Bez obzira na to da li počinjete da se bavite trčanjem ili već neko vreme trenirate, postoji određena dijeta koju bi trebalo da ispratite. Verovatno ste pomislili na to da su trkačima potrebne samo dobre patike i to je to. Ali, ono što unose u svoj organizam je jednako bitno kao dobre patike. Saveti za namirnice koje bi trebalo da konzumirate su, u suštini, iste za sve koji se bave sportom. Tako da ovo ne mora isključivo da se tiče osoba koje se bave trčanjem.

To što se bavite trčanjem ne znači da drastično treba da izmenite svoju ishranu. Ono što je bitno podsetiti je da bi balansirana ishrana trebalo da bude u fokusu. To znači da treba da sadrže različite ugljene hidrate, proteine, masti i vlakna iz voća i povrća.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dani Olafson (@daniolafs)

Ugljeni hidrati se konzumiraju zbog energije koju daju zbog čega ne bi trebalo da zaobilazite hleb, testeninu, krompir i pirinač, pa nešto od ovih sastojaka se mora naći na vašem tanjiru. Žitarice imaju važno mesto u ishrani, zbog čega se uvek predlažu za doručak kako bi vaš organizam odmah pri buđenju dobio nutritivni boost.

Proteini koje dobijamo od životinja, kao što su meso i jaja, možete zameniti tofuom, pasuljem, lebleblijama i sočivom, ukoliko ste vegani ili vegetarijanci. Kada govorimo o mastima, nekako se uvek fokusiramo na one koje unosimo putem mesa, pa zaboravljamo da ih možemo uneti i konzumiranjem orašastih plodova, kao što su orasi, semenke suncokreta… 

Kako bi vaša dijeta bila što raznovrsnija, unosite razno voće i povrće, nemojte se zadržavati na kombinaciji ukusa na koju ste navikli već isprobavajte sve i eksperimentišite. Verovatno ste već čuli za onu metodu balansiranog obroka kada delite svoj tanjir na trećine. Jednu trećinu tanjira ispunite proteinima, jednu ugljenim hidratima i jednu raznovrsnim povrćem.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Veoma je bitno da vašem telu dajete dovoljno goriva. To znači da treba da pazite da jedete dovoljno, a kada to nije slučaj, vaše telo će se pobuniti  zbog čega žete osećati usporenost u toku trčanja, jer će vam organizam signalizirati da nema dovoljno energije.

Ako se bavite trčanjem, trebalo bi da jedete na svaka dva sata. Zbog toga što se dosta trošite, trebalo bi da pratite svoje znake gladi, pogotovo ako se već izvesno vreme bavite ovom disciplinom, jer ste u tom slučaju dobro upoznati sa vašim telom.

Izbegavajte dijete kojih se striktno pridržavate. Pod ovim podrazumevamo onaj mentalitet dijete koji vam onemogućava da uživate u hrani i da stalno mislite o tome šta ste i koliko konzumirali. Trkači smatraju da moraju da se hrane savršeno kako bi bili dovoljno dobri trkači, ali to nije uvek istina. Ne treba da trenirate i izgladnjujete sebe kako biste se posle toga nagradili samo jer ste istrčali toliko i toliko.

Restrikcija kalorija u toku bavljenja trčanjem može dovesti do efekta koji ne želite da postignete, a to je efekat gubljenja snage, ali može i da poveća rizik od povreda. Usredsredite se na ishranu kako biste nahranili svoje telo – da biste mogli da trčite i uživate u hrani.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments