Ne postoji mnogo sastojaka za negu kože koji će vam dati “zeleno svetlo” ako želite da uklonite hiperpigmentaciju i tamne fleke na koži bez ikakvih neprijatnih nuspojava – upravo tu nastupa kojična kiselina! Uprkos tome što u svom imenu ima reč “kiselina”, nije u pitanju piling. Prirodno je dobijena od pečuraka, a način na koji čisti vaš ten je mnogo nežniji od drugih proizvoda. Već smo pisali o drugim kiselinama, kao što su azelaična, linolenska i glikolna, i koji su njihovi benefiti kada je nega kože u pitanju. Danas nastavljamo sa “serijalom”, ako se tako može nazvati, kako bismo vam predstavili sve pogodnosti kojične kiseline.

Šta je kojična kiselina?

U pitanju je kiselina koja je nusproizvod procesa fermentacije u proizvodnji japanskog pirinčanog vina, sakea, a ako govorimo o konkretnim gljivama, snežna pečurka je najbogatiji izvor ove kiseline. Ova kiselina je najpoznatija po svojim efektima u borbi protiv hiperpigmentacije, kako izazvane suncem, tako i postinflamatornim problemima.

Kako funkcioniše?

Ako ste se pitali kako ukloniti tamne fleke na koži, možda je ovo pravo rešenje za vas. Umesto klasičnog hemijskog pilinga koji uklanja spoljašnji sloj išarane kože, ova kiselina deluje tako što inhibira aktivnost tirozinaze, enzima koji formira melanin u koži. Na taj način bledi postojeće oblasti hiperpigmentacije i sprečava buduće tamne boje ili “mrlje”.

pexels cottonbro studio 46121591 Kojična kiselina   sastojak koji rešava hiperpigmentaciju i tamne fleke na koži

Šta kojična kiselina čini za kožu?

Ova kiselina je poznata po ujednačavanju tona kože, pre svega. Suzbijanjem prekomerne proizvodnje melanina u koži, ona efikasno cilja na hiperpigmentaciju uzrokovanu oštećenjem od sunca i tragovima od akni. Takođe, deluje i kao antioksidans. Kojična kiselina može da neutrališe slobodne radikale koji, ako se ne kontrolišu, mogu dovesti do neskladne kože (bez sjaja, ravna, siva koža koja može imati grub osećaj na dodir), preuranjenih finih bora, pigmentacije i crvenila. Treba pomenuti i to da ova kiselina ima antimikrobna i protivupalna svojstva. Zbog toga je odlična za sve one koji pate od akni, jer za razliku od drugih kiselina, ima oba ova svojstva.

Pročitajte i ovo: Vodič kroz ulja za lice – koja bi trebalo da koristite ako imate suvu ili mešovitu do masnu kožu

Da li kojična kiselina izbeljuje kožu?

Kratak odgovor je – ne. Ova kiselina ne izbeljuje i ne “blajha” kožu na isti način kao hidrohinon, kontroverzni sastojak koji se izdaje samo na recept. Važno je napraviti razliku jer kojična kiselina ujednačava ton vaše kože, umesto što će je posvetliti. U kliničkim uslovima, međutim, ova kiselina se ponekad kombinuje sa pomenutim hidrohinonom da bi se upotpunio njegov efekat. Kombinacija oba sastojka stvara efekat sinergije za hiperpigmentaciju, smatraju stručnjaci.

Da li je kojična kiselina bezbedna?

Još jedan kratak odgovor – da. Ova kiselina je bezbedna za korišćenje i generalno se dobro toleriše. Stručnjaci, ipak, uvek upozoravaju da se koristi u nižim koncentracijama (1-4%), i da se postepeno uključuje u dnevni režim za negu kože. Kao i drugi aktivni sastojci, uključujući salicilnu kiselinu, kojična kiselina se ne preporučuje ako imate osetljivu kožu, jer može prouzrokovati sušenje, crvenilo i iritaciju.

pexels polina tankilevitch 37363141 Kojična kiselina   sastojak koji rešava hiperpigmentaciju i tamne fleke na koži

Kako je inkorporirati u svakodnevnu rutinu?

Kojična kiselina se lako može uključiti u vašu svakodnevnu rutinu nege kože. Nalazi se u različitim proizvodima – od sredstava za čišćenje lica (umivalice/klenzeri) do seruma – plus, dobro funkcioniše sa drugim sastojcima za posvetljavanje kože kao što su vitamin C i niacinamid. U zavisnosti od formulacije, pojedini preparati se mogu koristiti do dva puta dnevno kako bi se iskoristile njene pune prednosti.

Iako se kiselina ne smatra posebno “grubim” sastojkom, ako ste zabrinuti zbog dehidracije, postoje određeni saveti koje možete pratiti. Na primer, ako je koristite u sapunu ili umivalicama, nakon toga nanesite proizvode koji sadrže ceramide – kako biste obnovili hidrataciju. Takođe, važno je naglasiti da koristite SPF kao poslednji korak u vašoj rutini. U suprotnom samo izazivate nova oštećenja od sunca dok pokušavate da lečite problem koji je već prisutan.

Koliko je potrebno da deluje?

Brzina delovanja kojične kiseline zavisi od stanja hiperpigmentacije, kao i od procenta i formulacije proizvoda koji se koristi. Rezultati se obično vide nakon četiri do šest nedelja redovne upotrebe, ali se poboljšavaju dugotrajnom upotrebom. Takođe, vredno je napomenuti da se problemi sa kožom mogu vratiti ako prestanete da je koristite. Zato stručnjaci često preporučuju kojičnu kiselinu kao deo dugoročnog plana održavanja za ujednačen ton kože.

Ko treba da koristi kojičnu kiselinu?

Ukoliko želite da popravite, posvetlite ili ujednačite ton vaše kože, ili uklonite druge probleme kao što su fleke nastale nakon upalnih procesa, melazma i slično, kojična kiselina je sjajna opcija za sve ove probleme.

Dakle, da rezimiramo – kojična kiselina je popularan sastojak mnogih proizvoda za negu kože zbog svoje sposobnosti da posvetli kožu i smanji pojavu hiperpigmentacije i staračkih pega. Važno je da koristite proizvode koji sadrže ovu kiselinu prema uputstvu i da uvek zaštitite kožu od sunca kada koristite proizvode za “posvetljivanje kože”. Takođe, važno je napomenuti da, iako je ova kiselina dokazano efikasna, može izazvati iritaciju kože kod pojedinaca, tako da je najbolje da testirate proizvod pre nego što ga upotrebite na celom licu. Uz pravilnu upotrebu i mere predostrožnosti, ova kiselina može biti odlično rešenje za postizanje svetlije, ujednačenije boje kože.

Pročitajte i ovo: Da li znate šta su milije na licu? Otkrivamo vam kako nastaju i kako da ih uklonite!

Fotografije: WANNABE Media

Nenad Grubanoski

Comments