Kad život postane stresan, postoji provereni lek na koji mnogi mogu da se oslone kako bi podigli duh: uživanje u udobnosti filmova Nancy Meyers. Od The Parent Trap i Something’s Gotta Give do Father of the Bride i The Holiday, Meyers zna kako da kreira romantiku, humor, složenu porodičnu dinamiku i nadasve srdačnu priču sa snažnim glavnim junakinjama koje obično žive u zadivljujuće uređenim domovima.

Prava je uteha gledanje jednog od ovih filmova ali, šta kad zapadnemo u eru čitanja? Ovih dana uživamo u vožnji slušajući audio-knjige, čitamo pre spavanja i pratimo knjige na Goodreads. Ipak, često želimo da pobegnemo u jednostavan, optimističan svet gde se letovi brzo rezervišu za mirnu seosku kućicu nakon lošeg dana. Ako ste čitalac koji voli Nancy Meyers kao i mi, imamo dobre vesti: predstavljamo vam knjige koje pogađaju u metu! Ovi naslovi hvataju jedinstvenu magiju filmova Nancy Meyers i nateraće vas da plačete od sreće kao Chessy u The Parent Trap.

Knjige za ljubitelje romantične komedije, ako volite filmove Nancy Meyers

Women of Good Fortune, Sophie Wan

Lulu je verena za ultrabogatog čoveka koji je veoma pažljiv prema njoj. Problem je što ga ne voli. Zaglavljena između rešavanja porodičnih finansijskih problema i društvenih očekivanja visoke klase Šangaja, Lulu je sigurna da je suđena za ljubav bez braka sve dok joj najbolja prijateljica ne predloži da ukrade sav novac za poklone sa venčanja i pobegne iz zemlje. Uskoro, Lulu i njene prijateljice planiraju pljačku u nadi da će velika suma novca biti rešenje njihovih problema. Kao i u svakom filmu Nancy Meyers, Women of Good Fortune ima ekipu hrabrih ženskih likova i jedinstvenu priču o ljubavi i prijateljstvu.

Nora Goes Off Script, Annabel Monaghan

Nora Hamilton je poznata po pisanju scenarija za TV filmove za kanal sa romantičnim filmovima. Nakon ružnog razvoda koji je ostavi sa dugom na kreditnoj kartici i bez podrške u odgajanju dvoje dece, ona odlučuje da proširi svoje horizonte i napiše scenario za film zasnovan na svom raspalom braku. Veliki studio kupuje scenario i Nori se nudi dodatni novac ako može da bude snimljen na imanju njene istorijske kuće. U pravom stilu Nancy Meyers, Nora ima simpatičnu malu čajnu kuću gde piše, komunicira sa decom nakon razvoda i uči kako da se nosi sa zgodnom holivudskom zvezdom koja šeta oko imanja.

The Bodyguard, Katherine Center

Kako se privatni život Hannahe Brooks raspada, ona se dublje upušta u svoju karijeru telohraniteljke za agenciju za zaštitu ličnosti visokog profila. Zadatak joj je da čuva slavnu ličnost Jacka Stapletona od zabrinjavajućeg progonitelja, Hannah mora da provede vreme sa čovekom za kog pretpostavlja da je sebičan, arogantan i razmažen, i, kako sudbina obično namesti, mora da upozna i njegovu porodicu. Ova knjiga ima sve sastojke Nancy Meyers: snažnu protagonistkinju, šarmantno porodično imanje, nekoliko zabavnih obrta i puno romantike.

One True Loves, Taylor Jenkins Reid

Emma Blair ima savršen život: udata je za svoju srednjoškolsku ljubav, ima uzbudljivu karijeru i putuje širom sveta. Kada njen muž Jesse nestane i bude proglašen mrtvim nakon pada helikoptera, savršen život Emme se raspada, i ona je prisiljena da prihvati život bez njega. Vreme prolazi i Emma se vraća u svoj rodni grad, gde se zaljubljuje u prijatelja iz detinjstva, Sama. Njih dvoje se vere i sve se čini kako treba, međutim… Ovaj roman Taylor Jenkins istražuje ideju srodne duše i šta znači ostati veran sebi (sa sentimentalnošću Nancy Meyers od početka do kraja).

Book Lovers, Emily Henry

Meyers voli karijerno orijentisanu ženu! Radnja romana je usredsređena na Noru, radoholičarku književnog agenta, koja odlazi iz velikog grada kako bi posetila svoju sestru u malom, živopisnom mestu. Tamo neprestano nailazi na urednika Charlieja (Arthur Abbott iz The Holiday bi ovo nazvao “simpatičnim susretom”), pa nastaje izuzetno zabavna i srdačna priča.

The Holiday Swap, Maggie Knox

Šta bi bila ova lista ako ne bi uključivala knjigu o blizancima koji menjaju živote? Charlie i Cass su identične bliznakinje koje žude da pobegnu iz realnosti, pa rade ono što bi bilo koji par identičnih blizanaca uradio u krizi: međusobno menjaju živote. Dodajte malo praznične magije u ovu mešavinu i dobili ste kombinaciju cozy filmskih narativa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katy (@reading2relax)

The Switch, Beth O’leary

Kada Leena Cotton dobije dvomesečni slobodan period zbog greške na poslu, ona beži u mirnu seosku kuću svoje bake. Brzo postaje jasno da nije jedina kojoj je potrebna promena ritma. Njena baka, Eileen, spremna je da pronađe ljubav pre svog 80. rođendana. Naravno, njih dve odlučuju da zamene živote u pravom stilu Cameron Diaz-Kate Winslet, sa Leenom koja se brine o bakinoj kućici dok Eileen odlazi u veliki grad. Ovo je simpatična priča puna humora, ljubavi i samootkrivanja.

Rosaline Palmer Takes The Cake, Alexis Hall

Fanovi određene britanske pekarske emisije u Ujedinjenom Kraljevstvu će obožavati ovu knjigu. Rosaline Palmer pokušava da sastavi kraj s krajem za svoju mladu ćerku, Amelie, i čini se da joj sreća može biti naklonjena ako pobedi na popularnom TV takmičenju u pečenju. Kao što se očekuje, ova knjiga je prepuna “skrivenih slatkiša” dok vodi čitaoce kroz svaki pekarski izazov. To je duhovita priča koja prati recept Nancy Meyers, sa Rosaline koja se suočava sa teškim porodičnim odnosima, pravi prijatelje i neprijatelje putem drugih učesnika, i istražuje neočekivano cvetajuću romansu.

The Ex Hex, Erin Sterling

Još jedan naslov koji prevazilazi očekivanja. Ovaj roman prati Vivienne, vešticu u malom gradu, koja mora da reši lokalnu misteriju sa svojim bivšim. Ne dajte da vas zavara tematika Noći veštica, ova knjiga je izrazito prijatna – sa slikovitim kaldrmisanim susedstvom, ekscentričnim domom koji Vivienne deli sa svojom tetkom i rođakom, i šašavom malom porodičnom radnjom usred grada.

Royal Holiday, Jasmine Guillory

Ako niste upoznati sa Jasmine Guillory, vreme je da dodate njene knjige u svoju biblioteku. Ova kraljica romantičnih komedija zna da piše o glavnoj junakinji, a Royal Holiday je posebno vredna avantura za svakog knjiškog moljca. Protagonistkinja je Vivian, žena srednjih godina koja prati ćerku na poslovnom putovanju u Englesku kako bi pomogla kraljevskoj porodici. Kao Meyers, Guillory se ne boji da prihvati priču o pronalaženju ljubavi kasnije u životu. 

Pročitajte i ovo: Knjige koje treba da pročitate, na osnovu svoje omiljene romantične komedije

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Nikola Gudelj

Comments