Kad se govori o ženskim prijateljstvima u književnosti, najčešće se pisalo o dečjim, srednjoškolskim i prijateljstvima na fakultetu, sve dok se žena ne upusti u bračne vode. Međutim, to je daleko od istine – jer su ženi naročito u zrelijim godinama potrebni prijatelji i neko na koga se može osloniti, a dokaz za to su ove knjige koje slave žensko prijateljstvo.

Činjenica je da, kako starimo, sve više imamo želju da sa ženama sličnih želja i interesovanja podelimo sve one lepe, ali i one manje lepe trenutke. Drugarice su nam potrebne u svakoj životnoj dobi, bilo da su to one koje će tu biti celog života ili se samo pojave da nas nauče nečem novom. Iz svakog odnosa možemo izvući poentu i suštinu jer je činjenica da prijateljstvo između dve žene „pomera planine“ i ostavlja veliki trag, nekad i veći od bilo koje ljubavne veze.

Iako se u prošlosti retko govorilo na ovu temu, sad imamo toliko knjiga koje su posvećene ženskom prijateljstvu. Veliko interesovanje za literaturom koja slavi žene je dovoljan pokazatelj da su nam potrebni naslovi ovog tipa. Zato u fokus stavljamo:

7 knjiga koje slave žensko prijateljstvo

Vreme svinga – Zejdi Smit

U romanu Vreme svinga, autorka donosi priču o tamnoputim devojkama koje odrastaju u siromašnoj sredini predgrađa Londona. Dve glavne junakinje povezuje zajednička ljubav prema plesu. Ipak, samo jedna od njih, Trejsi, nadarena je za ples, dok njena neimenovana prijateljica nije. U jednom trenutku se njihovo prijateljstvo naglo prekinulo, ali zbog njihove jake veze će ih obeležiti za ceo život. Autorka u svojim knjigama ne preza od toga da svaku društvenu poziciju i ulogu razloži na sastavne delove, dok se ujedno ne ustručava da bude nežna i emotivna.

Hiljadu čudesnih sunaca – Haled Hoseini

Dolaskom talibana na vlast u Avganistanu, ulice Kabula postaju bojno polje, a život se pretvara u borbu protiv surovosti, gladi i straha. Za to vreme, Marijam sa samo 15 godina šalju u Kabul da se uda za ogorčenog Rašida koji je 30 godina stariji od nje. Oko dvadeset godina kasnije, slična sudbina pogađa Lejlu. Ove dve žene će pronaći utehu jedna u drugoj, a njihovo prijateljstvo će postati snažno kao veza između dve sestre.

Male žene – Luzja Mej Alkot

Roman Male žene se s razlogom naziva klasikom koji je oroginalno objavljen u dva dela. Priča prati živote sestara Meg, Džo, Bet i Ejmi, od detinjstva do trenutka zrelosti i odrastanja. Lujza je donekle roman bazirala na svom primeru – autorka je imala tri sestre, te se delo kotira kao autobiografija ili poluautobiografija. Roman je odmah doživeo doživeo komercijalni uspeh, a više puta su snimljeni i istoimeni filmovi, od kojih je poslednji premijerno prikazan 2019. godine.

Moja genijalna prijateljica – Elena Ferante

Elena Ferrante nas je prvom knjigom ciklusa Napolitanska tetralogija uvela u univerzum smešten u drugoj polovini pedesetih godina u predgrađu Napulja. Dve devojčice, Lila i Elena, predstavljaju centar zbivanja. Lila je jaka, nepokolebljiva i mračna, a Elena je mila, nežna i, samo na prvi pogled, potčinjena. Genijalna prijateljica je prenesena na stranice u prvom licu, dok je pripovedač starija Elena. Ona saznaje da je Lila svojom voljom nestala iz Napulja i izbrisala sve dokaze svog postojanja.

Devojke – Ema Klajn

Radnja je smeštena u Severnoj Kaliforniji krajem šezdesetih godina. Opisuje živote devojaka kad postaju žene, u trenutku kad sve polazi po zlu. Evi Bojd, usamljena tinejdžerka, jednog leta je ugledala grupu devojaka čije slobodno ponašanje, nehajno odevanje i aura razuzdanosti odmah privlače njenu pažnju. Evi postaje opčinjena starijom devojkom Suzan i tako se uvlači u kult koji bije zao glas, a na čijem se čelu nalazi harizmatičan čovek. Sve više vremena provodi u kultu, a manje sa majkom, te Evi ne uviđa da se bliži nezamislivom nasilju.

Firefly Lane – Kristin Hana

Priča o dve prijateljice čije prijateljstvo odoleva testu vremena. Tuli očajnički želi da se dokaže i traga za ljubavlju koju nije dobijala od majke. Tražila ju je u muškarcima, dok se fokusirala na televizijsku karijeru, a pronašla je samo slavu, uspeh i usamljenost. S druge strane, Kejt je znala da ne želi ono što ima njena prijateljica, već „običan“ život. Udala se i rodila decu, ali nije znala koliko će je to promeniti. Zaboraviće ko je bila i šta je nekada želela, te će zavist prema Tuli rasti. U rasponu od 30 godina, njih dve će imati mnogo uspona i padova. Međutim, njihovo prijateljstvo je stavljeno na test posle jedne izdaje. Na Netflixu možete pogedati istoimenu seriju baziranu na ovom romanu.

The F Word – Lili Pebls

Knjiga The F Word je priča o savremenom ženskom prijateljstvu, koje je objašnjeno i podeljeno u kategorije. Bavi se različitim tipovima prijateljstava, predstavljajući sve aspekte od dobrog do lošeg, ali i situacijama kroz koje žene prolaze. Priča je ispričana kroz primere iz autorkinog života, te je urađena kao priručnik. Prijateljice je svrstala u tri kategorije: starija sestra prijateljica, prijateljica iz detinjstva i prijateljica sa posla. Lili će vas naterati da razmišljate o odnosima sa svojim prijateljicama, naročito o tome kako da ga učinite boljim.

Pročitajte još i: Najbolje biografske knjige koje možete čitati 2023. godine

Naslovna strana: pexels.com

Marija Gavrilović 

Comments