Svi smo dosad isprobali neki savet za zdravu kožu ili kosu, ali retko koji smo primenili u našu rutinu. Sve to zvuči super kada ovako čitamo ili razgovaramo sa nekim, ali mnogi saveti zahtevaju vreme kako bismo napravili maske i slično, za to često nismo u situaciji.

Činjenica je da možemo mnogo toga da učinimo kako bi naša kosa bila zdrava, mekana i gusta, a jedan od načina da to postignemo je da ne moramo nužno uvek da koristimo hemiju. Za kompletnu negu kose i kože glave možemo da koristimo i prirodne preparate, samo je potrebno podsetiti ih se.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maggie (@maggierawlins)

Čaj od ruzmarina je skoro dobio na popularnosti zato što su počele da ga koriste devojke na TikToku, kako bi pospešile rast kose – ali, da li to može da se desi i koji su benefiti korišćenja ovog čaja?

Ruzmarin i čaj od listova ruzmarina je deo tunižanske tradicionalne kuhinje, koji se koristio za lečenje različitih vrsta oboljenja. Pored toga što se pije, ovaj čaj se koristi tako što se direktno nanosi na kožu glave kako bi je umirio, ubrzao cirkulaciju i pospešio rast kose.

U suštini, svako ko ima problem sa slabom kosom, koja se lako kida, lomi ili opada – može da isproba čaj od ruzmarina, koji može da se koristi svakog dana ili ga možete koristiti nekoliko puta u toku nedelje – kako god vama odgovara, jer u njemu ne postoji ništa što vam može naškoditi.

Ruzmarin je mediteranska biljka koja ima važna antioksidativna i antimikrobna svojstva. Čaj od ruzmarina sadrži ursolnu kiselinu koja pomaže u ubrzavanju cirkulacije, zatim antiinflamatorna svojstva koja umiruju kožu glave i zaceljuju ranice. Upravo zbog toga što ubrzava cirkulaciju, čaj od ruzmarina dovodi i do bržeg rasta kose.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

Čaj od ruzmarina je dobar za sve tipove kože zato što bi njegovo korišćenje trebalo da bude fokusirano samo na kožu glave, tako da ne utiče mnogo na dlaku, odnosno krajeve kose. Ako ga samo pijete – neće vam pomoći u smirivanju kože glave ili pospešiti rast kose, pa je iz tog razloga potrebno da čaj nanosite direktno na kožu glave.

Možete ga koristiti na nekoliko načina – kao tretman za kosu koji ćete, nakon nanošenja, isprati ili ostaviti da se osuši. Skuvajte čaj od ruzmarina i ostavite ga da se hladi. Zatim, pronađite plastičnu ili staklenu bocu koja ima raspršivač i prespite čaj u nju kako biste lakše mogli da ga koristite.

Pre nego što operete kosu, čajem natopite kožu glave tako što ćete je svuda poprskati, isto kao kada stavljate šampon za suvo pranje kose. Zatim, sačekajte izvesno vreme kako bi vam koža glave upila sve što joj je potrebno. Pre nego što sperete čaj, lagano masirajte kožu glave kako biste dodatno ubrzali cirkulaciju.

Pored ove metode, možete koristiti i metodu ispiranja. Nakon što skuvate čaj, ostavite ga da se ohladi. Potom operite kosu i lepo isperite sve preparate koje ste naneli. Skuvani i ohlađeni čaj polako sipajte na kosu, simultano masirajući kožu glave.

Naslovna fotografija: instagram.com/maggierawlins

Milica Antić

Comments