Čekajući da majski broj pariskog “Vogue”-a pristigne do naše-drage-odsečene-od-sveta Srbije, pitamo se kako će on izgledati, od kada ga kao nova glavna i odgovorna urednica potpisuje Emanuel Alt (Emmanuelle Alt).

Ona je posle odlaska Karin Rojtfeld (Carine Roitfeld) sa te pozicije postavljena na istu. Poznavajući njen prepoznatljiv i specifičan lični stil mnogi su nagađali kako će novi “Vogue” zapravo izgledati. Svežije? Smelije? Ekstravagantnije?

Slika 1. Ko je Emmanuelle Alt?

Videli smo aprilski broj. Pejzaž. St. Barth’s. Žizel Bunšen. U D&G haljini od čipke. Suptilnije nego što ste očekivali?

Kada zapravo bolje razmislite, ukoliko znate bar nešto o Emanuel to bi i bilo ono što ste očekivali jer to upravo i liči na nju: jednostavna i prirodna, bez mnogo šminke i nakita. Dok već zamišljate da ste na Sen Bartu i to baš u u D&G haljini od čipke, nameće vam se jedno pitanje: A ko je zapravo Emanuel Alt?

Slika 2. Ko je Emmanuelle Alt?

Bivša desna ruka Karin Rojtfeld započinje svoju karijeru još sa 17 godina kada 1985. godine postaje asistent urednika lepote u “Elle”-u. Nakon dve godine odlazi u “20 Ans” gde radi kao modni novinar, a kasnije  postaje i glavni i odgovorni urednik. Zatim na istu poziciju prelazi i u “Mixte” gde ostaje do 2000. godine. Odatle je Rojtfeld poziva u pariski “Vogue”.

Slika 3. Ko je Emmanuelle Alt?

Visoka je, crnka, neuobičajeno jednostavna, obučena u prepoznatljivom rock-chic stilu kojim dominiraju blejzeri, kratke kožne jakne, sakoi sa naramenicama, skinny džins, mini suknje i vrtoglave štikle. Tako mladolika, samo prividno neobavezno obučena, sa “bad hair day” frizurom, šeta kroz Jardin des Tuileries smelo, odišući energijom mladosti i slobode.

Slika 4. Ko je Emmanuelle Alt?

Ona ne da je bila samo stilista na svim nezaboravnim editorijalima francuskog “Vogue”-a, već je radila kampanje i revije za kuće: Balmain, Giuseppe Zanotti,  Balenciaga i Isabel Marant. Uz Karin Rojtfeld jedan je od glavnih krivaca za finansijski uspeh francuskog “Vogue”-u čak i tokom svetske ekonomske krize 2010. godine, upravo zbog njenih smelih i provokativnih editorijala sadomazohističkog karaktera sa hrabro velikom količinom golotinje.

Slika 5. Ko je Emmanuelle Alt?

Altova stoji iza cele Majkl Džeksonove (Michael Jackson) Balmain garderobe, čije mu je uzorke kao veliki fan slala tokom, kako se na kraju ispostavilo, njegove poslednje turneje.

Muža Frenka Durana (Franck Durand), koji je kreativni direktor kuće Izabel Marant, upoznaje upravo preko Maranove. Sa njim ima dvoje dece: Antonin i Françoise, a njena majka (Françoise) je u šezdesetim i sedamdesetim bila model za kuće Lanvin i Nina Ricci.

Slika 6. Ko je Emmanuelle Alt?

Dok će na čelu “Vogue”-a primati platu od $300,000 godišnje, za budućnost lista kaže ne planira radikalne promene, kao ni smenu stalnih dosadašnjih fotografa Dejvida Simsa (David Sims), Maria Testina (Mario Testino) i Brusa Vebera (Bruce Weber).

I napokon shvatate da i posle odlaska Karin Rojtfeld, Vogue ostaje Vogue. Samo što sada na čelu modne enciklopedije sedi niko drugi no Emmanelle Alt.

“Forget trendy designer labels. Jeans, a sweater or a t-shirt worn under a jacket that seems welded to you. When it’s just right, when you don’t see the effort, it’s irresistible.”

Emmanuelle Alt


Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…

Comments