Kopaonik, se nalazi na 290 km od Beograda i predstavlja jedan od najpoznatijih turističkih centara u Srbiji. Zbog jedinstvenih klimatskih odlika i bogate sportsko-rekreativne ponude, Kopaonik tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje u prirodi. Odlikuje ga 200 sunčanih dana godišnje zbog čega nosi naziv „planina sunca“.

Zbog svojih prirodnih vrednosti, Kopaonik je 1981 proglašen nacionalnim parkom.

U podnožju tri najviša vrha planinskog masiva nalazi se moderan turistički centar u okviru koga su  smeštajni objekti MK  Mountain Resort-a:  Grand Hotel & Spa ****,  Family Hotel  Angella****  i Aprtmani Konaci****. Svi smeštajni objekti nalaze se u središtu turističkog centra i Nacionalnog parka Kopaonik, na 1770 m.n.v. MK Mountain Resort otvoren je za svoje goste tokom cele godine i pruža brojne izazove kako tokom zimske tako i tokom letnje sezone, objedinjujući u svojoj ponudi hotelske sadržaje i mogućnosti koje prirodno okruženje nudi za aktivan odmor, zabavu i rekreaciju.

U ponudi sportsko-rekreativnih i zabavnih aktivnosti za grupe je sledeće:

Rafting

Rafting ili splavarenje je rekreativna aktivnost koja spaja splav, navigaciju i izdržljivost posade u uslovima na vodi. Doživite novo iskusto spuštajući se čamcem niz nemirne vode Ibra.

Paraglajding

Paraglajding je rekreativno-takmičarski sport i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da ostvarite svoj san o letenju. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.

paraglajding Kopaonik sportsko rekreativne i zabavne aktivnosti u prirodi

Rekreativno-takmičarski sport

Streličarstvo (luk i strela)

Streličarstvo je veština gadjanja lukom i strelom. U ponudi je program sportskog streličarstva u kome će vam instruktori posvetiti dovoljno pažnje kako biste u najkraćem periodu mogli samostalno da gadjate u metu.

Kanjoning

Kanjoning je avanturistička aktivnost koja podrazumeva prolazak kroz kanjone, koji se nalaze u podnožju planina u fascinantnoj i netaknutoj prirodi savladavanjem prirodnih prepreka poput vodopada, kaskada, prirodnih bazena (kazana).

Vožnja terenskim vozilima  – “off road tour”

Program u trajanju od dva i po sata sastoji se od obuke sa instruktorima,  upoznavanja terenskih vozila na poligonu i  off road vožnje po trasama punim izazova. Obilaze se svi vrhovi Kopaonika i najlepši delovi Nacionalnog parka uz boravak u prirodi.

Planinski biciklizam – Bike park – downhill staze

Vožnja biciklima  po stazama “Bike parka” može zadovoljiti  osobe sa manje kondicije kao i one mnogo zahtevnije. Staze za spust, dužine 5 km, izgradjene su po standardima Evropske Unije i Kanade i predstavljaju veliki izazov za sve koji vole ovakvu vrstu biciklizma. Bike park čine 3 staze: laka (KGB), srednje zahtevna (Struga)  i zahtevna (Mordor).

Planinski biciklizam – Cross Country staze

Staze prolaze kroz najlepše ambijente Nacionalnog parka Kopaonik.  Smenjivanje pašnjaka, tresava, rečica i potoka, garantuje nezaboravan doživljaj svakome ko se odluči da na ovaj način savlada sebe i Kopaonik.

28416 puna Kopaonik sportsko rekreativne i zabavne aktivnosti u prirodi

Planinski biciklizam

Izleti – pešačke ture

Pešačka tura je idealan način da sa pratiocem upoznate najvrednije prirodne retkosti Nacionalnog parka Kopaonik. Svi pravci kretanja su pažljivo izabrani, a trase imaju blage uspone.

Pešačka ruta Nebeske stolice

Pešačka tura Nebeske stolice započinje vožnjom žičarom do Pančićevog vrha. Obilazi se arheološki lokalitet Nebeske stolice. Nakon izlaska sa žičare, ide se niz stazu Duboka 1 crna do Krčmarskog puta, a zatim Krčmarskim putem do Nebeskih stolica.  Arheološki lokalitet Nebeske stolice nalazi se na nadmorskoj visini od 1800 metara, neposredno ispod Pančićevog vrha  koji je najviša geografska tačka planine Kopaonik.

Pešačka tura – vodopad Jelovarnik

Pešačka tura – vodopad Jelovarnik je za ljubitelje dužih i zahtevnijih šetnji, po različitoj vrsti terena. Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen. Visok je 75 metara i dosta je atraktivan u svom orkuženju. Vodopad je kaskadnog tipa.  Voda je bistra, hladna, svetlozelena i svetloplava. Formira se na Zaplaninskoj reci koja izvire u podnožju Nebeskih stolica.

Jahanje

Ukoliko vam je dosta gradske vreve i želite da se bar na kratko vratite prirodi, iskusite jahanje uz pratnju vodiča kroz zadivljujuće predele Kopaonika.

Alpinizam

Oprobajte se u nekoliko različitih disciplina – doživite  nesvakidašnji adrenalinski šok:

Panoramska vožnja žičarom Pančič Express

Doživite nezaborano iskustvo i upoznajte predele Nacionalnog parka Kopaonik vozeći se žičarom Pančić express od turističkog centra Kopaonik do Pančićevog vrha i nazad.

Izlet minibusom ili autobusom i pešačka tura – Obilazak manastira Studenica

Manastir Studenica, po mnogima je jedan od najlepših manastira Srpske pravoslavne crkve, ne samo zbog prefinjene akhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog divnog predela na kome je sagradjen.

Comments