Zbog vremenskih promena ćete primetiti i kako se vaša koža ponaša drugačije i različito reaguje na tretmane. Sunce postaje sve jače, te toplota i vlaga mogu da smetaju koži. Ukoliko ne uspete da pređete sa teške zimske rutine na lagane prolećne kombinacije za negu kože, uskoro biste se mogli da se suočite sa dosadnim aknama. 

Sada je savršeno vreme da dopunite i poboljšate svoje kombinacije sastojaka za negu kože. Nemojte se bojati dermatoloških i kozmetičkih tretmana kao što su hemijski piling i lasersko obnavljanje kože. Kako bi vam koža bila spremna za proleće i leto, usresredite se da pronađete adekvatne sastojke za negu kože. 

Promišljene kombinacije za negu kože mogu da učine čuda za nju, pa čak i da spreče određene znakove starenja. Kako biste maksimalno iskoristili prolećno vreme, potrudite se da naučite kako da maksimalno iskoristite svoju rutinu za poboljšanju rutine. 

Najbolje kombinacije za negu kože

Važno je da zapamtite kako pravilno da uparite sastojke za negu kože. Nema mnogo efikasnih i moćnih parova koji bi mogli da deluju i budu od koristi vašoj koži. Prvi trik je, naravno, da ne koristite sve proizvode zajedno. Da biste maksimalno iskoristili prednosti sastojaka za negu kože, evo nekoliko važnih parametara koje ne smete da propustite. Predstavljamo vam kombinacije za negu kože koje za nju mogu učiniti čuda tokom proleća i leta.

Vitamin C i SPF

Vitamin C je neophodan sastojak za negu kože. Pomaže da se koža zaštiti od oštećenja od sunca, bori se protiv antioksidanasa, popravlja kožnu barijeru, podstiče proizvodnju kolagena i slično deluje kao i sastojci protiv starenja. Međutim, u kombinaciji sa kremom za sunčanje, ovaj miks sastojaka štiti vašu kožu od spoljnih faktora i blokira UV zrake koji se filtriraju kroz kremu za sunčanje.

Niacinamid sa salicilnom kiselinom

Niacinamid igra ključnu ulogu u jačanju kožne barijere i lečenju hiperpigmentacije. Salicilna kiselina je sastojak koji sprečava izbijanje akni i bubuljica. Kada se koriste zajedno, doći će do smanjenja veličine pora, sprečiće se pojava akni, delovaće protiv znakova starenja, a koža će delovati jače i elastičnije. Zajedno, ova dva sastojka poboljšavaju nivo kolagena i elastinska vlakna dajući koži mladalački sjaj.

Retinoli sa peptidima

Tokom prolećnih i letnjih meseci, premestite retinol u svoju noćnu rutinu. Derivati vitamina A su zlatni standard za kućnu negu kože jer tretiraju sve, od akni preko finih bora do starenja kože. Peptidi pomažu ćelijama kože da se podmlade i poprave. Zajedno ovi sastojci koriguju ten, čine kožu zategnutijom i daju joj glađi i puniji izgled.

Vitamin C i vitamin E

Već smo spomnuli da je vitamin C neophodan za podmlađivanje i zaštitu kože, dok vitamin E pomaže da koža ostane gipka. Možete ih koristiti zajedno da zaštitite kožu od oksidativnog stresa i održite joj gipkost, ostavljajući vas da uživate u vremenu bez razmišljanja o tome kako će uticati na vašu kožu.

Hijaluronska kiselina sa kiselinama za piling

Proleće je idealno vreme da krenete sa „popravljanjem“ svih nepravilnosti na koži. Kiseline AHA i BHA su odlične za uklanjanje gornjeg sloja kože, čineći novi sloj osetljivim na suvoću, a hijaluronska kiselina zadržava vlagu kože. Hijaluronska kiselina hidrira kožu i ima dugotrajne prednosti.

Obavezno zapamtite

Kada koristite nove kombinacije za negu kože, vrlo je važno da budete sigurni kakav je vaš tip kože. Pre nego što počnete da koristite nove proizvode, uvek ih prvo testirajte na svojoj koži, pa tek onda počnite da koristite ove kombinacije za negu kože. 

Preporučuje se da kombinacije za negu kože koristite 1 do 2 puta nedeljno zajedno sa redovnom rutinom koju već upražnjavate. Zatim, polako krenite da povećavate učestalost korišćenja tih kombinacija, ponovo, u zavisnosti od tipa kože. Nikada nemojte preterano da koristite pilinge, već se fokusirajte na kvalitetnu negu kože i imaćete odlične rezultate.

Pročitajte još i: Koji sve tipovi kože postoje? Otkrijte pomoću Fitzpatrick skale

Naslovna fotografija: instagram.com/maorhillel

Marija Gavrilović

Comments