Uvek je dobra ideja da uzmete knjigu u ruke – Osmi mart ćemo iskoristiti kao povod da vam preporučimo knjige ženskih autora koje će vas zabaviti, dirnuti i naterati na razmišljanje.

Donosimo vam kratki i lični prikaz tri knjige potpuno različitih žanrova i tema, koje povezuju istančan stil pisanja, nesvakidašnji pogled na svet i duboki uvodi o ljudskoj prirodi. Takođe, ove knjige imaju jedinstvene ženske perspektive, ali nam zapravo pokazuju koliki je raspon mašte i razmišljanja, koji prevazilazi bilo kakve rodne odrednice.

Ukoliko tražite nešto novo za čitanje (i uživanje), ovo su naša tri predloga.

Knjige ženskih autora

“Instinkt”, Ešli Odrejn

Psihološki trileri se često posmatraju kao “lako štivo”, ali ova knjiga je mnogo više od napete priče koja vas nagoni da brzo okrećete stranice. Uprkos tome što delo Ešli Odrejn zaista ima takav efekat, u pitanju je intiman, duboki uvid u žensku psihu – psihu jedne majke i supruge kojoj se život srušio i koja je pokušala da ga opet izgradi.

Gotovo svaka žena na ovom svetu, a posebno svaka majka, doživela je momente sumnje u sebe, u ono što radi, u način na koji živi i podiže svoju decu. Ta sumnja, koja se ženama nameće od patrijarhalnog društva u kojem još uvek živimo, ume da ima razorne posledice – to je upravo ono o čemu piše Odrejn.

Evo kratkog sinopsisa: Blythe Connor očajnički pokušava da bude savršena majka, ali se muči. Ubrzo počinje da se pita da li nešto zaista nije u redu sa njenom ćerkom Violet, iako njen muž insistira da to nije istina. Dok se priča odvija u napetoj porodičnoj drami, Odren istražuje majčinstvo, granice bezuslovne ljubavi i kako posledice naših postupaka mogu da putuju kroz generacije.

“Holandska kuća”, En Pačet

Miris cimeta i pite od jabuka, dim koji se vijori iz šoljice čaja – ova božanstvena, topla knjiga En Pačet je baš takva – nežna, spokojna, ali i duboko potresna. Kroz motiv raskošne kuće, izgrađene u holandskom stilu i ispunjene umetničkim delima, “Holandska kuća” nas vodi kroz čitav život brata i sestre, koji su jedno drugom jedina istinska porodica i dom koji su ikad imali.

En Pačet nas suptilno i nenametljivo podstiče da se zapitamo šta je zapravo dom, može li se čovek ikada oporaviti od najranijih udaraca, kao i umemo li da cenimo ono što imamo, pre nego što ga neizbežno i nepovratno život odnese daleko od nas.

Sinopsis: Na kraju Drugog svetskog rata, Cyril Conroy koristi sreću i pametnu investiciju da bi pokrenuo ogromnu imperiju nekretnina, vodeći svoju porodicu sa puta siromaštva do velikog bogatstva. Njegov prvi trijumf je kupovina raskošnog imanja u predgrađu izvan Filadelfije. Zamišljena kao iznenađenje za njegovu ženu, kuća pokreće uništenje svih koje voli. Priču nam kazuje njegov sin Danny, dok njega i njegovu stariju sestru, briljantnu i samouverenu Maeve, proteruje maćeha iz kuće u kojoj su odrasli.

“Blizanačka triologija”, Agota Kristof

Najteže za kraj! Nadrealno, provokativno i uznemirujuće delo mađarske književnice Agote Kristof zaista nije za svakoga, ali ukoliko ste dovoljno odvažni i volite literarne eksperimente i provokativna dela, verujemo da će vas ova triologa oduševiti.

Mnogi navode da ova priča iz tri dela deluje kao da ju je režirao Lars fon Trir, a istina je da knjiga deli mučnu, mračnu atmosferu sa njegovim filmovima, kao i konstantno preispitivanje stvarnog. Reklo bi se da knjiga uzima ljudski fenomen laganja i proširuje ga na čudesno grotesknu priču u tri čina, dok sve vreme izaziva čitaoce da sumnjaju u ono što je napisano.

Sinopsis: Dečaci blizanci Klaus i Lukas odlaze sa majkom da žive kod bake na selu. Dok žive u selu svoje bake, dečaci svedoče i doživljavaju brojne strahote vezane kako za Drugi svetski rat, tako i za tamu koja vlada u njima. U drugom i trećem delu triologije, razdvojena braća vode odvojene živote, koji simbolišu podelu Evrope posle rata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenny Sadler (@jenny_sadler)

Pročitajte i ovo: 8 knjiga čije će vas serije jednako oduševiti

Naslovna fotografija: instagram.com/havesomeshelfrespect

Božica Luković

Comments