Ako ste, poput mene, bez ideje koja je razlika između poligamije i poliamorije, onda je ovo super tekst za vas. Ja sam, iz nekog razloga, mislila da poligamija podrazumeva to da vi istovremeno volite nekoliko ljudi, da ste u njih zaljubljeni, ali ne da nužno živite sa njima, ili da ste u braku sa više od jedne osobe. Ali onda sam čula za poliamoriju i zapitala se – šta je to sada?

Reči svakako, donekle, otkrivaju svoje značenje, ali ne u potpunosti. Tako da moja verzija značenja reči nije bila tačna. Postoje jasne razlike između poligamije i poliamorije, pa hajde da vidimo kakve su to razlike.

U seriji Good Trouble bavili su se ovom temom, i tada sam se ja po prvi put susrela sa terminom poliamorija. U seriji devojka koja već ima partnera razvije jaka osećanja prema osobi sa kojom radi, zbog čega počinje da sumnja u ljubav koju oseća prema svom partneru. Međutim, njena osećanja su jaka i ona zaista voli momka sa kojim je. Kada se bolje upozna sa svojim kolegom saznaje da je on, zapravo, poli – što znači da istovremeno ima nekoliko partnera.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Эстетика (@emperiance)

Za mene, kao i za nju, to je bilo prečudno, zato što sam mislila da je poligamija u mnogim državama zabranjena zakonom, što i jeste. Ali je do greške došlo onda kada sam ja pod jedan termin stavila dve različite stvari. Poligamija podrazumeva da je jedna osoba venčana sa više drugih osoba, simultano. Dok poliamorija podrazumeva da je jedna osoba zaljubljena, da voli i poštuje više osoba istovremeno.

Poligamija vuče religijske korene, zbog čega je i dan danas praktikovana u muslimanskim državama. Sa druge strane, poliamorija u svojoj osnovi ima feministička ubeđenja i uverenja da su svi polovi jednaki. Poliamorija je bazirana na ljubavi, ovakve veze zahtevaju da se svi partneri jednako poštuju, vole i da su jednako privrženi jedni drugima.

Do zabune dolazi, naravno, jer obe reči sadrže prefiks poli, koji na grčkom označava mnogo ili više. Poligamija, međutim, ima i svoje podkategorije a to su poligija i poliandrija. Poliginija podrazumeva da je jedan muškarac oženjen sa više žena, dok poliandrija podrazumeva da jedna žena ima više partnera.

U državama u kojima je poligamija dozvoljena, praktikovana je kao poliginija jer je, čak i u tim državama, poliandrija zabranjena. Možda se pitate zašto je onda društveno prihvatljivija poliamorija nego poligamija? To je, na neki način, jasno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

Poligamija svoje korene vuče iz religije, uglavnom islamske, zbog čega je poligamična praksa ekstremno seksistička i neetička. Kulturološki gledano, poligamija je osnovana na određenim postulatima po kojima funkcionišu islamske porodice, pod kontorolom muške osobe, odnosno glave porodice.

Poliamorija postaje mainstream stvar upravo zato što je praktikovanje ovakvih odnosa, u suštini, samo prihvatanje osoba onakve kakve jesu. Jer monogamija ne bi trebalo nužno da bude jedini način za život. Seksualnost je spektar, svi treba da se pronađemo i shvatimo ko nas i šta nas privlači.

Kada su poliamorične veze u pitanju postoji određna hijerarhija. Određuju se primarni partneri i primarna veza. Na primer, kada biste vi imali jednog partnera pa nakon nekog vremena upoznali nekog ko vam je simpatičan i sa kim želite da započnete romantičnu vezu, onda je potrebno da izaberete ko će biti vaš primary.

Upravo zbog ovoga, kompletna poliamorska veza se zasniva na komunikaciji i na poverenju. Tako da, ako ste nekada mislili da ste loša osoba jer prosto lako gubite zainteresovanost za jednog partnera zbog čega uskačete u šeme i šemice, možda samo niste vodili razgovor sa sobom i niste shvatili da, zapravo, niste za monogamne veze.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Milica Antić

Comments