Dosad ste sigurno već dovoljno upućeni u to koliki je uticaj modne industrije na životnu sredinu i zašto bi trebalo da se ozbiljnije pozabavimo izbacivanjem određenih materijala iz upotrebe. Kao pojedinci još uvek ne shvatamo koliko je ozbiljna situacija kada je u pitanju zagađenje vode i zemljišta. Danas je, nažalost, česta pojava emigriranja sa prostora na kom se, zbog klimatskih promena, ne može živeti. Ljudi koji napuštaju svoje kuće zbog toga se nazivaju climate migrants.

Kao rezultat ove velike ljudske krize – došlo je do mnogo istraživanja i pokušavanja da se nađe rešenje. Naravno, rešenja je veoma teško pronaći jer problem globalnog zagrevanja, velikog porasta nivoa vode i ekstremnih vremenskih nepogoda nije nešto što se rešava u jednom danu.

Pored naftne industrije, modna industrija je drugi najveći zagađivač. Zbog toga naučnici i istraživači pokušavaju da pronađu materijale koji neće zagađivati zemlju, čiji proces pravljenja neće trošiti previše vode i od kojih se može praviti odeća koja će se nositi godinama. Za razliku od fast fashion brendova koji koriste materijale koji su, u suštini, različiti oblici plastike, ne tako poznati kreatori se odlučuju za organske materijale.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ruslana Gee (@ruslanagee)

Koža je materijal koji nam definitivno zadaje najviše glavobolja. Pored toga što koristiti kožu nije etički – kožnoj odeći i obući, bačenoj na deponiju, treba 50 godina da se razgradi. Da, zvuči kao da je razgradnja kože u poređenju sa plastikom mačji kašalj, ali deponijama nikad kraja, te ovaj materijal, u suštini, ne može da se razgradi.

Kožna industrija godišnje ubije 340 miliona krava (do 2024. godine) kako bismo mi imali kožne jakne, pantalone i novčanike. Na svu sreću, danas postoje materijali koji mogu da zamene kožu. Koji su to materijali i od čega se prave?

Tea Leather

Čajna koža iliti teather je materijal koji se biorazgradiv i koji, za sada, mnogo obećava. Proizvodi se korišćenjem nusproizvoda zelenog čaja. Razvila ga je istraživačica Young-A Lee sa svojim timom na koledžu u Ajovi. Ovaj proizvod je izvanredan zato što se za njegovu proizvodnju koristi otpad od hrane, odnosno pića. Nusproizvod fermentisanog zelenog čaja se pretvara u sirovinu koja postaje teather i može da se koristi za pravljenje odeće, obuće itd.

Muskin

Ovaj proizvod od pečuraka je definitivno najbliža verzija veganske kože koja trenutno postoji na tržištu. Proizvod koji je napravljen od pečuraka je jak zbog čega je već usvojen u modnoj industriji. Adidas je svoje dobro poznate classic patike napravio od kože pečuraka i lansirao ih na tržište, što su podržali svi koji žele da prestanu da kupuju obeću od kože životinja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели adidas (@adidas)

Koža od kokosa

Verovatno ste pomislili da se od kokosa nešto sigurno može napraviti – i bili ste u pravu. Koža od kokosa je još jedna verzija veganske kože koja u potpunosti može da zameni kožu životinja koju sada koristimo. Ovaj materijal se pravi od kombincije vlakana kore banane, koja bi inače bila bačena, i kokosove vode.

Koža od kaktusa

Još jedna vrsta veganske kože je ona koja se pravi od kaktusa – biljke koja je prva asocijacija na Meksiko, gde je i nastala. Koža od kaktusa je polurazgradiva, ali se može koristiti u nekoliko svrha kao što je modna industrija, pravljenje nameštaja itd. Kada bi se kožom kaktusa zamenilo svako korišćenje kože koja se dobija od životinja – u modnoj industriji bismo smanjili korišćenje vode za 20%, što bi bio veliki pomak!

Reciklirana guma

Izdržljivi kožni materijali mogu da se naprave i od reciklirane gume. Na ovaj način možemo da koristimo jaku kožu koja nije žvotinjskog porekla, a jednako je prilagodljiva. Pored toga što je koža od reciklirane gume izdržljiva, morali bismo da kažemo i to da je ovom materijalu potrebno mnogo vremena da se razgradi – što znači da biste ovakvu garderobu nosili dugo, a zatim odložili tamo gde bi mogla da se reciklira.

Pluta

Čvrsta i voodotporna kožna alternativa je definitivno pluta. Nedavno je koža od plute postala vrlo popularna upravo zato što je otporna na vodu, obnovljiva – moguće ju je potpuno reciklirati! Takođe, pluta je takav materijal da su svi njeni odevni komadi jednostavni za održavanje, a trajaće veoma dugo. Pluta je prirodno vlakno koje se uzima od stabla hrasta na svakih 10 godina, nakon čega drveće nastavlja da živi i raste i proizvodi još plute!

Naslovna fotografija: instagram.com/ruslanagee

Milica Antić

Comments