Kolekcije koje je kreirao Alessandro Michele su uvek bile vizuelno raznolike i nikad ih nije bilo lako definisati i protumačiti. On je kreator koji lepotu pronalazi u slojevima odeće, ali ga najviše inspiriše istorija, prema kojoj gaji posebnu strast. Nova kolekcija Alessandra Michela nazvana je Cosmonogies upravo zato što veruje u ideju da je svaki predmet i svaka osoba na ovom svetu u kontaktu sa kosmosom.

Michele je Cosmonogies kreirao za modnu kuću Gucci i prikazao je u magičnom italijanskom predelu Apulija. Poznat po tome što svoje kreacije gostima prikazuje na prekrasnim mestima, ovoj reviji su se radovali mnogi ljubitelji – kako njega lično, tako i modne kuće Gucci.

U mestu Castel de Monte su šetali modeli noseći Michelove kreacije u kojima su izgledali baš kao da pripadaju okolini u kojoj se nalaze. Tvrđava kao iz bajke nalazi se u samom srcu Apulja regije, i gleda na plavetnilo mora sa jedne, i na ravnicu sa druge strane.

Sazidana je tako da, ako je gledamo odozgo, podseća na krunu sa osam šiljaka, zato što je njen kreator, Frederick II – kralj Sicilije, Svetog rimskog carstva i Jerusalima – bio taj kome su astronomi predložili da bude upravo osam šiljaka. Ovaj broj se ponavlja u konstrukciji tvrđave, ali je njegovo značenje tajanstveno. Upravo ovo je privuklo i inspirisalo dizajnera modne kuće Gucci da kreira svoju novu kolekciju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Kad se tvrđava sagleda sa svih strana, proporcionalna je i njene mere se magično stapaju sa okolinom. U potrazi za mestom koje odiše posebnom gracioznošću – Michele je pronašao ovaj predeo u Italiji. Mere koje su korišćene za ovu građevinu podsećale su ga na proces merenja i premeravanja kada kreira i šije.

Tok svesti u kom je Alessandro Michele kreirao kolekciju bio je jasan odmah pri otvaranju revije. Na prvi pogled, komadi su instagramični i potpuno moderni, dok se na svaki sledeći vide detalji koji ih čini jedinstvenim. Michele je želeo da se nadoveže na istoriju i da istorijske komade prekroji po svom ukusu i meri. Kreator smatra da su moda i odeća mediji komunikacije, te svojim kreacijama komuncira s publikom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели InspiringInstaFeeds (@inspiringinstafeeds)

Dizajner smatra da u savremenom svetu ne možeš biti samo krojač ili samo kreator; u savremenom svetu kreiranje jednodimenzionalnog toka misli i razgovora ne postoji. Sve je kompleksno i sve je višedimenzionalno. Za njega, kreiranje kolekcije je njegov način da drugi vide šta on misli o svetu, o društvu, ali i o sebi. Moda ne treba da bude samo hiperbola koju razume samo elita; moda predstavlja život pojedinca.

Koristeći šljokice za svoje kreacije, Alessandro Michele je kreirao sazvežđa koja smatra da su nosile žene kroz istoriju. Želeo je da publika misli na poslednju haljinu koju je nosila Marilyn Monroe, a koja je bila šljokičasta zato što ga je podsećala na svetlucavi trag koji kometa ostavlja za sobom. Revija je bila praznik svih spojivih neslaganja koja je povezivao sa istorijom, ali ih je pretvarao u savremene motive. Alessandro Michele je uspeo ono što je želeo, jer je celokupna revija bila odraz svetlucavih tekstura.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments