Poruka o tome da smo sami kreatori svog života, predstavljena je kroz razne formulacije i doktrine – od popularne psihologije do ezoterije, na njoj se zasnivaju razne duhovne discipline i tehnike samopomoći, ali ipak je možemo razumeti (ili ne razumeti) na razne načine. Da li biti kreator svog života znači imati slobodu volje i izbora, da li je to zakon privlačnosti, da li je rad na sebi, vraćanje karmičkih dugova, življenje autentičnim životom, svesno korišćenje raznih alata kojima oblikujemo ono što dolazi i preoblikujemo postojeće? Verovatno je sve to zajedno, i više od toga. 

Pojedini veruju da ako vizualizujete ono što želite, možete postići manifestaciju. Svako od nas u izvesnoj meri ima to iskustvo – znate kako izgleda ostvarenje želje (pa makar i one male, trivijalne i usputne). Kada ste rešeni da nešto uradite, usmerite se ka cilju, angažujete se i potrudite, u najvećem broju slučajeva uspevate u onome što ste naumili. Možda imate distrakcije i srećete se sa preprekama, ali osećate i izazov i nastavljate dalje – kad ste stvarno rešeni, nema toga što će vas zaustaviti. Deo te rešenosti je snažna vera u sebe, sigurnost da je ono na čemu radite prava stvar, da je potrebno, istinito i važno. Vi govorite sebi dobre stvari i o svom cilju i o svojoj rešenosti i to je afirmacija. Vi zamišljate kako će biti dobro kad postignete svoj cilj i to je vizualizacija.

Takođe, imate i ovo iskustvo – stvari koje želite ponekad se ostvare zaobilaznim putevima i nisu tačno ono što ste imali na umu, zapravo, često su bolje od onog što ste mogli da zamislite. Tada morate pomišljati na sudbinu, ili viši plan koji ste ispunjavali sledeći svoje želje i snove, pomišljate da je u vašoj moći samo da sarađujete sa višom moći, da ipak postoji neka „orkestracija“, zamršeni plan osmišljen za vas (još i pre rođenja), da vam pomogne u razvoju i evoluciji. 

Možete birati kako ćete misliti o tome. Jednostavna logika kaže – ako krenete iz tačke A u tačku B, na kraju ćete stići, ali možete da birate (i menjate) puteve kojima ćete ići, kako ćete i koliko putovati. 

Pročitajte i ovo: Vodič za samoprihvatanje

Možda se radi o tome da je frekvencija vibracija na kojoj funkcionišete vaša lična realnost, koja se materijalizuje kroz vaše akcije i proživljavanja. Svaki deo materije sastoji se od vibrirajućih čestica, to je fizika, a ne ezoterija. Razmišljajući u tom kontekstu, možete uvideti kako smo svi povezani i kako se prožimamo – ljudi, priroda, planeta i sav živi svet mešaju i kombinuju svoje vibracije. Žilice na lišću biljaka slične su venama vidljivim pod kožom, slične su povezanim tokovima reka, koje na karti vidite kao vene na površini Zemlje. Svi smo jedno i osećanje odvojenosti je samo iluzija. A šta je sa idejama u našim umovima? Da li su i one na određeni način „odnekud“ došle, a naši umovi su samo prijemnici i provodnici? 

Budistička doktrina kaže da svako postaje ono što misli („kakve su ti misli, takav ti je život“), i da ne postoji put do sreće, jer sreća je put. Kaže da treba da imamo nepokolebljivu veru i da sakupljamo dobru karmu („dobre stvari se dešavaju dobrim ljudima“). Takve poruke su svuda oko nas, dolaze kroz religiju, terapiju, ličnu spoznaju. Svaki rad na sebi počinje da daje rezultate kada počnemo da primenjujemo ono što učimo, da upravljamo svojom promenom i da istrajavamo na tom putu. Na ovaj ili onaj način, primetićete, iskusiti, osetiti, da svojom namerom, voljom, rešenošću, privlačite razne „koincidencije“ koje vas ohrabruju da nastavite. 

Pročitajte i ovo: Šta možete – sa stvarima koje ne možete da promenite

Ideja da naš um stvara vibraciju, emituje energiju i menja frekvencije – ima naučnih osnova i vredna je razmatranja. Razmišljajte o tome kako ste nešto postigli – bilo šta! Od krečenja i preuređenja stana, do višeg stepena obrazovanja, promene posla, pronalaženja adekvatnog partnera. Otkrili ste šta želite i usredsredili se na pronalaženje načina kako to da postignete. Odlučili ste da nešto uradite i zatim ste krenuli u realizaciju. 

Odlučite da usvojite koncept kreiranja sopstvenog života – i nastavite da odlučujete. Dokažite sebi da ste u pravu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments