Svi pričaju o tome da je dobra komunikacija najvažnija u emotivnim odnosima, da su komunikativne veštine neophodne u poslovnom okruženju, a niko vam ne kaže kako i sa čim da počnete, ako ste stidljivi, povučeni, nemate puno iskustva sa ljudima i upravo ste shvatili da morate da naučite da razgovarate sa svima, a ne samo sa najužim krugom porodice i prijatelja, jer ostavljate pogrešan utisak. Ljudi su površni i misle da ste baksuz, da ste čudni, malo na svoju ruku… retko ko se trudi da pogleda ispod površine i da vidi u vama toplu, iskrenu i osetljivu osobu, kojoj treba malo podrške, da bi se osnažila i ohrabrila.

Komuniciranje znači da pitate, slušate i razumete odgovre, ali istovremeno imate sluha za afmosferu koja postoji u pozadini, a ne slaže se sa onim što se događa – dakle, komuniciranje uključuje i osećaj i intuiciju i potrebu za otvorenošću i neposrednošću, kao i potrebu za diskretnošću i prećutnim uvažavanjem granica koje neko ne može da pređe. Komuniciranje je razmena – informacija, energije, osećanja, rečenog i neizrečenog, manifestovanog i prikrivenog. Komuniciranje je kompleksno i zahteva dosta pažnje i fleksibilnosti – i vežbe. Pa, ako si totalni početnik, evo nekoliko jednostavnih smernica.

Kako privući ljude i učiniti da im razgovor bude zanimljiv

Ako treba da započneš razgovor sa nekom osobom, pođi od interesovanja za ono što ona trenutno radi – sedi u kafiću i pije neko piće (možeš da je pitaš da li često tu dolazi i kakva im je kafa), čita nešto (neko ko čita obično ne želi da ga drugi uznemiravaju, pa bi bilo dobro da poznaješ to štivo i pitaš osobu koja čita da li je već stigla do onog dela kad… a tu staneš, jer ne želiš da spojluješ)

Comments