Mnogi akne vezuju za tinejdžersko doba i period kada hormoni luduju. No, akne mogu nastati ili ostati i u odraslom periodu – tada nisu ništa manji problem, već upravo suprotno. Tu će biti komentara kako je moguće da sa toliko godina imate akne, da sigurno nešto radite pogrešno i dobićete gomilu saveta koje nikad niste tražili, a već ste se posavetovali sa dermatologom, ali akne prosto ne prolaze, ili bar ne onako brzo kako biste želeli.

Hajde da normalizujemo normalna lica. Normalna lica jesu lica sa aknama, lica sa ožiljcima od akni, proširene pore, bubuljice, mitiseri. Sve te nesavršenosti na koži su potpuno normalne i niko ne može da nosi filter, niti da prikrije sve mane lica sa šminkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)


U akne kod odraslih spadaju: papule, pustule, ciste, mitiseri, gnojne bubuljice.

Šta uzrokuje stvaranje akni u odraslom dobu?

Stres je jedan od najčešćih uzročnika stvaranja bubuljica, ako su hormoni u balansu. Hormoni stresa čine da koža luči više masnoća i na taj način nastaju akne i ostale nepravilnosti na koži. 

Hormoni, odnosno disbalans hormona, neretko dovode do akni i to se obično rešava hormonskim pilulama. Ukoliko vam se pojavljuju bubuljice i akne u većoj količini nego inače nakon što prođe menstruacija, to može biti simptom da imate određeni problem sa hormonima.

Navike u ishrani. Mlečni proizvodi, prerađena hrana, šećer, brašno i gazirana pića, alkohol – sve to može biti okidač za nastajanje akni. Zato je potrebno izbaciti ili bar smanjiti konzumaciju ovakvih proizvoda.

Kako negovati lice?

Pre svega je bitno da obratite pažnju na to koliki je vaš unos vitamina u toku dana. Nedostatak vitamina i nedovoljno unošenje hranljivih namirnica može oštetiti vaše zdravlje i to se da videti i na koži.

Kod akni najviše pomaže unošenje vitamina B6 kojeg možete zasebno suplementirati, ili ga piti u okviru B kompleksa. Ovaj vitamin poboljšava metaboličke funkcije i dovodi hormone u red.

Jedno od čestih rešenja za akne i razne druge probleme koje donosi hormonski disbalans jesu pilule za kontracepciju, koje nisu samo kontraceptivne, već imaju bitnu ulogu u regulaciji hormona. Mnogim ženama se akne povuku tek sa ovom hormonskom terapijom.

Koliko je bitno tretirati akne iznutra, toliko je važno da to bude i spolja. Zato treba koristiti određene proizvode koji će smanjiti mogućnost od pojave bubuljica i akni i osušiti postojeće. To su proizvodi na bazi salicilne kiseline i benzoil peroksida. Koža treba da bude čista, ali to ne znači da joj je potrebno konstantno umivanje, nego prava nega koja će je hidrirati, sušiti bubuljice i zaštititi je od štetnih sunčevih zraka.

Ovom prilikom napominjemo da ćete postići kontraefekat ukoliko budete koristili previše ovih preparata. Stavljajte onoliko krema i kiselina koliko vam je preporučio dermatolog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

U konsultaciji sa dermatologom možete dobiti i antibiotike za tretiranje akni, jer akne i nastaju usled delovanja bakterija. Prilikom ispijanja antibiotika, pijte i probiotik kako biste sprečili druga neželjena dejstva na organizam (kao što je kandida).

I pored svih ovih saveta i tretmana, akne se možda neće povući, ili će im biti potrebno vreme da se povuku. Zato je najvažnije da budete uporni i ako vidite da određeni proizovod ne deluje, počnete sa drugim, dok ne našete jedinstvenu formulu koja je prava za vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/emmahoareau

Jovana Petković

Comments