Ove knjige za leto 2024. pružaju raznoliki izbor za dugo uživanje u čitanju – i nadamo se da će mnogi od ovih naslova biti prevedeni i na srpski jezik. Od književnih velikana i promišljene publicistike do kriminalističkih trilera, knjige koje su već objavljene ove godine svakako će oblikovati i našu kulturu.

Ako je vaša odluka da pročitate još kvalitetnih knjiga ove godine, imate sreće. Od dugoočekivanog povratka velikih romanopisaca i niza uzbudljivih priča, do intrigantnih memoara koji podstiču na razmišljanje, predstavljamo vam samo pojedine naslove.

Hit knjige za leto 2024: Naša lista za čitanje

Until August, Gabriel García Márquez

Dobitnik Nobelove nagrade, Gabriel García Márquez, nije želeo da ova knjiga bude objavljena, ali su njegovi sinovi ipak to učinili u martu ove godine. Radnja prati erotske avanture sredovečne majke, a prvobitno je zamišljena kao narativ od pet delova dužine više od 600 stranica, ali je ostavljena po strani da bi García Márquez mogao da završi “Sećanja na moje tužne kurve”, poslednji roman koji je objavio za života.

U ovom romanu, Ana Magdalena Bah posmatra muškarce u hotelskom baru. Ona je u srećnom braku već 27 godina i nema razloga da beži od života koji je kreirala sa suprugom i decom – pa, ipak, svakog avgusta trajektom putuje na ostrvo gde je sahranjena njena majka – i na jednu noć dovodi novog ljubavnika.

You Like It Darker, Stephen King

Knjiga od 12 priča američkog majstora horora biće objavljena 21. maja. King već pola veka važi za majstora kratke forme, a ove priče o sudbini, smrtnosti, sreći i “naborima” u stvarnosti gde se sve može desiti, bogate su i zadivljujuće kao i njegovi romani. On piše da oseti „ushićenje ostavljajući običan svakodnevni život iza sebe“, a u ovoj kolekciji priča, čitaoci će takođe osetiti to uzbuđenje, iznova i iznova. Kingova sposobnost da iznenadi, zadivi i iznenadi terorom i utehom ostaje neprevaziđena. Svaka od ovih priča pleni uzbuđenjem, radošću i misterijom, sve zajedno čineći svojevrsno uživanje za čitanje.

You Are Here, David Nicholls

Nova knjiga autora knjige One Day, koja je postala hit Netflix serija, jeste uzbudljiva ljubavna priča o drugoj šansi. Glavni junak, Michael, ne može da se sabere nakon odlaska supruge, pa je počeo da ide u duge, usamljene šetnje engleskim selima. Postaje sve povučeniji, i učiniće sve da izbegne svoju praznu kuću. Marnie je, s druge strane, “zaglavljena”. Skrivajući se sama u svom londonskom stanu, izbegava stare prijatelje i sve podsetnike na pokvarenog, sebičnog bivšeg muža. Sklupčana uz dobru knjigu, ona se bori sa dugim popodnevnim satima života koji kao da prolazi pored nje. Kada se uporni zajednički prijatelj i veoma nepredvidive situacije zavere da ih nateraju na susret, nijedno ne može da zamisli ništa gore – sve dok, naravno, ne otkriju tačno ono što su tražili.

There Are Rivers in the Sky, Elif Shafak

Novi roman slavne književnice prostire se na nekoliko vekova. Ovo je priča o izgubljenoj pesmi, dve velike reke i tri izuzetna života – svi povezani jednom kapi vode. U ruševinama Ninive, drevnog grada Mesopotamije, u pesku se kriju fragmenti davno zaboravljene pesme, Epa o Gilgamešu. U viktorijanskom Londonu, izvanredno dete se rađa na obali Temze. Arthurova jedina šansa da pobegne od siromaštva je njegovo briljantno pamćenje. Kada mu njegov dar donese mesto za šegrta u štampariji, Arthurov svet se otvara daleko izvan sirotinjskih četvrti, i jedna knjiga ga uskoro šalje preko mora.

U Turskoj 2014. godine, Narin, koja živi pored reke Tigris, čeka da se krsti vodom donetom iz svetog mesta Lališ u Iraku. Ceremonija je surovo prekinuta i uskoro Narin i njena baka moraju da putuju preko ratom razorenih zemalja u nadi da će stići u svetu dolinu svog naroda. U Londonu 2018. godine, hidrološkinja Zaleekhah slomljenog srca seli se u čamac na Temzi kako bi pobegla od olupine svog braka. Zaleekhah predviđa život bez svake ljubavi i smisla – sve dok neočekivana veza sa njenom domovinom ne promeni sve.

The Hunter, Tana French

Irska književnica poznata po atmosferičnim detektivskim romanima ima novu misteriju! Užareno je leto kada dva muškarca stignu u malo selo na zapadu Irske. Jedan od njih dolazi kući. Drugi dolazi da umre.

Cal Hooper se prevremeno penzionisao iz policije Čikaga i preselio se u ruralnu Irsku tražeći mir. Pronašao je to, manje-više: izgradio je odnos sa lokalnom ženom, Lenom, i postepeno Trey Reddiju iz poludivlje tinejdžerke pretvara u dobro dete. Međutim, Treyin dugo odsutni otac se ponovo pojavljuje, uz engleskog milionera i plan za pronalaženje zlata u gradu, i odjednom je sve što su njih troje gradili ugroženo. Cal i Lena su spremni da urade sve što je potrebno da zaštite Trey, ali ona ne želi zaštitu. Ono što ona želi je osveta.

Knife, Salmon Rushdie

Ujutro 12. avgusta 2022. godine, Salmon je stajao na sceni u Institutu Chautaukua, spremajući se da održi predavanje o važnosti čuvanja pisaca od povreda, kada je čovek u crnoj odeći, crnoj maski, pojurio niz prolaz prema njemu, mašući nožem. Njegova prva misao: Dakle, to si ti. Ovde si.

Usledio je stravičan čin nasilja koji je potresao književni svet i šire. Sada, po prvi put i sa nezaboravnim detaljima, Rushdie ponovo proživljava traumatične događaje tog dana i njegove posledice, kao i svoj put ka fizičkom oporavku i izlečenju koje je omogućila ljubav i podrška njegove supruge Elize, porodice, vojske lekara i fizioterapeuta, kao i zajednice njegovih poštovalaca širom sveta.

 The Fury, Alex Michaelides

Autor bestselera The English Patient vraća se sa novim trilerom – pričom o povučenoj bivšoj filmskoj zvezdi i njenim poznatim prijateljima čije je spontano putovanje na privatno grčko ostrvo prekinuto ubistvom. Ipak, stara prijateljstva su skrivala mržnju i želju za osvetom. Ono što je usledilo bila je igra mačke i miša – bitka pameti, puna preokreta, koja dovodi do nezaboravnog klimaksa.

Pročitajte i ovo: Knjige koje ćete jedva čekati da čitate na prolećnom pikniku

Naslovna fotografija: instagram.com/literaryanywhere

Božica Luković

Comments