Odrastanjem naučimo da u životu stvari ne idu uvek onako kako želimo – ponekad dobijemo ono što hoćemo, a ponekad ne. Isto važi i za veze i odnose – nikada nećemo naći partnera koji nam daje sve što želimo i slaže se sa nama u svim aspektima. Zato je kompromis u vezi neophodan – kada se u nečemu ne slažete, morate se sresti na pola puta, da biste mogli da funkcionišete.

Kompromis u vezi nije lako postići – jer imamo tendenciju da budemo sebični i insistiramo na svojoj tački gledišta, ili imamo tendenciju da udovoljavamo i popuštamo, jer se bojimo da ne budemo ostavljeni.

Potrebno je da savladate umetnost pregovaranja i pravljenja kompromisa, da biste obezbedili prostor u kome se oba partnera osećaju dovoljno dobro, shvaćeno i uvaženo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Kako da postignete mudar kompromis u vezi

Razgovarajte otvoreno i smireno

Kompromis u vezi predstavlja pronalaženje ravnoteže u odnosu na ono što obe strane žele. A partner može znati šta želite samo ako ste to jasno izrazili. Iskrena i otvorena komunikacija je od vitalnog značaja – izrazite svoje misli, potrebe i brige jasno i sa poštovanjem. Kada partner izražava svoje misli, potrebe i zabrinutosti, slušajte sa namerom da razumete, a ne da odgovorite.

Identifikujte osnovne potrebe

Poznavanje onoga što je svakome od vas potrebno (u vremenu, pažnji, izražavanju osećanja, intimnosti…), pomaže u pronalaženju zajedničkog jezika. Prepoznajući potrebe i razgovarajući o njima, možete saznati da postoje stvari na koje je neko od vas osetljiv i netolerantan, jer su okidači za prošla traumatska iskustva. Kompromis u vezi pored ostalog znači i da ćete se pobrinuti da ne pritiskate te okidače, ni slučajno, ni namerno – to znači razumeti osećanja druge osobe i voditi računa o njima.

Kompromis u vezi predstavlja fleksibilnost

Fleksibilnost je spremnost na prilagođavanje i pravljenje kompromisa – oba partnera bi trebalo da budu otvorena za pronalaženje rešenja koja možda nisu sasvim u skladu sa njihovim sklonostima i stavovima. U nekim slučajevima, morate pristati na nešto što nije baš ono što želite – fleksibilnost vam pomaže da pronađete zlatnu sredinu.

Tražite win-win rešenja

Kompromis u vezi ne znači da prihvatate partnerov izbor, stav i gledište umesto svog. Umesto toga, ciljajte na rešenje u kome oboje nešto dobijate. To bi moglo da znači pronalaženje alternativa koje u određenoj meri zadovoljavaju obe strane i odustajanje od početnih suprotstavljenih opcija koje ste imali na početku.

Pročitajte i ovo: Ultimativne granice oko kojih ne treba da pravite ustupke i kompromise

Stavite vezu na prvo mesto

Ponekad morate ostaviti sve po strani i usredsrediti se na vezu u celini. To znači da zanemarite svoje pojedinačne želje i da razmotrite šta je najbolje za vaš odnos. Veza nije samo spoj dve osobe, već tvorevina koja vas obuhvata i određuje vaše živote – veća je od svakog od vas pojedinačno. Ponekad je potrebno da oba partnera podnesu određene žrtve, ukoliko žele da razvijaju i čuvaju svoj odnos.

Kompromis u vezi umesto svađe

Svađe su normalne u vezi, ali birajte mudro svoje bitke! Ne mora se svaka nesuglasica pretvoriti u svađu i maratonsku raspravu. Ne budite sitničavi, razmišljajte kako nešto možete lako rešiti kompromisom, umesto da insistirate na analizi i udubljivanju, koji mogu povećati problem, tamo gde ste mogli da ga prevaziđete.

Uvek održavajte poštovanje

Kada se ne slažete i dalje svako od vas može biti u pravu sa svoje tačke gledišta. Poštujte međusobne razlike, čak i kada se one sukobljavaju – ponašajte se sa uvažavanjem i nastojte da razumete zašto druga osoba rezonuje na određen način i zašto se tako oseća. Svako ima svoje razloge, koje možemo da shvatimo ako želimo, iako nam je često lakše da zaključimo da je tvrdoglav i uskogrud, ili preosetljiv.

Kompromis u vezi je obostran

Neophodno je da oboje pravite i poštujete kompromise. Ne bi trebalo da jedan partner bude uvek spreman na kompromis, dok je drugi nepopustljiv i nesavitljiv. Takođe, svako ponekad treba da izađe u susret drugoj osobi i to nije pravljenje kompromisa, već ustupak. I u kompromisima i u ustupcima, morate pronaći ravnotežu, da ne bi postali uzrok sukoba, umesto da ih rešavaju.

Budite strpljivi

Možda nećete odmah uspeti da pronađete kompromis u vezi – to je proces koji može potrajati. Možda morate isprobati nekoliko načina, dok ne pronađete onaj koji funkcioniše za oboje. Samo nastavite da pokušavate i dajte sebi i partneru dovoljno vremena.

Razmotrite prethodne kompromise

Vremenom se okolnosti i prioriteti menjaju, pa je potrebno da razmotrite kompromise koje ste već postigli, kako biste se uverili da i dalje funkcionišu za oboje. Pritom morate biti spremni da prilagodite kompromis u vezi koji je vremenom prevaziđen i više ne obezbeđuje funkcionisanje u tom domenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zašto je potreban kompromis u vezi

Poboljšava komunikaciju

Kada pravite kompromise, aktivno ste uključeni u otvorenu i iskrenu komunikaciju. Stvarate okruženje koje omogućava da oboje saopštite svoje potrebe, znajući da će one biti uzete u obzir u konačnoj odluci. To pomaže u razumevanju međusobnih potreba, želja i granica.

Održava ravnotežu

Svako ima svoj sistem vrednosti, mišljenja i preferencija. Kompromis u vezi omogućava ravnotežu između različitih perspektiva, sprečavajući da se jedna osoba oseća dominantno ili zanemareno.

Kompromis u vezi promoviše rast

Kompromis pomaže da se partneri prilagođavaju, uče i zajedno rastu i razvijaju se, unapređujući i produbljujući svoj odnos. Podstiče lični razvoj i sposobnost da se stvari sagledaju iz različitih uglova, što širi perspektivu i sposobnost razumevanja i prihvatanja.

Kompromis jača vezu i rešava sukobe

Kada ste spremni na kompromis, pokazujete partneru da poštujete njegova osećanja, mišljenja i potrebe, a to jača vašu emocionalnu vezu i poverenje. Takođe, kompromis pomaže u pronalaženju zajedničkog jezika, rešavanju problema i sprečavanju njihove eskalacije.

Kompromis je veština

Kompromis u vezi nije odustajanje ili gubitak – to je način da se oboje osećate saslušano, poštovano i vrednovano. To je veština koja zahteva praksu i razumevanje, kroz koju osnažujete osećaj zajedništva i timski rad i gradite zdravo i srećno partnerstvo.

Pročitajte i ovo: Oko čega ne treba da pravite kompromise u vezi

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemagazine

Brankica Milošević

Comments