“Kopenhagen” bluza će vas oduševiti ovog leta – posebno ako volite romantičan, cottagecore stil odevanja. Pitajte bilo kog ljubitelja mode koji veliki grad posmatra za inspiraciju ovih dana, i možda ćete biti iznenađeni kad saznate da to više nije Pariz, Njujork ili Los Anđeles – to je Kopenhagen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SISSEL EDELBO (@sisseledelbo)

Glavni grad Danske je tiho poremetio stilsku scenu, eklektičnom mešavinom estetike koja se kreće od chic, čistih linija i neobičnih stilova koji podsećaju na mladalački osećaj slobode. Od prošivenih prsluka pripijenih uz telo i platnenih pantalona, do chunky pletiva i retro patika, estetika skandinavskog stila se odnosi na obimne proporcije i siluete.

Verovatno,najlakši (i najmoderniji) način da se igrate sa volumenom trenutno je nošenje “Kopenhagen” bluze. Okarakterisana je otvorenim prednjim delom sa mašnicama, a primećena je na influenserkama i urednicima modnih časopisa iz celog sveta – i to sa dobrim razlogom.

Ova bluza se može naći u skoro svim bojama, dezenima, tkaninama i rukavima, što je čini potpuno prilagodljivom svačijem stilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SISSEL EDELBO (@sisseledelbo)

Kako je “Kopenhagen” bluza postala trend?

Kao ideja, bluza sa prednjim kopčanjem nije ništa novo. Volele su ih holivudske starlete iz 1940-ih, a od tada pa nadalje, postoje različiti kulturološki primeri ove bluze na koje možemo ukazati. Primer je kostim Jodie Foster u Taxi Driver filmu iz 1976, kao i autfit Britney Spears, koji je bio inspirisan školskim uniformama, za sport pesme Baby One More Time iz 1998. godine.

Kad stavimo nostalgične faktore na stranu, “Kopenhagen” bluza je povezana sa bluzama koje su žene nekada nosile na selu, kroz istoriju Evrope. Ukrašene verzije ove bluze sa puff rukavima sa vezom i perlama mogu se videti u kulturama kao što su mađarska, skandinavska, ukrajinska, meksička, ruska, romska, grčka i karipska.

Ovaj dizajn je dostigao zapaženu popularnost sedamdesetih godina prošlog veka kad je Yves Saint Laurent predstavio kolekciju bluza na vezivaje i dugih, punih suknji koje su postale poznate kao Peasant Chic Look. Od tada smo videli verzije seljačke bluze, pri čemu je najnoviji i najbliži originalu “Kopenhagen” model.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJERF AVENUE (@djerfavenue)

U današnje vreme, skandinavske modne influenserke kao što su Matilda Djerf (osnivačica Djerf Avenue), Pernille Rosenkilde, Hanna Stefansson i Mathilde Gøhler zagovaraju nošenje “Kopenhagen” bluze.

Danski brendovi kao što su Ganni i Sissel Edelbo bili su među prvim pokretačima trenda krajem 2023. i početkom 2024. godine, a high street prodavnice što su H&M, Anthropologie i Reformation ubrzo su primetili to i lansirali svoje verzije bluze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GANNI (@ganni)

Odgovor na pitanje zašto modna publika voli “Kopenhagen” je jasan: lako se nosi i lako se kombinuje. Od klasičnih farmerki i lanenih midi-suknji do šortseva i pantalona nalik pidžami, bluza je odličan komad za početak autfita ili lako može postati akcenat cele kombinacije.

Sa vrućim vremenom na horizontu, materijal je takođe ključan. A s obzirom na to da je prednji dizajn kopčanja sa mašnicama prozračan, bluza je jednostavan izbor za prolećno i letnje odevanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SISSEL EDELBO (@sisseledelbo)

Kako da stilizujete “Kopenhagen” bluzu?

Uprkos svom potencijalno zastrašujućem boxy obliku, “Kopenhagen” bluza je jednostavna za stilizovanje. Suština je u mešanju i usklađivanju boja, materijala i proporcija dok ne postignete eklektičnu kombinaciju koja je jedinstvena za vas.

Ako se vodimo razigranim pristupom modi koji imaju meštani Kopenhagena, ne postoji pravi ili pogrešan način da se stilizuje ovaj komad. Međutim, ako vam je potrebna inspiracija, uputite se na adrese najpoznatijih Skandinavki.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GANNI (@ganni)

Kada se oblačite za toplo vreme, ključno je da vas odeća ne guši. Pamučna “Kopenhagen” bluza, ležerne pamučne pantalone (možda u veseloj letnjoj boji) i papuče s otvorenim prstima u skandi stilu, pomoći će vam da pobedite vrućinu.

Pročitajte i ovo: Komfor na prvom mestu: Letnji modni trendovi koje ćete jedva čekati da nosite

Naslovna fotografija: instagram.com/sisseledelbo

Božica Luković 

Comments