U partnerskim odnosima svi smo osetljivi (i često preosetljivi), jer se suočavamo sa svojom nesigurnošću, strahovima, frustracijama. Momenti i periodi harmonije ne traju dugo, a između se uglavnom trudimo da balansiramo, tolerišemo i izlazimo na kraj sa međusobnim različitostima. I često se dešava da ne uspevamo u tom trudu i ostajemo zbunjeni, žalosni i uvređeni i ne znamo kako da dopremo jedni do drugih. Prema iskustvu parova koji su zadovoljni svojim odnosom i imaju dobru komunikaciju, ovo su neke rečenice koje mogu da “ohlade” usijanu atmosferu i vrate zdrav razum, strpljenje i toleranciju, koje je potrebno uložiti u rešavanje nekog sukoba ili problema.

“Molim te, nemoj tako da razgovaraš sa mnom.”

Ovo je molba i treba da zvuči kao molba, a ne kao odbrana uvređene časti. Možete reći i “Možeš li, molim te, da ne vičeš, to me plaši i zbunjuje” ili uputiti neku sličnu molbu, koja apeluje na partnera da prestane svoj naboj da usmerava na vas i da poštuje vaša osećanja. To je poziv partneru da napusti svoj obrazac i da se ponaša korektno, sa poštovanjem, pre svega prema sebi – prema svom izboru da budete deo njegovog života. I kada taj poziv dolazi sa tog dubokog mesta, ljubazno i iskreno, on vas podseća da je u toku čin ljubavi, da nema mesta osuđivanju i da druga osoba traži da bude viđena i uvažena.

“Hajde da sednemo i porazgovaramo o tome”

Ovo je poziv na rešavanje problema, na suočavanje, na dogovor. Ohrabrujuć je i delotvoran zato što podseća partnera na činjenicu da ste zajedno u tome i da nema toga što zajedno ne možete da rešite – ako želite. Dakle, kada uputite, ili čujete ovaj poziv, udahnite duboko i odbacite potrebu da se svađate ili isterate svoje, jer ste pozvani, ili pozivate na zajedništvo. Vas dvoje ste na istoj strani i vaš zadatak je da u svakoj situaciji pokušate da razumete jedno drugo. I da pokušavate dok u tome ne uspete. Poziv na razgovor je izazovan – treba da sednete i mirno razgovarate o svojim osećanjima, koja su možda veoma uzburkana. Onaj koji poziva, time iskazuje spremnost da pomogne, da sasluša i uvaži osećanja, dok je pozvani dužan da se sabare i smiri – oboje preuzimate svoj deo odgovornosti.

Comments