Stigao je period godine kad sve više bežimo od hladnoće, tražeći utočište u zatvorenom prostoru – prvenstveno u svom domu, gde se u potpunosti možemo opustiti i, uz kafu, čaj, desert, zaviti u omiljeno ćebe, upijajući avanture junaka iz knjiga. Da li imate štivo kojem se rado vraćate svake zime? Da li trenutno tragate za novim koje će vam upotpuniti prazničnu atmosferu? Ako je odgovor da – imamo nekoliko predloga za vas.

Snežno dete – Eowyn Ivey

Ovaj bestseler je u potpunosti prožet zimom. Sve vreme imate osećaj da ste u društvu jednog od likova, zavejani snegom u neverovatnim izolovanim prirodnim lepotama Severne Amerike. Radnja se odvija dvadesetih godina prošlog veka, na šumovitim obroncima Aljaske, kad se starijem bračnom paru na snežnom pragu pojavi divlja, mistična devojčica zvana Faina. Ona je dete šume koje lovi zajedno sa lisicom, lagano se krećući kroz sneg i nekako preživljavajući surovu zimu. Međutim, u ovom prelepom i nemilosrdnom pejzažu, stvari nisu baš onakvim kakvim se čine…  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lou (@vellichorblues)

Tajna istorija – Donna Tartt

Sneg na planinama se topio i Bunny je bila mrtva nekoliko nedelja pre nego što smo shvatili ozbiljnost naše situacije… – uvodna je rečenica romana slavne Donne Tartt i samo ona je dovoljno da nas inspiriše na ponovno čitanje ovog vanvremenskog štiva, koje predstavlja neizostavni deo svake liste “zimskih” knjiga. Zasigurno će vam povratiti žeđ za klasicima i rešavanju misterija, a uz nju preporučujemo i Donnin roman Češljugar, koji je takođe idealan za čitanje u zimu.   

Severna svetlost – Philip Pullman

Verovatno ste čuli za čuvenu trilogiju Philipa Pullmana pod nazivom Njegova mračna tkanja, koja ima svoju svetski popularnu seriju (His Dark Materials). Severna svetlost je prva knjiga u serijalu i nesumnjivo predstavlja jednu od klasičnih zimskih priča. Ako je niste čitali kao tinejdžer, sad je idealan trenutak, zato što, iako je mnogi svrstavaju u young adult kategoriju, ona je mnogo više od toga, jer poseduje dubinu i ozbiljnost namenjenu zrelim godinama, a sa polarnim medvedima, polarnom svetlošću i snežnim leopardima predstavlja savršenu knjigu za zimu.  

Pročitajte i ovo: 7 knjiga za idealnu dozu jesenje atmosfere

Zimska kratkodnevica – Rosamunde Pilcher

Ovo je idealna knjiga za čitanje u toku novogodišnjih i božićnih praznika, a govori o posledicama tragedije koja na najkraći dan u godini spaja petoro likova – i to u velikoj, neuglednoj kući blizu zabačenog ribarskog grada u Škotskoj. Roman govori o ljubavi, lojalnosti i preporodu, bez mnogo drame ili opterećujućih otrcanih klišea. 

Božićna priča – Charles Dickens

Takođe čuvena i kao Božićna pesma, ova novela je možda jedna od knjiga kojima se rado vraćate svake godine, budući da predstavlja svojevrsni bezvremenski klasik svetske literature. Kazuje priču o gramzivom starcu Ebenezeru Scroogeu kog pred Božić posećuje duh njegovog bivšeg poslovnog partnera Jacoba Marleyja, a potom i duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ne bi li mu ukazali na strašne posledice njegove gramzivosti ako se ne promeni. 

Gde si nestala, Bernadeta? – Maria Semple

U svetu savremenih dizajnera, Bernadette Fox važi za revolucionarnog arhitektu; za njenog Microsoft-guru supruga – ona je neustrašivi partner; za majke u privatnoj školi njene ćerke – Bernadette je sramna; a za petnaestogodišnju ćerku Bee – ona je, jednostavno, majka. Ova nepredvidiva protagonistkinja beži od anksioznosti svakodnevice američkog života – i to na Antarktik. Ovo daje dodatni sloj naizgled opuštenoj radnji, uz koji čitalac nesumnjivo zamišlja i svoj idealni zimski beg. 

U zimu – Karl Ove Knausgaard

U zimu je druga u nizu u ciklusu od četiri knjige svetski popularnog norveškog pisca, posvećenih njegovoj tad nerođenoj ćerki. Autor piše o svetu oko sebe, o doslovno svemu, preplićući uspomene iz detinjstva, realnost, maštu, savremena dešavanja – u vidu svojevrsne enciklopedije pojmova i opažanja. U zimu je dirljivo, duhovito, iskreno štivo, vrlo jednostavno za čitanje, podsećajući nas na svakodnevne pojmove i trenutke koje shvatamo olako, poručujući nam da im ponovo odamo poštovanje. 

Pročitajte i ovo: Ovo je 8 najboljih romana ženskih autora 21. veka

Naslovna fotografija: instagram.com/vellichorblues

Dušan Veselinović

Comments