Kompatibilnost znakova kineskog horoskopa je jedan od načina da saznate ko je vaša potencijalna srodna duša. Kineski zodijak ima 12 znakova koji se smenjuju na godinu dana, a ciklus je zasnovan na lunarnom kalendaru. Ovaj ciklus se obnavlja tokom Lunarne nove godine za vreme prolećnog festivala krajem januara ili početkom februara.

Svaki znak je u korelaciji sa jednom od dvanaest zemaljskih grana, deset nebeskih stabala i pet prirodnih elemenata. Elementi drvo, vatra, zemlja, metal ili voda izvedeni su iz teorije pet elemenata. Ova teorija je osnova ne samo za kinesku astrologiju, već i za druge istočnjačke tradicije kao što su feng šui, holistička medicina, akupunktura, proricanje i borilačke veštine. Ovi elementi su osnova za osobine svakog znaka i važni su kada se određuje kompatibilnost znakova kineskog horoskopa.

Kompatibilnost znakova kineskog horoskopa i trouglovi afiniteta

Ključ za kompatibilnost znakova kineskog horoskopa leži u trouglovima afiniteta. To su četiri grupe sa po tri znaka koji su najkompatibilniji na osnovu svog temperamenta i drugih kvaliteta:

  1. Pacov, Zmaj i Majmun (pokretači)
  2. Vol, Zmija i Petao (stratezi)
  3. Tigar, Konj i Pas (inteligentni)
  4. Zec, Koza i Svinja (kreativci).

Jednostavan način da utvrdite koji je znak kompatibilan sa vašim je sledeći: gledajte koji znak je pre vašeg 4 godine i onaj koji dolazi 4 nakon vašeg. Na primer, rođeni 1989. godine (Zmija) su najkompatibilniji sa osobama rođenim 1985. (Vo) ili 1993. (Petao).

Koji kineski znakovi su najmanje kompatibilni?

Suprotni znaci ili oni rođeni u razmaku od šest godina imaju najmanje zajedničkog kada su u pitanju temperament, element i svrha. Na primer, ako ste rođeni u godini Zmaja, najmanje ste kompatibilni sa osobom koja je rođena u godini Psa. Zmajevi su jake volje i preferiraju samoću, dok su Psi odani i popularni.

Kompatibilnost znakova kineskog horoskopa

Pacov

Najkompatibilniji: Zmaj, Majmun

Najmanje kompatibilan: Konj

Pacov je prvi znak kineskog zodijaka. Zašto? Pa, Pacov je prevario Vola tokom velike trke cara od žada tako što mu je skočio na leđa. Skočio je preko cilja i zauzeo prvo mesto. Pacovi su lukavi i rade sve što je potrebno da napreduju. Poznati su i po tome što su optimistični i pametni. Žele da budu uspešni, a istovremeno vode miran život. Pacovi su prilično tvrdoglavi, ali i popularni među prijateljima.

Vo

Najkompatibilniji: Zmija, Petao

Najmanje kompatibilan: Koza

Kao životinja koja je stigla druga do carske palate od žada (iza Pacova koji ga je prevario tako što je ležao na njegovim leđima), Vo je poznat po tome što je pošten i postojan prijatelj. Volovi su skloni da budu skromni i ozbiljni, skrivaju se od reflektora i više vole da spuste glavu i da rade. Mirni su, nežni i od poverenja, te se smatraju sjajnim vođama.

Tigar

Najkompatibilniji: Konj, Pas

Najmanje kompatibilan: Majmun

Tigar je stigao treći i nakon što su svi očekivali da će pobediti. Tigrovi su veoma takmičarski nastrojeni i imaju tendenciju da rade sami. Poznati po svojoj hrabrosti i ambiciji, takođe su velikodušni i iskreno žele da pomognu drugima, te rade za boljitak kolektiva. Kada su u ratovima gde se bore za pravdu, Tigrovi su i dalje u centru pažnje. Njihova upornost je uvek vredna divljenja, čak i kada se susreće sa sebičnim tendencijama.

Zec

Najkompatibilniji: Koza, Svinja

Najmanje kompatibilan: Petao

Zec je četvrti u trci cara od žada. Iako je bio u vođstvu tokom cele trke, odlučio je da odspava. Kada se probudio, Pacov, Vo i Tigar su već prešli cilj. Zbog tog sudbonosnog sna, Zečevi su poznati po tome što su tihi, sanjivi i maštoviti. Ipak, nemojte ih potcenjivati jer, iako deluju plašljivo, izuzetno su brzi, strateški nastrojeni i ambiciozni, samo su mnogo smireniji od drugih znakova.

Zmaj

Najkompatibilniji: Pacov, Majmun

Najmanje kompatibilan: Pas

Legenda kaže da je Zmaj bio peti u velikoj trci cara od žada jer se zaustavio da stvori kišu za selo koje se bori sa sušom. Zmajevi su prirodne vođe i poznati su po tome što preuzimaju stvari u svoje ruke, očaravajući su i velikodušni. Svi se ugledaju na Zmaja. Oni veoma ozbiljno shvataju svoje karijere i često nisu toliko zainteresovani za ozbiljne veze ili obaveze. Srećniji su od većine zato što su sami. Zmajevi će se smiriti ukoliko pronađu pravu osobu. To bi trebalo da bude osoba koja će im pomoći da ostvare svoje ciljeve.

Zmija

Najkompatibilniji: Vo, Petao

Najmanje kompatibilan: Svinja

Zmija je stigla šesta u trci cara od žada, ali legenda kaže da je stigla u isto vreme kada i Zmaj, ali zbog razlike u njihovoj veličini, Zmaj je bio prvi prebrojan. Zmije su poznate po svojoj sofisticiranosti i dobrom smislu za humor. Veoma pažljive, uvek tačno znaju šta se dešava, ali imaju tendenciju da to zadrže za sebe zbog opreznosti i ljubomore drugih. Mnogi potcenjuju Zmiju, ali ispod njenog smirenog držanja se krije veoma oštar i proračunat um.

Konj

Najkompatibilniji: Tigar, Pas

Najmanje kompatibilan: Pacov

Konj je stigao sedmi na zabavu cara od žada. Kako legenda kaže, Konj se uplašio da protrči pored groblja i nakon niza pokušaja i grešaka, konačno je savladao prepreku i završio trku. Konji su poznati po svojoj energiji i motiviše ih sreća. Kreću se veoma brzo, ali mogu brzo i da osude druge koji ne hrle tako brzo ka svojim snovima. Ovo može dovesti do toga da Konji imaju slabe živce i impulsivne emocije jer često nisu svesni svojih grešaka. Konji su najbolji kada su slobodni i kada se bave onim u čemu uživaju. Sloboda je njihov krajnji cilj.

Koza

Najkompatibilniji: Zec, Svinja

Najmanje kompatibilan: Vo

Koza je stigla osma na banket cara od žada jer se mučila da prepliva reku. Dakle, Koze su poznate po svojoj istrajnosti. Jake su i otporne, ali su često potcenjene zbog svog tihog i mirnog ponašanja. Koze lako sklapaju prijateljstva zbog svoje nežnosti i velikodušnosti prema vremenu i novcu. Kao mirotvorci zodijaka, njihova jedina fatalna mana mogla bi da bude što insistiraju da sve rade na teži način.

Majmun

Najkompatibilniji: Pacov, Zmaj

Najmanje kompatibilan: Tigar

Majmun je stigao deveti na žurku cara od žada, nakon što se borio sa zlim duhovima sa svojim prijateljima Petlom i Psom. Majmuni su poznati po oštroj inteligenciji i velikoj naklonosti i kada su studenti, ali i u svom profesionalnom životu. Mirni su i logični mislioci, ali mogu biti i sveznalice sa izuzetno visokim standardima i očekivanjima. Uprkos tome, Majmuni su izuzetno topli, ne zameraju drugima i spremni su da oproste.

Petao

Najkompatibilniji: Vo, Zmija

Najmanje kompatibilan: Zec

Petao je stigao deseti na zabavu cara od žada sa svojim prijateljima Majmunom i Psom, nakon što su se zajedno borili protiv zlih duhova. Petlovi su direktni i odlučni, što ponekad može da bude pogrešno zbog njihovog perfekcionizma. Petlovi su logični i odlični menadžeri, ali im takođe treba mnogo provere i podrške. Porodica im je sve. Nikada nemojte da ograničavate Petla jer kada mu je vizija blokirana, oslobađa svoju tešku stranu.

Pas

Najkompatibilniji: Tigar, Konj

Najmanje kompatibilan: Zmaj

Kao finalna trojka koja se usput borila protiv zlih duhova, Pas je stigao jedanaesti na zabavu cara od žada sa svojim prijateljima Petlom i Majmunom. Više od bilo čega drugog, Psi su poznati po svojoj lojalnosti prema prijateljima, porodici i radnom mestu. Oprezni i skromni, psi su često anksiozni jer prihvataju tuđe emocije kao svoje i plaše se da će razočarati druge. Odlučnost je osobina koju Psi moraju da usavrše jer kad jednom odluče koji je njihov put, postaju nezaustavljivi.

Svinja

Najkompatibilniji: Zec, Koza

Najmanje kompatibilan: Zmija

Svinja je bila poslednja životinja koja je stigla na banket cara od žada. Svinje su krajnji realisti zodijaka: ono što vidite to i dobijete. One cene zadovoljstvo i uvek će sebe počastiti zabavom ili opuštanjem, ali nemojte misliti da ih to čini neambicioznim. Njihova najveća prednost je entuzijazam i sposobnost da vide najbolje čak i u najgorim ili najdosadnijim situacijama. Svinje su optimistične, iskrene i fokusirane, ali mogu biti i lakoverne. Nemojte lagati svinju jer će tu informaciju plasirati kao tačnu.

Pročitajte još i: Otkrijte koji ste cvet po mesecu rođenja

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Marija Gavrilović

Comments