Wednesday Addams je gotovo kreirala zaštitni znak alternativnog looka svojim dugim, crnim pletenicama, isto kao što je nekada Pam Anderson bila sinonim za svoju plavu, neurednu punđu. Dakle, kad je Netflix odlučio da napravi Wednesday, spin-off franšize The Addams Family sa glumicom Jennom Ortegom u glavnoj ulozi, majstori kostima za šminku i kosu u seriju su tačno znali koji je njihov zadatak.

Ikonične kikice sa modernim osvrtom

Kad je došlo vreme da se kreira look Jenne Ortege u ulozi Wednesday, dizajnerka zadužena za šminku i frizuru, Tara McDonald, režiser Tim Burton, i dizajnerka sa seta Nirvana Jalalvand, udružili su se kako bi kreirali svežu, modernu verziju klasičnog televizijskog lika.

Naravno, lik Wednesday je ostao potpuno veran originalu, sa dugim, gustim, crnim pletenicama, ali za razliku od originala, Netflix se odlučio da joj ovog puta doda i šiške, kako bi napravili “savremeniji obrt”. Međutim, čak i jedan tako jednostavan detalj kao što su šiške – veoma je detaljno osmišljen.

Tim Burton, kog verovatno već svi znate po kultnim filmovima poput Edward Scissorhands i Beetlejuice (da ne navodimo baš sve) ostavio je svoj specifičan gotičarski, ali razigrani trag po čitavoj seriji, pa čak i na glavi Jenne Ortege. Prema određenim izvorima, Burton je sam češljao šiške do sitnih detalja, pre nego što je prepustio dizajnerki Nirvani Jalalvand da ih učvrsti lakom za kosu.

Pročitajte i ovo: 5 najboljih final girls iz horor filmova devedesetih

Naime, oni su dodali po tri seta potki (jer je u pitanju veštačka kosa, a potke su tip nadogradnje za kosu koji pomaže u naslaganju kose na platnenu tračicu) na Jenninu glavu i spojili ih sa njenom prirodnom kosom, koju su ofarbali u tamnu boju za potrebe serije. Frizerka i šminkerka je čak zabeležila čitav proces kreiranja putem videa i podelila ga na svom Instagram nalogu, koji vam ostavljamo da pogledate:

Modernizovanje klasičnog kostima

Svi smo svesni da samo pominjanje porodice Addams stvara određenu sliku u našim mislima. Tačno znate o čemu govorimo, i verovatno vam se čitanjem ove rečenice već pojavila u mislima – stroga i ukleta porodica sa podjednako intenzivnom odećom, ispranom u monohromatskoj paleti boja, ako se to tako može nazvati.

Realno gledano, to je verzija porodice Addams na koju smo navikli, a ako nešto nije pokvareno ili loše, ne treba se ni ispravljati, zar ne? Na svu sreću, kostimografkinja Coleen Atwood nije se ponela idejom da treba ispravljati nešto što je već ustaljeno i što ljudi vole.

Kad je započela rad na ovom projektu, bila je svesna da ima ogroman i težak zadatak u svojim rukama – morala je da kreira set kostima za ikoničnu porodicu, koji su pružali osećaj poznate nostalgije, sve to dok su dramatični i individualno različiti. Kako je i sama rekla, njen plan je bio da započne od istraživanja suštine svih od likova iz serije, pre nego što je sve to povezala sa svojom kreatorskom vizijom. Ipak, pošto je fokus čitave serije na Wednesday, hajde da malo detaljnije razradimo njen kostim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Coleenin cilj je bio da iskoristi Wednesday koju svi već znamo i volimo, i da je učini upečatljivijom. Kad je uporedila njen veoma edgy, sveže uštirkani izgled sa Wednesday koju već dobro poznajemo, kostimografkinja je istakla da je njenu kragnu načinila malo oštrijom nego inače. Svakako je njen celokupni izgled ističe iz mase, jer je upisana u klasičnu, živopisnu javnu srednju školu u SAD.

Nakon toga se premešta u Nevermore Academy, gde se kostim u potpunosti gubi, i dobija uniformu, ali onu koja je individualna i specifična za nju, kako bi je izdvojila od ostalih učenika. Na taj način je njen lik u stvari dobio i malo slojevitosti, jer smo dobili primese modernog odevanja koje je nešto više dostupno u stvarnom svetu.

Naravno, i dalje postoji kontinuirani omaž originalnoj haljini koju Wednesday nosi, i to je upravo haljina sa oštrom kragnom. Uvek se vraćala na nju, ali je i “preterivala” u njenom rekreiranju. Postavljala ju je na različite stvari kako bi je unela u svet modernog odevanja. Kostimografkinja se, zapravo, sve vreme bavila crno-belim spektrumom za njene kostime. Coleen smatra da taj kontrast crnog i belog može biti veoma zabavna stvar za igru, nešto što je čisto umetnički.

Pročitajte i ovo: 7 serija o vešticama u kojima ćete garantovano uživati

Nadamo se da ćete na Netflixu pogledati novu seriju Wednesday, ako već do sada niste, a uskoro vas očekuje i review na magazinu, tako da pažljivo pratite naše objave!

Naslovna fotografija: instagram.com/wednesdaynetflix

Nenad Grubanoski

Comments