka Chanel Cleeton je roman napisala po istinitoj, legendarnoj priči kubanske žene – Evangeline Cisneros – koja je promenila istoriju.

The most beautiful girl in cuba Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart
Wunderland Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart

Wunderland

Nekada nerazdvojne, berlinske tinejdžerke Ilse Fischer i i Renate Bauer se nalaze u situaciji kada je njihovo prijateljstvo pokidano naglim zamahom njihove nacije u fašizam. Ilse, takozvana arijevka, ubacuje se u nacističku partiju, dok Renate gleda kako Adolf Hitler razbija njen nekada bezbedan svet, i prolazi kroz šokantnu izdaju. Decenijama kasnije, Ilsina ćerka Ava otkriće davno zakopane istine o prošlosti svoje majke. Wunderland prati živote tri žene kroz dve generacije – i razorne posledice izbora napravljenih u mračnim danima ratne Nemačke.

White Chrysanthemum

Ukoliko ste imali priliku da čitate knjigu Pachinko, ond smo sigurni da ćete se potpuno uvući u ovu srceparajuću istoriju Koreje, opisanu u ovoj knjizi koja prati dve sestre razdvojene Drugim svetskim ratom. Napeta, puna nade i na kraju iskupljujuća, knjiga priča priču o dve sestre čija je ljubav jedna prema drugoj dovoljno jaka da trijumfuje nad mračnim velom rata.

white chrysanthemum Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart
the daughter of dr moreau Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart

The Daughter of Doctor Moreau

Carlota Moreau je mlada žena koja odrasta na udaljenom i raskošnom imanju, zaštićena od sukoba i svađa na poluostrvu Jukatan. Jedina je ćerka istraživača koji je ili genije ili mentalno poremećen… Od autora bestselera Njujork Tajmsa dolazi nam ponovno zamišljanje Ostrva doktora Moroa postavljenog u pozadini Meksika iz devetnaestog veka.

Forbidden City

Tinejdžerka koja živi u Kini 1960-ih postaje Mao Cedongova štićenica i ljubavnica – i heroina Kulturne revolucije. “Forbidden City” je epski, ali intiman prikaz jednog od najmoćnijih i najmanje shvaćenih svetskih lidera tokom ovog izuzetno turbulentnog perioda u modernoj kineskoj istoriji. Mučno putovanje glavnog junaka ka istini i razočaranju postavlja pitanja o moći, manipulaciji i verovanju, što se vidi kroz oči strastvene tinejdžerke.

forbirdden city Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart
violeta Knjige na engleskom sa moćnim ženskim protagonistima   preporuke za 8. mart

Violeta [English Edition]

Ovaj sveobuhvatni roman autorke knjige “A Long Petal of the Sea” govori o epskoj priči o Violeti Del Valle, ženi čiji život traje sto godina i svedoči o najvećim prevratima dvadesetog veka.

Budite odvažne i uživajte uz knjige sa ženskim protagonistima koje se ne plaše da se bore za sebe i pokažu svoju moć. Neka vam one budu inspiracija.

Srećan Međunarodni dan žena!

Pročitajte i ovo: Ovo su motivacione knjige koje treba da se nađu na vašoj listi za čitanje!

Naslovna fotografija: instagram.com/_beccareadsbooks

Nenad Grubanoski

Comments