Astrologija je sistem verovanja koji proučava položaje i kretanja nebeskih tela, kao što su planete i zvezde, u odnosu na ljude. Uz ovo, mnoge drevne kulture veruju da određeno kamenje, boje i cveće imaju posebna značenja i moći. Na primer, svaki mesec je povezan sa određenim cvetom koji predstavlja kvalitete za koje se veruje da odražavaju osobine ličnosti, pa:

Koji ste cvet po mesecu rođenja?

Januar – karanfil i visibaba

Karanfil je poznat po svojoj delikatnoj lepoti i suptilnom mirisu. Ovaj cvet može biti u širokom spektru boja, uključujući ružičastu, crvenu, belu, žutu, pa čak i ljubičastu. Latice plene jedinstvenom teksturom koja doprinosi njihovom šarmu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hidaka・h (@hidaka163)

U davna vremena, verovalo se da ovaj cvet ima lekovita svojstva i koristio se kao lek za razne bolesti poput groznice ili upale. Povezuje se i sa ljubavlju i divljenjem, stoga je idealan poklon za dragu osobu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by west-east (@polar_zoo)

S druge strane, visibabe simbolizuju nadu i čistotu. Ovi mali, elegantni cvetovi cvetaju tokom kasne zime kada sve ostalo izgleda dosadno i beživotno. Njihov slatki miris ima nagoveštaje meda ili vanile, što doprinose njihovoj privlačnosti. Dolazak visibabe označava kraj surove zime, ustupajući mesto novim počecima, čineći ih savršenim ukrasom za venčanja ili krštenja.

Februar – ljubičica i jagorčevina

Ljubičica je mali, delikatan cvet koji cveta u nijansama ljubičaste, plave i bele. Njene latice se šire od centra, stvarajući “zamršen dizajn”. Raste nisko do zemlje sa listovima u obliku srca, što je čini idealnom za baštu. Ljubičice su poznate po svom slatkom mirisu, koji može varirati od blagog do jakog, u zavisnosti od sorte.

S druge strane, jagorčevina dolazi u različitim oblicima i veličinama, ali cvet obično cveta u obliku grozdova u rasponu od bledoružičaste do tamnocrvene i ljubičaste. Kao i ljubičica, jagorčevina ima specifičan miris koji varira od slatkih cvetnih nota do suptilnih voćnih nijansi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joanna (@cottageandkitchen)

Za osobu rođenu u februaru, ljubičica označava vernost i odanost, dok jagorčevina predstavlja mladu ljubav ili nove početke. Što se tiče sezona cvetanja, ljubičice imaju tendenciju da cvetaju od ranog proleća do kasnog leta. Jagorčevina preferira hladnije vremenske uslove poput ranog proleća.

Mart – marcis

Narcisi obično cvetaju u ranim prolećnim mesecima, a krase ih jarkožute latice i delikatna sredina u obliku trube. Narcis je poznat po tome što simbolizuje ponovno rođenje i nove početke. Što se tiče mirisa, nema posebno jak miris, iako su novije sorte slatke arome. Međutim, mnogi smatraju da ga krasi suptilna, ali slatka aroma koja može biti prilično prijatna ukoliko mu priđete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @planty_bell

Kada je u pitanju vreme cvetanja, narcisi obično počinju da se pojavljuju u baštama i poljima od sredine marta do aprila, u zavisnosti od klimatske zone. Najbolje uspevaju u uslovima vlažnog zemljišta sa većem izlaganju sunčevoj svetlosti.

April – slatki grašak i bela rada

Slatki grašak je poznat po svom delikatnom izgledu i slatkom mirisu. Ovo cveće je romantično – sa naboranim laticama u nijansama ružičaste, ljubičaste, bele ili crvene. Raste na dugim stabljikama koje mogu dostići visinu i do pet metara i cveta od kasnog proleća do ranog leta.

Bele rade, s druge strane, imaju jednostavniji izgled sa svojim jarkožutim središtem okruženim belim laticama. Međutim, one takođe dolaze u različitim bojama, kao što su roze ili crvene u zavisnosti od vrste. Bele rade se često povezuju sa nevinošću i čistoćom, ali takođe mogu da simbolizuju nove početke i lojalnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @westzwater

Slatki grašak predstavlja blaženo zadovoljstvo, dok bela rada označava čistotu i nevinost srca. Što se tiče mirisa, slatki grašak odiše prelepim mirisom koji je sličan medu sa suptilnim naznakama voća, dok bele rade obično nemaju nikakav miris.

Maj – glog i đurđevak

Glog je malo drvo ili grm koji u kasno proleće daje delikatne bele ili ružičaste cvetove. U smislu simbolike, glog predstavlja nadu i sreću, kao i zaštitu od zlih duhova, ali i odiše optimizmom i zaštitom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristen Helm (@seafreak83)

S druge strane, đurđevak je mirisna šumska biljka sa zvonastim belim ili ružičastim cvetovima koji cvetaju u rano proleće. Ovaj cvet simbolizuje poniznost, slatkoću i čistotu. Tokom istorije se koristio u medicinske svrhe, kao što je lečenje srčanih oboljenja, ali sa njim bi trebalo da se pažljivo rukuje jer su mu svi delovi otrovni ako se progutaju. Mirisni đurđevak koji oduzima dah predstavlja nove početke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diana (@alle_meine_bluemchen)

Oba cveta emituju izuzetne mirise koji mogu ispuniti svaku prostoriju. Slatka aroma đurđevka sadrži notu meda, dok glog odiše citrusnom svežinom pomešanom sa cvetnim tonovima.

Jun – ruža i orlovi nokti

Ova dva cveta poseduju karakteristike po kojima se ističu. Ruža je klasičan cvet koji se vekovima koristi kao simbol ljubavi, divljenja i lepote. Dolazi u raznim bojama, kao što su crvena, roze, žuta ili bela. Izgled ruže varira u zavisnosti od vrste. Pojedine imaju velike latice, dok druge manje. Dolaze u različitim oblicima, poput pojedinačnih cvetova ili u skupu pupoljaka. Jedna stvar koju svi tipovi dele je slatki miris koji može da varira od slabog do jakog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ai.M (@ai_liebe8)

S druge strane, orlovi nokti su poznati po svom delikatnom cevkastom obliku i jarkim bojama u rasponu od bledožute do tamnonarandžaste i ružičaste. Njihova slatka aroma privlači kolibrije i pčele, koje im pomažu da ih oprašuju kako bi mogle da proizvedu što više cveća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @la_chica_desde_grecia

Za one rođene u junu, ova dva cveta imaju posebna značenja koja odražavaju njihove karakterne osobine. Ruže predstavljaju ljubav i strast, dok orlovi nokti označavaju slatkoću i odanost prema članovima porodice ili voljenim osobama.

Pročitajte i: Modni horoskop za maj 2023: Šta da nosite prema horoskopskom znaku?

Jul – lokvanj i kokotić

Lokvanji su vodene biljke sa velikim, upadljivim cvetovima koji plutaju na površini mirne vode. Dolaze u nizu boja, uključujući belu, ružičastu, žutu i ​​crvenu, a određene sorte pokazuju delikatne šare na laticama. S druge strane, kokotić je visoka i vitka biljka sa skupom malih cvetova u rasponu od plave do ljubičaste do ružičasto-crvene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PK March (@pk_march)

Lokvanj simbolizuje iskrenost srca, dok kokotić predstavlja snažnu ljubav i privrženost što ga čini idealnim poklonom za venčanja ili godišnjice. Oba cveta odišu slatkom aromom, međutim, ne postoji definitivan miris jer različite vrste mogu proizvesti različite arome.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elin Hadvall (@tradgardselin)

Avgust – gladiola i mak

Cvet gladiole karakteriše visoka i vitka stabljika sa više cvetova raspoređenih u redove. Dolazi u raznim bojama, uključujući ružičastu, crvenu, žutu, narandžastu, belu i ljubičastu. Značenje gladiola varira u zavisnosti od boje koju nosi. Na primer, ružičasta predstavlja ljubav i zaljubljenost, dok bela označava nevinost. Obično cvetajući od kasnog leta do ranih jesenjih meseci, ova izdržljiva biljka zahteva sunčevu svetlost kako bi mogla da preživi.

S druge strane, mak se može pohvaliti svojim delikatnim laticama, koje dolaze u nijansama jarkocrvene ili narandžaste boje sa crnom sredinom koja podseća na dugmad. Simbolizujući moć mašte, prisećanje na rat ili smrt, značaj maka može da varira u zavisnosti od lokalne kulture. Oba cveta obično ne emituju jak miris, iako određene sorte mogu da ispuštaju suptilnu slatku aromu koja privlači pčele i leptire.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by C mon Immo (@cmonimmo)

Septembar – ukrasni slak i astra

Ukrasni slak ima očaravajući izgled sa laticama u obliku trube koje dolaze u nijansama plave, ljubičaste, roze, bele i crvene. Ovaj cvet je poznat po svojoj delikatnoj lepoti i simbolizuje ljubav, naklonost, smrtnost, podmlađivanje i ponovno rođenje. Takođe se veruje da predstavlja neuzvraćenu ljubav ili čak prošla sećanja.

S druge strane, astru krase mali cvetovi sa dugim stabljikama koje dolaze u živim bojama kao što su ružičasta, lavanda ili bela. Obično cveta od kasnog leta do rane jeseni, kada većina drugih biljaka počinje da vene. Astre se povezuju sa mudrošću, verom, strpljenjem, srećom, hrabrošću i divljenjem. Imaju laganu aromu, sličnu čaju od kamilice, koja umiruje.

Oktobar – neven

Cvetovi nevena pripadaju vrsti Tagetes, koja obuhvata oko 56 vrsta biljaka koje potiču iz Amerike. Ovo svetlo i veselo cveće poznato je po svojoj živopisnoj boji i jedinstvenom mirisu, koji varira u zavisnosti od vrste. Cvet koji vam odgovara po mesecu rođenja obično cveta u kasno proleće ili rano leto, iako pojedine sorte mogu cvetati tokom cele godine.

Poznat je po svojim laticama jarkih boja u rasponu od žute, narandžaste i crvene do kestenjaste. Listovi biljaka nevena su obično tamnozeleni i blago dlakavi. Za ljude rođene u oktobru, neven ima poseban značaj jer predstavlja ljubav i strast. U mnogim kulturama širom sveta, ovo cveće je povezano sa proslavama i radosnim prilikama, kao što su venčanja i festivali.

Osim simboličkog značenja, neven ima i nekoliko praktičnih upotreba. Njegova oštra aroma odbija insekte poput komaraca i drugih štetočina koji bi mogli da naštete usevima. Ekstrakti određenih vrsta nevena su korišćeni u medicinske svrhe zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Novembar – hrizantema

Hrizanteme su prelepo cveće koje cveta u raznim bojama, od bele i žute do crvene i ljubičaste. Imaju jedinstven izgled, sa mnogo malih latica grupisanih u kružnom obliku. Za osobe rođene u novembru, hrizantema ima poseban značaj, koji varira u zavisnosti od kulture i konteksta, ali obično predstavlja optimizam, radost, dugovečnost i sreću.

Kada je u pitanju miris, hrizanteme nemaju neodoljiv miris, ali emituju suptilnu slatku aromu u kojoj se može uživati kada im priđete. Ovo cveće obično cveta od kasnog leta do jeseni, što ih čini savršenim za jesenje aranžmane. Međutim, određene sorte, poput korejske hrizanteme, mogu da cvetaju čak i u zimskim mesecima.

Decembar – imela

Imelu karakterišu izrazito zeleni listovi i živopisne crvene bobice koje se često povezuju sa prazničnom sezonom. Izgleda svečano i kao da odiše radošću, verovatno zbog zimskih praznika, što je čini popularnim dekorativnim izborom tokom Božića.

Imela simbolizuje snagu i zaštitu. Ovo se može pripisati karakteristikama biljke jer uspeva da preživi čak i usled nemilosrdnih zimskih uslova. Služi kao podsetnik pojedincima rođenim u ovom mesecu – da ne popuštaju i ne odustaju kada ih zadesi nedaća.

Iako nisu poznate po svom mirisu, imele imaju male bele cvetove koji cvetaju između maja i juna pre nego što postanu jarkocrvene bobice. Ove bobice nisu samo vizuelno zapanjujuće, već služe i kao hrana za ptice tokom zime kad drugi izvori hrane nisu dostupni. Sve u svemu, imela predstavlja otpornost i nadu, onima rođenim u decembru šaljući poruku da istraju kroz izazove, a da pritom zadrže pozitivan stav.

Pročitajte još i: Ukoliko imate problema sa snom, pridržavajte se ovih feng shui saveta

Naslovna fotografija: instagram.com/alle_meine_bluemchen

Marija Gavrilović

Comments